Яку відповідальність несе підприємець за відсутність подання звіту щодо сплати єдиного податку

04 квітня 2024

Яку відповідальність несе підприємець за відсутність подання звіту щодо сплати єдиного податку

Підприємець сплачує єдиний податок та здійснює діяльність. Яка на даний момент відповідальність, якщо він не подає балансу та звіту про фінансові підсумки діяльності у своїй статистиці?

ФОПФізична особа — підприємець на єдиному податку, а також інші юридичні особи мають подавати фінансові звіти. Необхідно пам'ятати, що на даний момент із НП(С)БО 25 прибрали норму, що дозволяла абсолютно кожному підприємству з числа єдиноподатників 3 групи подавати річну мікрофінзвітність за формами №1-мс, №2-мс. Таким чином, кожна юридична особа, яка сплачує ЄПЄдиний податок, зобов'язана скласти і фінансовий звіт у рамках певної бухгалтерської категорії (мікро-, мале тощо), але не за фактом перебування серед підприємців-спрощенців.Чи може ФОП передумати, якщо добровільно сплатив ЄП/ЄСВ за себе?

В основному, враховуючи граничний обсяг річного доходу для 3 групи, ФОП на ЄП у 3 групі підпадають під категорії мікропідприємства та мають право на річну фінансову звітність за формами № 1-мс та № 2-мс.

Але буває, що підприємство на ЄП відповідає критеріям малого підприємства відповідно до балансової вартості активів, а також чисельності працівників. Таким чином звітність необхідно подавати вже, як це потрібно від малих підприємств щокварталу за формами №1-м та №2-м.

Тут слід розглядати такі випадки, чи відповідає така фірма умовам малого підприємства. Проте підприємства, які сплачують ЄП і належать до 4 групи (сільськогосподарський єдиний податок), продовжують і надалі подавати фінансовий звіт відповідно до того, до якого класу підприємств (мікро-, малих, середніх, великих) мають стосунок. Здебільшого вони підпадають під категорію мікропідприємств. А річну звітність мають подавати за формами № 1-мс, № 2-мс.

Важливо знати! Податковій службі фінансову звітність підприємства на єдиному податку (3 та 4 групи) не подають. Але подання фінансової звітності до статистики обов'язково здійснюється всіма підприємствами:

  • мікропідприємствами - раз на рік (не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним);
  • решта - крім річної фінансової звітності (не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним), також здають квартальну (за I квартал, перше півріччя, дев'ять місяців) звітність (не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом).

Якщо фінансової звітності за статистикою не подано, то загрожує адміністративний штраф за ст. 1863 КУпАП. Його розмір складає від 170 до 255 грн. Вторинне порушення протягом року вже загрожує штрафом від 255 до 425 грн.

Звертаємо увагу! Наразі залишаються актуальними норми Закону № 2115. А це значить, що на час військового стану (ВС) та протягом 3 місяців після його завершення не застосовується адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання або несвоєчасне подання звітності. Також юрособа має подавати фінансову звітність протягом 3 місяців після припинення або скасування ВС за весь період її неподання.

У результаті, зараз, поки діє ВС, відсутність чи несвоєчасне подання такої звітності не загрожує штрафами. Їх не накладатимуть у разі, якщо фінансову звітність подати до передбаченого згідно із Законом № 2115 терміну. Тобто протягом 3 місяців після припинення ВС за весь термін неподання. Щоправда, зазначимо, що все ж таки необхідно уважно спостерігати за ухваленням нових законів, які можуть скасувати пільги, зазначені в Законі № 2115 до закінчення ВС.Як повернути помилково сплачений ЄСВ?

Висновок

Підприємства на ЄП не зобов'язані подавати фіскалам фінансову звітність, але мають подавати її до статистики.

З НП(С)БО 25 прибрали положення, відповідно до якого підприємства на ЄП 3 групи могли подавати річну мікрофінзвітність за формами №1-мс, №2-мс.

Тепер періоди подачі та сама процедура для єдиноподатників 3 групи прив'язана до розміру підприємства (мікро-, мале тощо).

Відсутність чи запізнення з поданням фінансової звітності до статистики на час ВП не карається штрафами. Але при тому, що її виконають протягом 3 місяців після припинення ВС за весь період її неподання.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки