Допомога на дітей для ФОП, Держпраці нагадала, що простій оплачується

26 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Спеціалісти Держпраці нагадали, що простій під час карантину оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки окладу.

Допомога на дітей для ФОП, Держпраці нагадала, що простій оплачується

ЄСВ, сплачений за березень і квітень, можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів

Податківці нагадали, що ФОП, члени фермерських господарств і особи, що здійснюють незалежну профдіяльність, звільнені від сплати ЄСВ за себе за березень-квітень. Також не буде штрафу й пені за несвоєчасну сплату ЄСВ за ці звітні періоди (ЗУ № 533).

Як платити податки в період карантину

Підприємцям, які сплатили внесок за березень і квітень до 18 березня 2020 року, тобто до введення карантинних законів, ці суми будуть зараховуватися податковими органами в рахунок майбутніх платежів, додаткові заяви подавати не потрібно. 

Але таким ФОП важливо правильно заповнити звіт з ЄСВ за 2020 рік.

Якщо ФОП вирішив сплатити ЄСВ за березень і квітень, незважаючи на надану можливість не платити, важливо зазначити це у звітності з ЄСВ за 2020 рік.

Самостійно визначена база нарахування для ЄСВ, вказана у звіті за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня, свідчитиме про те, що особа сплатила ЄСВ за ці періоди.

Інакше кажучи, якщо в колонках 3 і 4 напроти березня та квітня вкажете мінімалку, вважатиметься, що ви сплатили ЄСВ за власним бажанням, а якщо, припустімо, проставите нулі — що скористалися карантинною пільгою.

Податківці нагадали, що до 31 травня тимчасово не будуть застосовувати штрафи (ЗУ № 540) за:

  • несвоєчасну сплату ЄСВ;
  • неповну або несвоєчасну сплату ЄСВ одночасно з видачею сум, на які внесок нараховують;
  • несвоєчасне подання звітності з внеску.

Не буде нараховуватися пеня за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року.

Податківці опублікували список боржників

ДПС опублікувала список СПД — підприємців і фізосіб, які мають заборгованість із податків станом на 1 квітня 2020 року. Ознайомитися зі списком можна на сайті податкової.  

У Держпраці нагадали, що під час простою працівнику треба платити

Держпраці роз'яснила, що за законом одна з умов встановлення простою — це форс-мажорні обставини (ст. 34 КЗпП). А карантин саме віднесений до форс-мажорних обставин, тобто обставин непереборної сили (ЗУ № 530). 

Як бути з працівниками під час карантину

Питати згоди на простій у працівника не потрібно, роботодавець усе оформляє своїм наказом.

Спеціалісти Держпраці нагадали, що простій під час карантину дає можливість співробітникам продовжувати перебувати в трудових відносинах із роботодавцем, а роботодавець зі своєї сторони повинен оплачувати час простою з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Доплати та надбавки, передбачені колективним договором, не здійснюються, адже працівник не виконує норму праці (лист Мінсоцполітики № 805/13/155-13). Але зберігаються обов'язкові виплати, наприклад доплати за ступінь, стаж, звання тощо, якщо вони є. Доплата до мінімальної зарплати під час простою не проводиться (роз'яснення Мінсоцполітики від 12.01.2017 р.).

ФОП не повинен подавати заяву, якщо місцева рада зменшила ставку ЄП для 1–2-ї груп

Місцеві ради знижують ставки ЄП для деяких підприємців 1–2-ї груп на період карантину й озвучують, що самі ФОП мають подати заяву. Такі рішення, зокрема, ухвалили Житомирська, Львівська, Черкаська міські ради. 

Податківці зі свого боку роз'яснили: у законодавстві не передбачений обов'язок ФОП-єдинників подавати заяву, якщо місцева влада знизила фіксовану ставку ЄП (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.04).

І нагадали, що єдинники подають форму заяви про застосування спрощеної системи, якщо:

  • переходять на іншу групу, переходять на спрощену систему або відмовляються від ЄП (пп. 298.1.5 ПКУ);
  • змінюють адресу, місце провадження діяльності, додають нові коди КВЕД (п. 298.5 ПКУ) і в інших випадках, передбачених пп. 298.2.3 ПКУ.

Дізнатися, чи зменшена ставка ЄП за вашою податковою адресою, можна в місцевій податковій, також можна відстежувати рішення місцевої влади.

Ставку ЄП для 1–2-ї груп пропонують зменшити законом на час карантину

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3352, яким пропонується тимчасово, на період з 1 березня по 31 травня 2020 року звільнити підприємців 1–2-ї груп єдиного податку від сплати ЄП у зв'язку з пандемією COVID-19.

А якщо підприємець сплатив ЄП за березень, квітень, травень, сплачені суми пропонується зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ЄП.

Допомога на дітей до 10 років для ФОП

Кабмін ухвалив рішення про виплату допомоги на дітей підприємцям 1–2-ї груп єдиного податку, які сплачували ЄСВ. Виплата вводиться на період карантину і на місяць із дати скасування.

Допомогу надаватимуть на кожну дитину до 10 років у розмірі прожиткового мінімуму:

  • на дітей до 6 років — 1779 грн;
  • від 6 до 10 років — 2218 грн. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки