Що вважається доходом сторін агентського договору

13 грудня 2018 Стане у пригоді для: Підприємці

За агентським договором чи може оплата від покупців надходити зразу безпосередньо на рахунок другої сторони, а не через агента? Яка сума вважатиметься доходом для другої сторони — вся оплата від покупців чи за мінусом виплаченої агенту винагороди?

Що вважається доходом сторін агентського договору

Оплата від покупців може надходити зразу на рахунок другої сторони, якщо обидві сторони — єдинники. Агенту це навіть вигідно, а ось принципалу — ні.

Узагалі порядок сплати, розмір комісії агента, строки її виплати, куди надійдуть гроші — все це прописують у договорі.

Посередницькі договори в підприємця

Агент. Діяльність агента полягає в тому, щоб від імені другої сторони — принципала робити все, щоб кінцевий клієнт купив товар чи послугу й уклав договір із принципалом. І цілком логічно, якщо гроші клієнта йдуть безпосередньо йому. Агент отримує свою винагороду після операції і включає цю суму в дохід на дату отримання грошей.

Можна прописати в договорі інший порядок розрахунків, наприклад що винагороду агент отримає до того, як гроші надійдуть від клієнта на рахунок принципала. Агенту так навіть краще, а от принципалу — не зовсім.

Принципал. Стосовно доходу другої сторони, все залежить від того, на якій системі оподаткування вона працює. Якщо на загальній, то отримані від покупця гроші принципал включить у доходи, а суму агентської винагороди — до витрат. Таким чином, до оподатковуваного доходу (прибутку) потрапить сума за мінусом винагороди агенту.

Якщо принципал — єдинник, уся сплачена покупцями сума потрапить у дохід, адже єдинники не мають права враховувати свої витрати при визначенні об'єкта оподаткування. І якщо ви працюєте на 3-й групі, єдиний податок вам доведеться сплатити і з суми винагороди, яка потім буде перерахована агенту.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки