Договір ЦПХ з неповнолітнім

03 липня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Чи можна укласти з 16–17-річним не трудовий договір, а цивільно-правовий? Мені потрібні чотири людини буквально на три місяці, робота в офісі.

Договір ЦПХ з неповнолітнім

Коли можливий ЦПД

Спершу потрібно розуміти, що підлітки від 14 до 18 років у загальному випадку мають неповну цивільну дієздатність (ст. 32 ЦКУ) і не можуть самостійно укладати цивільно-правові чи будь-які інші договори. Можуть лише за згодою батьків.

Але, як завжди, є винятки. Мають повну цивільну дієздатність і можуть самі укладати договори ЦПХДоговір цивільно-правового характеру (ст.ст. 34–35 ЦКУ):

  • особи, які перебувають у шлюбі;
  • особи до 18 років — батьки і записані матір'ю/батьком дитини;
  • ті, кому вже виповнилося 16 років і хто вже працює за трудовим договором;
  • 16-річні підлітки, які зареєстровані підприємцями.

Щоби ЦПД не визнали трудовим

Ви не написали, на виконання яких саме робіт чи послуг вам потрібні неповнолітні виконавці, а робота в офісі може полягати в будь-чому.

Але хочемо нагадати, що не можна за договором ЦПХ оформляти людей, які фактично виконуватимуть функції штатних працівників, наприклад маркетолога, SMM-фахівця, це стосується і неофісних продавців, офіціантів.

Щоб ваш ЦПДЦивільно-правовий договір з підлітками не розцінили як трудовий, слід правильно прописати умови співпраці: строки виконання робіт, як будете платити, якщо напишете — щомісяця, це вже буде схоже на зарплату. Не можна прописувати чіткий графік роботи — що в офісі має бути з 10:00 до 17:00, як у трудовому договорі.

Стосовно оплати: не пишіть про конкретні дати, щомісячні платежі. Формулювання може бути таке: «Оплата проводиться протягом 5 днів після підписання акта надання послуг».

Договори ЦПХ з фізичними особами

І пам'ятайте, що батьки ваших неповнолітніх виконавців можуть поскаржитися на вас у Держпраці, якщо їм видаватиметься, що ви експлуатуєте їхніх дітей або несправедливо оплачуєте їхню працю.

Трудовий договір на 3 місяці

Ви завжди можете укласти з неповнолітніми строковий трудовий договір на три місяці. Після закінчення строку звільните за звичайною процедурою.

Як оформити на роботу неповнолітнього

Про всяк випадок нагадаємо, що за трудовими договорами неповнолітніх не можна залучати до важких і небезпечних для здоров'я робіт.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки