Посередницькі договори в підприємця

06 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Розібралися, що вважати доходом посередника, як відобразити його в обліку й що із цього приводу думає податкова.

Посередницькі договори в підприємця

Посередники купують і продають товари й послуги, займаються перевезеннями, супроводжують угоди, шукають клієнтів для замовників. За свою роботу отримують винагороду — це може бути фіксована сума чи відсоток від вартості угоди.

Види посередницьких договорів

Є чотири види посередницьких договорів, обирати потрібно під свої завдання.

Агентський договір. Посередник, у цьому випадку — комерційний агент, діє від імені другої сторони: надає послуги з укладення договорів або всіляко сприяє наданню самої послуги (ч. 1 ст. 297 ГКУ).

Так працюють туристичні, страхові агенти, агентства нерухомості. Приміром, турфірма укладає агентський договір із туроператором і продає тури населенню. Ріелтор підписує договір із бізнес-центром, шукає орендарів й укладає з ними договори.

Договір доручення. У таких договорах посередник — це повірений. Його обов'язком є від імені й за рахунок другої сторони, довірителя, здійснити правочин або певні юридичні дії (ч. 1 ст. 1000 ЦКУ).

Повірений може укласти договір про придбання товару для підприємства й від імені цього підприємства; змінити або розірвати договір від імені довірителя.ФОП на єдиному податку: заборони в 2023 році

Договір комісії. Посередників за такими договорами називають комісіонерами. Вони вчиняють правочини від свого імені, але за гроші другої сторони — комітента (ч. 1 ст. 1011 ЦКУ).

Отримують товари й перепродають їх, за що одержують оплату, прописану в договорі.

Комісіонер також може за дорученням комітента закуповувати товар і за це отримувати винагороду. Приміром, у комісіонера є покупець на товар, що належить комітенту, він укладає договір про продаж від свого імені, але товар бере в комітента.

Договір транспортного експедирування. Посередник — експедитор за плату й за рахунок другої сторони, клієнта, перевозить вантаж або організує перевезення (ч. 1 ст. 929 ЦКУ).
Експедитор може діяти від свого імені чи від імені клієнта.

Виглядає це так: підприємець із Луцька укладає з компанією договір про перевезення товару кінцевому покупцеві в Харків. Він виступає в ролі експедитора, відповідає за перевезення товару. Свого транспорту ФОПФізична особа — підприємець не має, але він може взяти в оренду вантажівки, найняти водіїв, охорону, якщо вантаж цінний. Усі такі витрати оплачує клієнт, а підприємець як експедитор отримує оплату тільки за організацію перевезення.

Як звітувати за посередницькими договорами

Після виконання правочину посередник має подати замовнику звіт у довільній формі й передати отримані за договором гроші, товари, продукцію за актом приймання-передачі.Податки для блогерів у 2023 році

Що писати у звіті:

  • реквізити посередницького договору і його сторін;
  • описати суть угоди;
  • указати номенклатуру проданого або купленого товару, роботи, послуги, ціну й інші характеристики;
  • дату купівлі/продажу товарів (робіт або послуг);
  • перелічити витрати, які ви понесли як посередник при виконанні договору, зазначити реквізити первинних і підтвердних документів;
  • статус покупця товарів (обов'язково для 2-ї групи ЄПЄдиний податок);
  • суму винагороди, яку отримаєте за свої послуги;
  • інші відомості, якщо потрібно.

Посередницькі договори в єдинників

На спрощеній системі заборонено займатися фінансовим посередництвом (пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ) — розділ КВЕД 64Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення під забороною.

Та й за класичними посередницькими договорами можуть працювати не всі підприємці.

Розглянемо в розрізі груп єдиного податку.

1-а група ЄПЄдиний податок. Не можна надавати послуги за посередицькими договорами. Такі ФОПФізична особа — підприємець можуть надавати лише побутові послуги населенню (пп. 1 п. 291.4 ПКУПодатковий кодекс України).

2-а група. Заборонено надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди й оцінки нерухомості (КВЕД 68.31Агентства нерухомості) (абз. 4 пп. 2 п. 291.4 ПКУ). Навіть у ролі посередника не можна продавати ювелірку й побутові вироби з дорогоцінний металів, дорогоцінного й напівдорогоцінного каміння (у т. ч. органогенного утворення).

На 2-й групі можна надавати послуги населенню й платникам ЄП (пп. 2 п. 291.4 ПКУ). А це означає, що з юрособами й ФОП на загальній системі укладати посередницькі договори вам зась.

3-я група. Нема обмежень для роботи за посередницькими договорами. Але пам'ятайте, що код КВЕД, за яким ви надаєте такі послуги, має бути зареєстрований у держреєстратора і внесений до реєстру єдинників. Інакше доведеться сплатити 15% ЄП і перейти на загальну систему.

Дохід єдинника-посередника

У підприємців на спрощеній системі особливий порядок визначення доходів за посередницькими договорами.

Так, дохід єдинника за договором доручення, комісії, транспортного експедирування й агентським — це тільки винагорода, яку він отримує за свої послуги посередника (п. 292.4 ПКУ).

Гроші, які ви отримали за договором від кінцевого покупця, належать другій стороні й для вас є транзитними. Ви маєте перерахувати їх повністю контрагенту, а вже потім він виплатить вам винагороду за виконану роботу.

Часто ФОП-посередник припускається помилки: одержує оплату за угодою, перераховує гроші другій стороні, але за мінусом своєї винагороди. Наприклад, агент отримав за продаж туру в Угорщину 28 тис. грн, туроператору перерахував 25,2 тис. грн, а комісію — 2,8 тис. грн залишив собі.

Так робити не радимо. Податкова може трактувати самостійне утримання винагороди як розрахунки в негрошовій формі, визнає таку операцію бартером (пп. 14.1.10 ПКУ), який заборонений на єдиному податку (п. 291.6 ПКУ).Зарплатні фішки 2023

Як відображати в обліку

ДФСДержавна фіскальна служба заявляє: транзитні суми до доходу не включають (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 107.01.06), але треба відобразити ці гроші в книзі обліку доходів на дату отримання готівкою чи на підприємницький рахунок (лист ДФС від 08.11.2016 р. № 11794/Т/99-99-13-01-02-14, ІПК від 05.11.2019 р. № 1179/6/99-00-05-04-04-01-15/ІПК/).

А вже в декларацію єдинника перенести тільки суму винагороди.

У вас обов'язково повинні бути документи, які підтвердять, що транзитні гроші не ваші.

ДФС може наполягти, щоб підприємець включив навіть транзитні суми до річного доходу для визначення граничної суми для перебування на групі єдиного податку. А це вже може бути критичним, адже операції, які проводять посередники, бувають і на шестизначні суми, а винагорода значно менша.

Тому важливо, щоб винагорода посередника надійшла окремим платежем з указанням його призначення, тоді податківці не матимуть до вас претензій.

Власне думка податкової стосовно відображення в обліку єдинника доходу за посередницькими договорами часто змінюється, тому радимо убезпечити себе на майбутнє так:

Фіксуйте розмір винагороди посередника в договорі — так вам буде простіше довести, що транзитні гроші належать другій стороні договору, а ваш дохід — тільки комісія.

Уникайте умов, за якими вам на рахунок надходить уся сума за товари (роботи, послуги), а не тільки сума комісійної винагороди.

Якщо вам надійшла вся сума, разом із транзитними коштами, перерахуйте її замовнику повністю, а потім отримайте на рахунок суму винагороди.

Указуйте в книзі обліку суму транзитних грошей і винагороди окремими рядками.

Стежте, щоб у вас були всі первинні документи до посередницького договору (договори, акти приймання-передачі робіт тощо), а за фактом виконання завдання (доручення) складіть звіт посередника.

Як показувати дохід посередника в книзі обліку доходів

Підприємець 3-ї групи ЄП без ПДВПодаток на додану вартість уклав із ТОВ «Роги й копита» договір комісії на продаж крісел. За договором підприємець отримає винагороду на рахунок після того, як продасть товар і перерахує гроші комітенту.

Ціна продажу крісла — 9,2 тис. грн, а комісійна винагорода ФОП — 15% від ціни. Друга сторона також оплачує витрати ФОП на доставку товару.

У жовтні підприємець продав 4 крісла: два 10 жовтня, і по одному — 20 і 28 жовтня.

30 жовтня ФОП одержав винагороду на рахунок, після надання комітентові звіту й підписання акта приймання-передачі послуг. Сума комісійної винагороди становить 5520 грн (9,2 тис. грн × 4 × 15%).

31 жовтня підприємець отримав компенсацію за витрати на доставку товару.Чи можливе дистанційне розірвання трудової угоди?

Попри те, що в книзі обліку доходів у підприємця відображено 43020 грн доходу, у декларацію з єдиного податку він перенесе тільки суму 5520 грн.

Але в нього мають бути документи, що підтверджують транзитний характер грошей: договір комісії, звіт комісіонера, акт приймання-передачі послуг, виписка банку про перерахування грошей комітенту, накладні на товар.

Комітент відшкодує ФОП витрати, тільки якщо є документи, що підтверджують суму витрат, пов'язаних із виконанням договору. Це — чек РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., товарний чек, акт приймання-передачі послуг перевезення тощо. 

Посередницькі договори у ФОП-загальносистемників

У законодавстві не прописано, що загальносистемники якось по-особливому повинні визначати дохід за посередницькими договорами.

Але ми пам'ятаємо, що оподатковуваний дохід для ФОП-загальносистемника — сума, яка залишається після того, як від доходу відняти витрати.

Тому підприємець-посередник включає в дохід суму, яку отримав від продажу кінцевому покупцеві товарів (робіт, послуг), і винагороду, яка належить йому за договором (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.08).

А до складу витрат — перераховані другій стороні гроші від продажу товарів чи послуг, витрати на виконання умов договору. Але тільки якщо ці витрати підтверджені документами.

Загальносистемники можуть утримувати свою комісійну винагороду самостійно, ніяких санкцій за це законодавством не передбачено. Доходи й витрати слід відобразити в книзі обліку доходів і витрат, а сума винагороди (чистий дохід) потрапить до податкової декларації про майновий стан і доходи.

Документи, якими ви підтверджуєте витрати: договір, звіт посередника, акт приймання-передачі послуг.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки