Що потрібно знати ФОП про єдиний рахунок для сплати податків

19 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Найважливіше, що має знати підприємець, — ви не зобов'язані використовувати єдиний рахунок для сплати податків.

Що потрібно знати ФОП про єдиний рахунок для сплати податків

З 1 січня 2020 р. для підприємців з'явилася можливість підключити єдиний рахунок для сплати податків, зборів і ЄСВ (ст. 351 ПКУ).

Перейти на сплату податків на єдиний рахунок чи платити, як платили раніше, — вирішуєте ви.

Які податки можна сплачувати на єдиний рахунок

Через єдиний рахунок можна сплачувати такі податки і збори:

  • єдиний податок;
  • ЄСВ;
  • ПДФО;
  • податок на прибуток підприємств;
  • рентну плату;
  • інші платежі, контроль за сплатою яких закріплений за податковою.

Не можна сплатити через єдиний рахунок: ПДВ, акцизний податок з реалізації палива та спирту етилового, митні платежі.

У чому суть єдиного рахунку

Нині при сплаті кожного платежу оформляється окремий переказ, а завдяки єдиному рахунку можна перерахувати кілька платежів однієї платіжкою.

Ви зможете оформити декілька видів платежів на користь декількох отримувачів. Можна вказати і один вид платежу. Тобто набивати платіжки й прописувати, у яку ДПС і який податок ви сплачуєте.

А можна взагалі не вказувати отримувачів. На єдиний рахунок усі платежі можна внести єдиною сумою, і ваше зобов'язання зі сплати вважатиметься виконаним у момент, коли зі свого рахунку ФОП ви перерахуєте гроші на сплату податкових зобов'язань на єдиний рахунок. Тобто підприємець-єдинник може внести на єдиний рахунок суму ЄП і ЄСВ, і ці податки вважатимуться сплаченими.

Також якщо зазначити єдину суму платежу і не вказати отримувачів, гроші з єдиного рахунку списуватимуть у певній послідовності: спочатку недоїмку з ЄСВ, потім податковий борг, якщо є заборгованість, і так далі.

Податківці у своєму роз’ясненні щодо використання єдиного рахунку зазначили, що СПД має надати у свій банк розрахункові документи, у яких вказані реквізити єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Податкова формуватиме реєстри платників, а розподілятиме сплачені суми за призначенням Казначейство.

Сформований за вашими платежами реєстр буде доступний у кабінеті платника. Передбачається, що ви самі зможете визначити, як використовувати помилково сплачені податки чи переплати.

Підприємці непокояться — мовляв, якщо підключити єдиний рахунок, є ризики, що платежі не надходитимуть за призначенням, виникатимуть недоїмки. Якщо є сумніви, просто платіть податки, як платили раніше.

Як підключити і єдиний рахунок як від нього відмовитися

Через кабінет платника та «Єдине вікно подання електронної звітності» подати повідомлення за формою J/F 1307001 «Повідомлення про використання єдиного рахунку». Вас мають включити до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Подати повідомлення можна в будь-який час, без прив'язки до початку року чи кварталу.

Але є суттєвий нюанс: якщо перейшли — зобов'язані використовувати. Якщо подали повідомлення про використання єдиного рахунку, будете зобов'язані використовувати його до кінця року.

Якщо в 2021 р. перейдете на сплату податків на єдиний рахунок, відмовитися від нього можна буде лише з 1 січня 2022 р. (абз. 4 п. 351.2 ПКУ). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки