Як визначити ліміт доходу ФОП при зміні групи оподаткування?

21 травня 2024

Важливою умовою діяльності ФОП на обраній податковій групі ЄП є дотримання встановлених для неї лімітів.

Як визначити ліміт доходу ФОП при зміні групи оподаткування?

Зазвичай, підприємцю достатньо контролювати розмір отриманого доходу за місяць чи за інший період, щоб не перевищити допустимі норми в кінці року.

Проте як визначити ліміт доходу ФОП при зміні групи оподаткування протягом року? Розберемось з цим питанням далі в статті.

Як визначити ліміт доходу ФОП при переході на «старшу» групу

Ліміти доходів ФОП на ЄПЄдиний податок визначаються відповідно до розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року. Вони не змінюються протягом року при збільшенні «мінімалки».

Пропорційного розрахунку граничної межі доходу ПКУ протягом року не передбачено.

Винятком були лише «єдинники», які працювали на пільговій ставці 2% на 3 групі та у 2023 році вимушені були переходити на свою постійну групу і ставку оподаткування.

Тож, незалежно від того, переходить ФОП на «меншу» групу чи на «старшу», граничні норми доходу підприємця станом на 31 грудня 2024 року мають відповідати встановленому ліміту для займаної групи.

Наприклад, ФОП в І кварталі працював на 2 групі ЄП, а з ІІ кварталу перейшов на 3 групу. Отриманий ним дохід за І квартал становить 2 млн. грн. При цьому річний ліміт для 3 групи - 8 285 700 грн. Таким чином, у підприємця до кінця 2024 року «в залишку» 6 285 700 грн невикористаного ліміту для діяльності на 3 групі.

ПКУ не регулює, за який термін може бути отриманий весь допустимий для «єдинника» дохід. Він може отримати його за кілька місяців, може – протягом всього звітного періоду. Головне, щоб у річній декларації загальний дохід ФОП не перевищував встановленого для його поточної групи ліміту.

Як розрахувати ліміт при переході на «меншу» групу ФОП

При переході на «меншу» групу розрахунок «залишку» ліміту для нової групи здійснюється аналогічно, як і при переході на «старшу» групу.

Тобто, якщо ФОП з 3 групи переходить на 2 групу, при цьому його дохід за І квартал складав 2 млн грн, то на 2 групі до кінця року він може заробити ще 3 921 400 грн (5 921 400 грн (ліміт для 2 групи) – 2 000 000 грн (дохід ФОП на 3 групі за І квартал).

Хоч законодавством і не передбачені норми пропорційного розрахунку доходу підприємця, для самоперевірки рекомендується дотримуватися умовних норм, розділивши суму ліміту, що залишився, на кількість місяців до кінця року. Це дозволить контролювати доходи та не допустити ситуації, коли перевищення ліміту стане неприємним сюрпризом при заповненні річної звітності.

До речі, змінити групу ФОП має право з першого числа кожного нового кварталу.

Наслідки перевищення граничної межі доходу ФОП

Протягом року «єдинник» може змінювати податкові групи. Перевищивши ліміт доходу на займаній групі, ФОП має право з наступного кварталу перейти на «старшу» групу і продовжувати й далі працювати на спрощеній системі оподаткування.

Якщо ж підприємець вийшов за межі дозволеного для спрощеної системи ліміту доходу, який становить 8 285 700 грн, він буде позбавлений права працювати на ЄП і переведений на загальну систему оподаткування. Перейти на спрощену форму оподаткування він матиме право лише з 1 січня наступного року.

Потрібно мати на увазі, що якщо перехід відбувається з «старшої» групи на «меншу», то розмір отриманого підприємцем доходу на його попередній групі не повинен бути більшим за граничну межу доходу на тій групі, на яку він претендує.

Наприклад, якщо ФОП на 2 групі за І квартал вже отримав 2 млн доходу, то перейти на 1 групу, для якої ліміт становить 1 185 700 грн в цьому році він вже не може.

Підводячи підсумки, наголошуємо, що незалежно від того, на яких групах працював ФОП протягом року, на кінець року сума його доходу не повинна перевищувати дозволений ліміт для займаної ним на той момент групи.

Зміни для ФОП з 1 квітня: податки, штрафи та ліміти на «Новій пошті»

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки