Переплата з ЄСВ: як повернути

14 серпня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Переплату з ЄСВ можна повернути або зарахувати в рахунок сплати майбутніх платежів із внеску.

Переплата з ЄСВ: як повернути

Повертають гроші лише за заявою

Може так статися, що ви переплатили ЄСВ, або помилково перерахували гроші на рахунок, або, навпаки, сплатили внесок не на свій рахунок 3719 тощо (п. 5 Порядку № 6).

Повернути гроші можна за заявою, використовувати треба спеціальну форму з додатка 1 Порядку № 6, інакше податківці не розглянуть ваш запит.

Що вказувати в заяві: ПІБ і ваш податковий номер, місце проживання, зазначене в паспорті, й номер контактного телефону. Причину повернення грошей: «Прошу перерахувати надміру або помилково сплачені кошти в сумі» і саму суму.

Заява про повернення переплати з ЄСВ

Куди вам повинні перерахувати кошти — варіанти такі: на підприємницький рахунок, поштовим переказом або для подальших розрахунків як авансові платежі.

До заяви треба додати оригінал або засвідчену вами копію розрахункового документа, щоб підтвердити сплату внеску на рахунок 3719, це може бути квитанція, платіжне доручення тощо.

Як подати заяву в податкову

Подати заяву треба в ту саму податкову, куди сплатили внесок. Є три способи:

  1. Особисто віднести в податкову.
  2. Надіслати рекомендованим листом поштою.
  3. Через кабінет платника в розділі «Листування з ДФС».

Після отримання заяви податкова протягом 10 днів перевіряє дані, готує висновок і направляє його в органи Казначейства.

Казначейство перераховує гроші платнику протягом 3 робочих днів від дня одержання висновку. Якщо грошей на відповідному рахунку бракує, строк повернення продовжують або повертають гроші частинами.

Податкова може і відмовити в поверненні грошей, у такому випадку вам нададуть повідомлення з підписом посадової особи, де зазначені причини відмови.

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

Зарахування в рахунок майбутніх платежів

Переплати з ЄСВ на рахунок 3719 податкова зараховує в рахунок майбутніх платежів у порядку календарної черговості виникнення зобов'язань із внеску (п. 4 Порядку № 6).

У рахунок погашення заборгованості — без заяви

Якщо сплатили ЄСВ на неправильний рахунок, виникає недоїмка. Штраф за це — 20% вчасно не сплаченого внеску, ще розраховується пеня — 0,1% недоплати за кожен день прострочення.

Отже, якщо у вас була заборгованість із ЄСВ або непогашені штрафні санкції й ви сплатили більше, ніж треба, переплата автоматично буде зарахована в рахунок їх погашення без заяви. А повернути можна буде тільки суму, що перевищує заборгованість.

Закриваєте ФОП, що з переплатою

Платили ЄСВ авансом наперед і тепер закриваєте ФОП, ці суми можна повернути. Алгоритм такий самий: подаєте заяву, головне — встигнути подати її до зняття з обліку як платника ЄСВ.Зобов'язання єдинника при закритті ФОП

Якщо заяву не подасте й закриєте ФОП, надміру сплачені суми ЄСВ просто спишуться до бюджету.

Переплата з ЄСВ у ФОП-пенсіонерів

Від сплати ЄСВ звільняються (ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ»):

  1. ФОП, які отримують пенсію за віком (залежить від стажу; у 2023 році, щоб вийти на пенсію в 60 років, страховий стаж має бути не менш як 26 років). У випадку з чорнобильцями можливі варіанти зменшення пенсійного віку й додаткові пільги при призначенні пенсії.
  2. Підприємці з інвалідністю.

Податкова отримує від Пенсійного фонду інформацію, що ФОП набув статусу пенсіонера за віком або почав отримувати пенсію по інвалідності. І вже з наступного календарного місяця такий підприємець звільнений від сплати ЄСВ. Не потрібно додатково подавати до ДФС заяву (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 301.04.02).

Якщо на момент виходу на пенсію у вас була переплата з ЄСВ, ви маєте право повернути зайво сплачені гроші з моменту досягнення пенсійного віку за алгоритмом, описаним вище — подаєте заяву.

Ви можете продовжувати сплачувати внесок. Так, на думку податківців, ФОП — пенсіонери й інваліди зобов'язані сплатити ЄСВ, якщо подали звіт із внеску. Тобто якщо такі ФОП фактично ЄСВ протягом року не платили, але подали звіт Д5 і показали в ньому самостійно визначені суми внеску, значить доведеться сплатити ці суми, а ще штраф і пеню.

Переплата за минулі роки

Ми отримали запитання від підприємця: «Оформив пенсію заднім числом (Чорнобиль, судився 2 роки). Справно платив ЄСВ увесь цей час. Як повернути ЄСВ за 2023 рік, розумію, а от як бути з 2022–2021 рр.? Податківці кажуть, що повернення неможливе».

Розберемося, що можна зробити в такому випадку.

Сплачений у 2023 році ЄСВ можна повернути, адже звіт за рік ще не поданий і ці кошти вважаються переплатою.

Для податківців такий ФОП — пенсіонер, який скористався правом на добровільну сплату ЄСВ, а коли подав звітність із внеску, підтвердив, що сплачував його в добровільному порядку.Пільги по ЄСВ для підприємців

Сплачені в минулі роки суми ЄСВ не підлягають скасуванню й поверненню, адже за ними вже подана звітність і цей період зарахували до страхового стажу, що, можливо, вплине на розмір пенсії.

У такого пенсіонера є варіант використовувати ці суми при розрахунку коефіцієнта страхового стажу, який застосовується для обчислення розміру пенсії (ст. 25 ЗУ «Про пенсійне страхування»). Для цього треба звернутися в Пенсійний фонд за перерахунком пенсії з урахуванням сплаченого ЄСВ.

Але тут важливо заздалегідь отримати рішення суду і вже потім іти по консультацію до ПФ. Якщо в судовому рішенні буде написано, що у вас є законні пільги зі зменшення пенсійного віку, що надає право на пенсію, і ПФУ зобов'язаний провести перерахунок пенсійного віку, то Фонд має це зробити.

Взагалі підприємці-чорнобильці не звільняються від сплати ЄСВ за себе. На спрощеній системі не сплачують внесок тільки пенсіонери за віком, а чорнобильці можуть вийти на пенсію на пільгових умовах раніше загального пенсійного віку, і тоді отримують право не сплачувати ЄСВ.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки