Чи є базою нарахування ЄСВ разова безповоротна фінансова допомога, виплачена роботодавцем

20 жовтня 2022

Чи є базою нарахування ЄСВ разова безповоротна фінансова допомога, виплачена роботодавцем

Податківці нагадують, що за п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року No 2464-VI в актуальній редакції зазначається, що суб'єктами виплати єдиного внеску для цілей загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі - єдиний внесок (ЄВ)) у розумінні цієї норми вважаються СГСуб’єкт господарювання, що застосовують найману працю на основі оформлення трудових угод або з інших передумов, обумовлених нормами законодавця або ЦПДЦивільно-правовий договір, оформленого з ФОПФізична особа — підприємець, якщо перелік робіт (послуг) перебуває відповідно до КВЕДКласифікація видів економічної діяльності, занесених до ЄДРЮЛ.

Тобто кожен роботодавець залежно від величини доходу співробітників обтяжений зобов'язанням щодо сплати ЄВ для кожного співробітника чи контрагента за ЦПД.

Базою для нарахування ЄВ для перерахованих вище СГ виступає сума нарахованої для кожної застрахованої особи зарплати за формами виплат, що діляться на основні та додаткові, низку інших виплат заохочувального та компенсаційного характеру (навіть у натуральному вигляді), занесені до змісту Закону України “Про оплату праці” , і навіть винагороду для контрагентів, влаштованих по ЦПД.

Це означає, що на практиці до складу зарплати включаються різні форми виплат, які за структурою повністю входять до складу фонду зарплати, проте поділяються на основні та додаткові.

Перелічені вище форми виплат обумовлені Інструкцією, завізованою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Виходячи з їх норми, зафіксованої п.п. 2.3.3 п. 2.3 розд.2 Інструкції № 5, систематична матеріальна допомога, надана в масовій кількості для працівників, за своєю структурою перебуває у складі фонду додаткової зарплати, на яку відбувається нарахування ЄВ.

Норма п. 3.31 розд. 3 Інструкції № 5 визначає, що виплата матеріальної допомоги одноразового виду для окремих співробітників СГ не входить до структури бази нарахування ЄВ і не належить до складу фонду з оплати праці.

Крім іншого, ця категорія виплат застосовується рахунок ресурсів роботодавця, куди немає нарахування ЄВ. Ця виплата можлива лише за власним бажанням роботодавця та за своєю природою не оподатковується ЄВ і не перебуває у складі фонду заробітної плати.

Виплата матеріальної або благодійної допомоги, наданої людям, які не перебувають у штаті співробітників СГ, відносяться до іншої форми виплат, які не перебувають у структурі фонду оплати праці. Тобто нарахування ЄВ тут також немає місця (п. 3.32 розд. 3 Інструкції No 5).

Практичні аспекти донарахування ЄСВ до мінімалки

Виплати систематичного характеру, які у складі фонду додаткової зарплати, завжди вважаються базою до нарахування ЄВ.

А разові виплати як безповоротна фін. допомоги з конкретним призначенням для фіз. осіб, які не перебувають у штаті співробітників СГ, у розумінні норм Закону не перебувають у складі бази для нарахування ЄВ.

Однак варто згадати, що фонд заробітної плати, що складається з основних та додаткових виплат систематичного характеру, формується виключно з волевиявлення роботодавця. А характер виплат може мати як черговий масовий характер, так і поодинокі випадки.У розумінні ведення бухгалтерії підприємства це дуже важливо враховувати для проведення правильного нарахування ЄВ, а також масиву заробітної плати.

А щодо разових виплат фіз.особи як благодійність або надання матеріальної допомоги, варто вивчити уважніше зазначені вище норми, щоб уникнути помилок, за якими може бути коригування не тільки звітності, а й самої бази нарахувань.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки