Документи на товари у ФОП, повторна реєстрація на ЄП і РРО

02 серпня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП-єдинники, які використовують РРО, зобов'язані вести товарний облік і зберігати первинні документи на товар.

Документи на товари у ФОП, повторна реєстрація на ЄП і РРО

Первинні документи у ФОП із РРО

З 1 серпня ФОП, які використовують РРО, зобов'язані не лише вести товарний облік і зберігати первинні документи на товар, а й надавати їх податківцям під час перевірки.

Як ФОП використовувати РРО з 1 серпня

Інакше кажучи, якщо до ФОП прийдуть із перевіркою, він зобов'язаний надати документи про походження товарів. Це може бути видаткова накладна, фіскальний чек, відомість, яка підтверджує, що товар закупили у звичайних фізосіб, акт приймання-передачі товару тощо.

Підприємців на ЄП без ПДВ, які РРО не використовують, ця вимога не повинна зачепити.

У довіднику об'єктів для 20-ОПП з'явилися два нових типи: вагон і ПКТС

Довідник типів об'єктів оподаткування для заповнення повідомлення 20-ОПП доповнився двома новими позиціями:

  • 715 — «ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал).»;
  • 716 — «ВАГОН».

Тип об'єкта оподаткування вказують у колонці 3 табличної частини форми № 20-ОПП.

Також податківці роз'яснили, що робити, якщо в довіднику немає відповідного типу об'єкта для обладнання, за яким платник подає форму (консультація в ЗІР, підкатегорія 116.11).

Якщо обладнання безпосередньо пов'язане з діяльністю підприємства, виробничим процесом, то його можна віднести до типу об'єкта, який найбільше відповідає визначенню місця знаходження або зберігання такого обладнання.

З урахуванням того, що обладнання розміщене в приміщенні / на території, типи об'єктів «верстат», «технологічне обладнання», «технічні агрегати» можна віднести до наявного у підприємства типу об'єкта оподаткування, який відповідає визначенню місця знаходження/зберігання такого обладнання: 148 — «цех», 587 — «виробнича ділянка», 325 — «майстерня», 327 — «майстерня швейна».

ФОП перевищив ліміт в 1 млн, перейшов на ЗС, потім повернувся на ЄП — має використовувати РРО

Податківці роз'яснили: якщо ФОП-єдинник перевищив ліміт для використання РРО в 1 млн грн, потім перейшов на загальну систему, а потім повторно зареєструвався на спрощеній системі, — все одно зобов'язаний почати застосовувати РРО в наступних податкових періодах протягом реєстрації єдинником незалежно від подальших змін обсягу доходу. 

Податківці радісно нагадали, що тепер платити податки можна 23/7

З 3 серпня системи електронних платежів працюють у режимі 23/7, а це означає, що платники податків можуть платити податки в будь-який час доби. 

Учасник системи електронних платежів НБУ Казначейство ЕАП (код банку 899998) працюватиме в режимі з 01:00 до 24:00. Дата банківського дня в системі електронних платежів у робочі дні за п'ятиденного робочого тижня відповідатиме календарній даті, а у вихідні дні й неробочі дні — календарній даті першого робочого (операційного) дня після них.

Депутати вигадали присвоювати СПД і фізособам електронки з ІПН і ЄДРПОУ в імені

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3861, яким запропонували присвоювати юрособам, ФОП і звичайним фізособам електронні адреси для офіційного листування

Мета такої ініціативи — запровадження офіційної електронної пошти для юросіб, ФОП, адвокатів, арбітражних керуючих та ін., звичайних фізосіб, яка буде використовуватись для офіційного листування.

Електронні адреси не можуть бути зареєстровані в доменній зоні «ru».

Пропонується, щоб електронка складалася з ідентифікатора: ЄДРПОУ в юросіб та ІПН у ФОП і фізосіб.

Реєструвати електронні адреси будуть в ЄДР і в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Сплатили податок на неправильний рахунок: як повернути

ДПС нагадала: якщо податок сплачено на хибний рахунок, платник податків може звернутися в податкову для проведення звірки або подати заяву через кабінет платника.

Переплата з ЄСВ: як повернути

Якщо в інтегрованій картці платника немає сплаченого платежу, треба написати заяву на переведення коштів.

Що вказати в заяві: ПІБ ФОП, ІПН, місце реєстрації, неправильний номер рахунку, на який перерахували гроші, суму, дату й номер платіжного документа. Також вказуєте, куди перерахувати гроші: на інший бюджетний рахунок чи повернути на ваш рахунок. До заяви прикладіть документ, що підтверджує сплату податку.

Форма заяви в кабінеті платника — F 1302001, але можна скласти й у довільній формі через меню «Листування з ДПС».

Як повернути переплату з податків

Податківці нагадали: якщо в платіжному документі на сплату податкового зобов'язання зазначений старий рахунок, гроші не надійдуть на потрібний рахунок, а зобов'язання вважатиметься несплаченим.

Родичі ФОП зможуть піти в декрет замість неї

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3831, у якому пропонується дозволити взяти відпустку по догляду за дитиною до трьох років родичам підприємниці.

Зараз у родичів ФОП, які фактично доглядають за дитиною, такої можливості немає, вона доступна, тільки якщо мати дитини — найманий працівник, оскільки вона повинна надати довідку з роботи про те, що вийшла на роботу до закінчення декретної відпустки.

Надавати декретну відпустку пропонують на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини — ФОП.

Що це означає: декретну відпустку зможе використовувати повністю або частинами батько дитини, бабуся, дідусь або інші родичі, які фактично доглядають за дитиною.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки