Перейменування вулиці та РРО

22 травня 2024

Після перейменування вулиці магазин продовжив випускати в чеках РРО нову, змінену адресу. Однак у ДПС ці дані не оновили, і магазин не подав форму No20-ОПП із новою адресою або форму No1-РРО за підписом "Перереєстрація". Фіскали розцінили такий крок як запровадження некоректних реквізитів у фіскальному чеку та пригрозили штрафом у розмірі всього доходу з 1 жовтня 2023 року до поточного моменту.

Перейменування вулиці та РРО

З погляду здорового глузду, слідом за зміною назви вулиці правильним вважається використання нової назви. Однак фіскальні органи акцентують увагу на тому, що адреса, внесена в раніше поданій формі No20-ОПП (до зміни назви), має використовуватися в чеках РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). доти, доки податкова не матиме актуалізованих даних про зміну адреси. Передумовою цього є Положення No13, завізоване Наказом Мінфіну від 21.01.2016: Адреса господарської одиниці визначається як адреса, наведена в папері про право володіння або використання (назва населеного пункту, вулиці, номери будинку/офісу/квартири), та передана ДПСДержавна податкова служба формою No2 -ОПП. Таким чином, податкова служба вимагає, щоб у чеках РРО зазначалася адреса, яка була надана у формі No20-ОПП, навіть якщо вона не відповідає актуальному найменуванню вулиці після зміни назви.

Пол. No13 відносить адресу господарської одиниці (далі ГО) до імперативних реквізитів фіскального чека. А от у разі, коли відсутній хоча б один імперативний реквізит, це робить документ недійсним, що може спричинити штрафні санкції за ненадання розрахункового документа.Однак можна вважати, що необхідний реквізит (адреса) в документі є, хоча й містить помилку. Судова практика (постанов. ВС від 02.02.2023 у справі No 500/6845/21, постанов. Шостого апеляційного адмінсуду у справі No 580/818/23) вказує, що оформлення імперативного реквізиту з вадами не повинно бути. Проте, необхідно також проаналізувати процес реєстрації та оновлення РРО/ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій у зв'язку зі зміною назви вулиці.

Реєстрація РРО/ПРРО: 

  • Для реєстрації РРО/ПРРО потрібно направити фіскалам форму No1-РРО (або форму No1-ПРРО, відповідно).
  • У формі наводиться адреса ГО, на якій фігуруватиме РРО/ПРРО.

Перереєстрація РРО/ПРРО у зв'язку зі зміною назви вулиці: 

  • При зміні назви вулиці, де розташований ГО, потрібно направити до податкової служби форму No1-РРО (або форму No1-ПРРО, відповідно) із записом "Перереєстрація" та фігуруванням нової адреси.
  • Це потрібно оформити протягом 30 діб після зміни назви вулиці. Таким чином, якщо магазин не подав форму No1-РРО (або форму No1-ПРРО) з позначкою "Перереєстрація", то податкова може розцінити це як використання неналежно зареєстрованого РРО/ПРРО, що також тягне за собою штрафні санкції.

Реєстраційно-перереєстраційні аспекти

Для реєстрації класичного РРО СГСуб’єкт господарювання зобов'язаний направити до фіскальної служби реєстраційну заяву за формою No 1-РРО, в якій фігурують дані про ГО, включаючи її адресу. Після обробки заяви ДПС надає реєстраційне посвідчення РРО за формою No 3-РРО, в якому фігуруватимуть аналогічну інформацію про ГО, що й у тексті заяви. Адреса ГО, оформлена в посвідченні, роздруковуватиметься на фіскальних чеках. ДПС відкине реєстрацію РРО, якщо інформація про ГО, де він застосовуватиметься, не була подана до податкової за допомогою форми No 20-ОПП. Усі дані про об'єкт оподаткування випливуть у реєстрі податкової за добу після того, як прийде цифрова форма № 20-ОПП. Якщо форму подано на папері, необхідно почекати 10 діб з часу її направлення до релевантної служби.

У рамках п. 2 розд. ІІ Положення No 13 (див. вище), адреса ГО всюди (і у ф. No 20-ОПП, і у ф. No 1-РРО, і в реєстраційному папері до РРО, і у фіскальному чеку) потрібна та, яка фігурує в паперах на право володіння/використання ГО. Для звичайних РРО: Якщо платник вказав у реєстраційних паперах та використовує адресу ГО, що відповідає документу на право володіння/використання, то у ревізорів до нього не буде претензій. Для реєстрації ПРРО надсилається заява за формою № 1-ПРРО (п. 3 розд. II Порядку № 317). Доказом реєстрації ПРРО вважається отримання бланка із підключеним до нього фіскальним номером. Реєстраційне посвідчення на ПРРО не передається спеціально. Незважаючи на відсутність реєстраційного посвідчення, податківцям необхідно повідомити про ГО, де застосовуватиметься ПРРО, через направлення повідомлення формою No 20-ОПП. Інакше ПРРО не зареєструють за п'ятим абзацом п. 6 розд. ІІ Порядку No 317. Умови до написання адреси ГО для ПРРО ще суворіші: 

  • Адреса ГО у повідомленні за формою No 20-ОПП та у заяві за формою No 1-ПРРО має бути ідентичною. 
  • Адреса ГО у чеку ПРРО також має відповідати адресі, що фігурує у реєстраційних паперах. І в іншому випадку є ймовірність появи ускладнень під час реєстрації ПРРО (БЗ 109.20).

Перереєстрація РРО/ПРРО за зміни найменування вулиці

Якщо місцеперебування/місце проживання СГ за фактом не змінювалося, а скоригувалося лише найменування вулиці, на якій перебуває ГО, перереєстрація РРО/ПРРО є обов'язковою. Для оновлення реєстрації класичного РРО:

  • Надіслати фіскалам реєстраційну заяву за підписом «Перереєстрація».
  • Подати реєстраційне посвідчення. Податкова дасть нове реєстраційне посвідчення з новим найменуванням вулиці (п. 2 гл. 3 розд. ІІ Порядку № 547).

Для оновлення реєстрації ПРРО:

Направити заяву за формою № 1-ПРРО з позначкою «Перереєстрація» (п. 8 розд. ІІ Порядку № 317). У всіх випадках перед перереєстрацією РРО/ПРРО необхідно повідомити фіскалів про нову адресу ГО шляхом спрямування форми No 20-ОПП: Це важливо для уникнення розбіжностей щодо плану даних про місцезнаходження ГО (БЗ 116.11).

Початкові посилання:

Платник, бажаючи усунути невідповідність між найменуванням вулиці у реєстрі ДПС та у рішенні органів влади, зобов'язаний зареєструвати форму No 20-ОПП для заміни облікових даних і потім перереєструвати РРО з оновленим найменуванням вулиці. Однак СГ лімітований доступною інформацією про зміну найменування вулиці на ресурсах місцевої влади та перепрошувати касовий апарат без подання форми No 20-ОПП та оновлення реєстрації. Подібні дії розцінюються навколозаконними з таких причин:

Це може спричинити штрафні санкції для платника.

Штраф за невідновлення РРО/ПРРО

У Законі про РРО не зазначається санкція за неоновлення реєстрації РРО/ПРРО. Послідовність поновлення реєстрації РРО/ПРРО через зміну найменування вулиць і не тільки.

РРО. Послідовність реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що заявлена ​​постановою КМУ від 23.08.2000 № 547 (далі - Порядок № 547), не передбачається чітких термінів для оновлення реєстрації РРО при коригуваннях у найменуваннях топографічних об'єктів. 

ПРРО. Порядок No317, завізований наказом Мінфіну від 14.06.2021 (далі - Порядок No 317), також не обумовлює чітких термінів для оновлення реєстрації ПРРО у зв'язку зі зміною адреси ГО. Фіскали не мають права визнавати неоновлений РРО/ПРРО таким, що не трансформований у податковий режим функціонування, та не уповноважені штрафувати за такі прорахунки. Також вони не мають підстав для скасування реєстрації неоновлених РРО/ПРРО або оголошення їх незареєстрованими. Отже, штрафи за неподання фіскальних паперів у цьому плані не можуть накладатися.

Штраф за відмову подавати ф. No 20-ОПП

За ненадання або несвоєчасне подання форми No 20-ОПП передбачено фінансові санкції за п. 117.1 ПКУ. Порядок надання ф. No 20-ОПП у разі зміни даних про об'єкт оподаткування, наприклад, його місцеперебування, передбачено п. 8.5 Порядку, прийнятого наказом Мінфіну від 09.12.2011 No 1588 (далі - Порядок No 1588). З огляду на цей пункт, ф. No 20-ОПП спрямовується у такому порядку і терміни, як і під час реєстрації об'єкта оподаткування. Терміни подання ф.No 20-ОПП при зміні найменування вулиці, де розташовується об'єкт нерухомості, зазначені у БЗ 116.11: "У разі внесення змін до правовстановлюючих паперів у зв'язку зі зміною найменування вулиць, на яких перебуває нерухомість, та впровадження коригувань до Державного реєстру речових прав на нерухомість ( далі - ДРРП) у зв'язку зі зміною найменування вулиці, СГ надсилає повідомлення за ф. No 20-ОПП протягом 10 робочих днів з дня впровадження коригувань до Реєстру".

На думку фіскалів, датою початку дії змін у Генеральному реєстрі виборців та інших учасників виборчого процесу  є дата оформлення таких змін, хоча точні терміни редагування інформації фігурують. Крім того, у тексті ПКУ не передбачається обов'язок СГ спрямовувати коригування до ДРРП після зміни найменування вулиць. Отже, у цій ситуації СГ не порушив термін подання форми No 20-ОПП (Повідомлення про редагування відомостей про об'єкти оподаткування, які використовуються для розрахунків з покупцями/одержувачами у разі продажу товарів/надання послуг). Щоб уникнути штрафу за п. 117.1 ПКУ, рекомендується надсилати форму No 20-ОПП у цифровому вигляді. Додаткові документи, що підтверджують, про зміну адреси ГО направляти не потрібно. Однак існує ризик того, що податкові органи зрівняють дані форми No 20-ОПП про адресі ГО з ДРРП і не захочуть перереєструвати РРО чи ПРРО при виявленні невідповідностей. За умови, що СГ, ймовірно, доведеться звернутися до державного реєстратора. На жаль, у цій ситуації СГ не направив форму No 20-ОПП, і податкові органи вважали його чеками не розрахунковими. Правомірність такого рішення викликає сумніви.

Незважаючи на роз'яснення Міністерства юстиції, податкові органи України акцентують увагу на тому, що через п. 2 розд. II Положення No 13, адреса ГО вважається імперативним реквізитом фіскального чека і потрібно, щоб фігурував у документі право володіння / використання ГО. ДПС вважають, що за умови зміни найменування вулиці CГ зобов'язаний повідомити ДПС про зміни шляхом спрямування форми No 20-ОПП.

Фіскали стверджують, що видача чека з невірною адресою тягне за собою штраф за пунктом 1 статті 17 Закону України (далі – ЗУ) про РРО. Якщо об'єкт нерухомості використовується за орендним договором, можна відредагувати адресу шляхом оформлення доповнення до договору. Однак фіскальні органи також вимагають, щоб власник нерухомості відредагував у ДРРП за об'єктом, що здається в оренду (див. лист ДПСУ від 26.12.2023 No 4884/ІПК/99-00-09-04-03) У ситуації, коли об'єкт нерухомості перебуває у володінні у підприємця, редагування підтверджуючих документів та ДРРП є складнішим завданням. Незважаючи на відсутність чітких термінів та глосарію для внесення правок підтверджуючих паперів, рекомендується виконувати ці дії з метою мінімізації ризиків: 

  • Направити форму No 20-ОПП у цифровому вигляді якнайшвидше за анонсуванням рішення про зміну найменування вулиці.
  • У разі, якщо вам не йдуть на зустріч у оновленні реєстрації РРО/ПРРО, нанести візит до держреєстратора.
  • Відредагувати налаштування РРО/ПРРО, щоб друковані чеки були з коректними найменуваннями вулиць.

Однак слід пам'ятати, що цей підхід може бути ефективним для організацій, які не мають алкотютюнових ліцензій. У разі необхідності оформлення таких ліцензій податкові органи можуть анулювати їх через невідповідність адреси у фіскальних чеках та правовстановлюючих документах.

Зважаючи на позицію Державної Фіскальної Служби України (ДФСУ), яку вони озвучили ще у 2016 році (листи ДФСУ від 21.03.2016 No 6117/6/99-99-22-07-03-15 та від 06.04.2016 No 7654/6/99-99-11-02-02-15), видача розрахункового документа з адресою ГО, яка не співпадає з адресою, оформленою в документі на право володіння, порушує умови п. 1 ст. 17 ЗУ "ПРО РРО". Щоб усунути це порушення, ДФСУ вимагали: 

  • Поєднати документи на ГО.
  • Відредагувати документ на право володіння.
  • Перереєструвати РРО. зобов'язана відповідати даним, що фігурує у розрахунковому документі.

Однак з 2016 року подавати в ДПС папери на право власності на приміщення стало не суттєво. Замість цього подається лише форма No 20-ОПП. ІІ Положення No 13 збереглося, і здійснити його складніше, ніж просто направити форму No 20-ОПП. .2016 No 7654/6/99-99-11-02-02-15.

Наша позиція: Ми вважаємо, що зміни змін найменувань об'єктів топоніміки власники нерухомості не зобов'язані редагувати дані щодо нової адреси ні в правовстановлюючі документи, ні в ДРРП. Ця позиція заснована на роз'ясненні Міністерства юстиції України (лист від 21.06.2016 No 21413/677-0-2-16/8)., в якому йдеться про наступне:

  1. Вказівка ​​до правовстановлюючих паперів адрес нерухомості, що були до зміни назв об'єктів топоніміки , не впливає зміст права володіння і дію цих паперів.
  2. Закону України № 1952-XII немає імперативних умов про внесення коригувань до ДРРП у зв'язку зі зміною назв адрес реєстрації нерухомості. Ці висновки підтверджуються новітніми роз'ясненнями:

Зважена позиція Мін'юсту

Позиція Міністерства юстиції України полягає в тому, що після зміни назв об'єктів топоніміки власники нерухомості не зобов'язані редагувати документи, що встановлюють право, і ДРРП. Незгода ДПСУ Однак Державна податкова служба України (ДПСУ) не погоджується з цією позицією. У листі ДПСУ від 26.12.2023 No 4884/ІПК/99-00-09-04-03 ДПСУ вимагає від власників нерухомості редагувати свідчення про об'єкти, включені до ДРРП, при зміні назви адреси. Посилання на закон ДПСУ посилається на зміни до абзацу другого ч. 2 ст. 26 ЗУ No 1952-XII, що анонсовано 26.07.2022. Зважаючи на ці зміни, відомості в ДРРП можуть бути виправлені державним реєстратором прав на нерухомість на підставі заяви особи, відомості про речові права якої містять застарілі відомості, скажімо, про перейменування адреси об'єкта нерухомості. Неможливість виконання умов Незважаючи на умову ДПСУ, змінити адресу в правовстановлюючих паперах неможливо. Це підтверджують нотаріуси. Отже, буквально виконати умову п. 2 розд. ІІ Положення No 13 при зміні назв вулиці все одно не вдасться, оскільки в документах, що встановлюють право, залишиться стара назва. 

Передплата через інтернет-еквайринг: коли її слід провести через РРО?


Адреса ГО на чеках має відповідати правовстановлюючим документам та бути повідомлена в ДПС через форму No 20-ОПП. Змінювати інформацію про перейменування вулиці в документах, що встановлюють право, не потрібно, оскільки такої можливості немає.

При зміні назви вулиці, де знаходиться ГО, потрібно перереєструвати РРО/ПРРО. Терміни оновлення реєстрації не фігурують, але перед нею потрібно повідомити ДПС оновлену адресу за ф. No 20-ОПП.

10-денний період подачі ф. No 20-ОПП посилається на дату, коли редагувалися дані в ДРРП, проте періоди внесення цих змін не обумовлені. Податківці не можуть стягнути за ненаправлення або несвоєчасне направлення ф. No 20-ОПП, але без неї перереєстрація РРО/ПРРО неможлива.

Рекомендується заповнювати ф. No 20-ОПП у цифровому вигляді. Відомості про адресу оновлюються реєстрами ДПСУ на наступний день. Не потрібно додавати додаткові папери, які доводять зміну адреси.

Податківці мають право перевірити інформацію у ф. No 20-ОПП та виявити невідповідність до ДРРП, що може призвести до відмови в оновленні реєстрації РРО/ПРРО. Тут просто потрібно звернутися до держреєстратора для редагування ДРРП.

При відмові зміни ДРРП можна самостійно змінити налаштування РРО/ПРРО, щоб друкувати чеки з вірним найменуванням вулиці. Штрафів за це немає, але цей спосіб не застосовується, якщо господарці потрібна алкотютюнова ліцензія, оскільки фіскали можуть її анулювати.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки