Коли карантинні обмеження — форс-мажор

25 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Як діяти, якщо не можете виконати зобов'язання перед контрагентом через карантинні обмеження.

Коли карантинні обмеження — форс-мажор

Що таке форс-мажор

Непередбачені обставини непереборної сили, через які немає можливості виконати зобов'язання за договором, називають форс-мажором. Це повінь, стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо.

Одна або зразу кілька цих подій, у тому числі «введення комендантської години, карантину, встановленого КМУ», — підстава для підтвердження форс-мажорних обставин, передбачених законодавством (ч. 2 ст. 141 ЗУ «Про ТПП»). Карантин внесено до переліку форс-мажорних обставин згідно ЗУ № 530-XII.

ТПП визнає обмежувальні заходи у зв'язку з поширенням COVID-19 форс-мажором. 

Інакше кажучи, якщо карантин через коронавірус заблокував виконання зобов'язань — це форс-мажор, адже його неможливо було передбачити, коли укладали договори й брали на себе зобов'язання.

Ваш ФОП мав закінчити монтаж обладнання на об'єкті, за зрив строків за договором загрожує неустойка, але через карантинні обмеження поставку комплектуючих відклали на невизначений строк. Цей випадок цілком може вважатися форс-мажором.

У будь-якому випадку, рекомендуємо діяти спільно з юристом. 

Що не вважається форс-мажором

Зростання курсу валют, економічна криза, відсутність грошей в однієї зі сторін договору — це не форс-мажор (ч. 2 ст. 218 ГКУ, ст. 617 ЦКУ, Регламент ТПП № 44(5)). Навіть якщо всі ці події збіглися з карантином через коронавірус.

Якщо немає грошей на оренду. Якщо розраховуєте через карантин не платити за оренду приміщення магазину, кав'ярні, тому що всі пішли на карантин і обслуговувати нікого — так не вийде. ТПП роз'яснила, що на законодавчому рівні відсутність грошей — це не форс-мажор, якщо немає підтвердження технічних обмежень здійснення оплати.

У той самий час ТПП може розглядати заяви про засвідчення форс-мажорних обставин, коли немає можливості користуватися приміщеннями у зв'язку з обмеженнями через карантин.

Якщо ви відправили співробітників працювати з дому і не хочете платити за оренду, комуналку та інтернет, бо офіс простоює через карантин — це не зовсім та ситуація, коли може знадобитися сертифікат про форс-мажор. Але ви можете домовитися з орендодавцем про зміну умов договору, зниження орендної плати, відстрочення або перенесення орендних платежів. Орендодавець може піти вам на зустріч, втім може і відмовити, це його право.

Краще оформити своє прохання у вигляді письмового документу.

Сертифікат про форс-мажорі може вам знадобиться, якщо орендодавець надумає судитися з вами після розриву договору, через прострочення платежів тощо.

Як підтвердити форс-мажор через карантин

Якщо не можете виконати зобов'язання за договором і посилаєтеся на форс-мажор, вам треба отримати в Торгово-промисловій палаті сертифікат/свідоцтво, яке пред'явите контрагенту.

Малому бізнесу сертифікати видають безкоштовно. 

У ТПП ви подаєте заяву у встановленій формі про засвідчення форс-мажорних обставин, указуєте, які саме зобов'язання за договором  неможливо виконати в строк через форс-мажорні обставини.

Заява про засвідчення форс-мажорних обставин

Конкретизуєте, які саме форс-мажорні обставини маються на увазі, надаєте докази таких обставин, коли виникли, як довго тривають.

Тобто вам необхідно зібрати докази того, що коронавірус або заходи щодо боротьби з його поширенням — це ті обставини, через які неможливо виконати зобов'язання за договором, докази, що не було можливості що-небудь зробити для виконання зобов'язань.

До заяви треба долучити підтвердні документи: копію договору, копію наказу (розпорядження) у зв'язку з необхідністю припинення діяльності на підставі відповідних нормативно-правових актів, повідомлення другої сторони про неможливість виконати зобов'язання за договором.

В електронному вигляді документи надішліть на ucci@ucci.org.ua.

Сертифікат мають надати протягом семи днів, втім зараз не аби який ажіотаж і цей строк може затягнутися. 

Чи можна обійтися без сертифіката про форс-мажор

Звичайно, якщо ви мирно домовитеся з контрагентом без штрафів і неустойок.

Ви можете підписати додаткову угоду й внести зміни до договору, перенести строки виконання робіт, послуг, поставок.

І не подавати документи, щоб отримати сертифікат про всяк випадок.

Зобов'язання все одно доведеться виконати

Те, що оголосили карантин, не означає, що зобов'язання за договорами ви можете не виконувати. Форс-мажор може звільняти вас лише від сплати штрафів, неустойок та іншої відповідальності за несвоєчасно виконані зобов'язання за договором.

У будь-якому разі вам треба буде домовитися з контрагентом. Він має право відмовитися від договору й розірвати його.

Приміром, якщо через карантин ФОП не зміг виготовити вчасно товар для замовника, треба попередити його: готовий він почекати місяць чи вирішить відмовитися від договору. 

Якщо клієнт не згоден із тим, що зобов'язання не виконані через форс-мажор. Він має право подати до суду, вимагати сплати неустойки, компенсації. А виконавець може довести в суді, що у всьому винен карантин і коронавірус, і платити неустойку не доведеться.

Якщо домовилися про повернення оплати

Нагадаємо, як правильно оформляти повернення.

  1. Оплата була безготівкова. Якщо одержали від клієнта безготівкову оплату — з рахунку на рахунок, через касу банку на рахунок, — повернення потрібно проводити теж у безготівковій формі на рахунок, через банк (ІПК № 1264/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).
  2. При готівкових розрахунках або коли клієнт платив карткою повернення проводиться через РРО й оформляється розрахунковий документ. Клієнту, який платив карткою, гроші треба повернути на його розрахунковий рахунок.
  3. Якщо покупець порушив строк оплати, зафіксований у договорі, й не було переходу права власності на товар до покупця, ви може вимагати повернути вам товар назад (ч. 2 ст. 697 ЦКУ).

Повернуті оплати в дохід ви не включаєте, якщо розірвали договір або повернули гроші за листом-заявою про повернення оплати/авансу (ІПК ДФС № 1170/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки