Хто має право у фіскальних чеках зазначати назву товару у спрощеному вигляді

18 серпня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Хто має право у фіскальних чеках зазначати назву товару у спрощеному вигляді

Адміністрування ЄСВ у 2024 році пропонують передати повністю до ПФУ.

 7 серпня 2023 року у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти:

  • №9569 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;
  • №9570 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Законопроектами пропонується:

  • покращення адміністрування в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування працюючих громадян внаслідок зменшення адміністративних структур управління;
  • запровадження єдиної системи управління коштами та єдиної інформаційної системи;
  • посилення державного контролю за використанням коштів соціального страхування.

Отже, пропонується з 01.01.24. об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування ЄСВ на Пенсійний фонд України. Перевірками з ЄСВ буде також займатися ПФУ.Інтернет-магазин: вимоги до ФОП

Відповідно сплата єдиного внеску здійснюватиметься у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів ПФ за місцем обліку платника єдиного внеску. Подавати звітність про нарахування ЄСВ потрібно буде через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній, а страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб за їх вибором у паперовій формі.

Крім того, замість квартальної звітності бухгалтерам потрібно буде подавати:

  • щомісячну звітність з ЄСВ до ПФУ;
  • щоквартальну звітність з ПДФО і ВЗ до ДПС.

Також і ФОП доведеться подавати до ПФУ окремий звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. Ще законопроектом пропонується зобов’язати ФОП сплачувати ЄСВ «за себе» щомісяця.

Законопроект №9569

Законопроект №9570

До  уваги фізичних осіб – платників ЄП, які до 1 серпня 2023 року використовували особливості оподаткування!

З 1 серпня 2023 року у зв’язку з набранням чинності Законом України №3219-9 від 30.06.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». скасовані особливості оподаткування, передбачені  п.9 підрозділу 8 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ. Згідно з ПКУ платники ЄП, які до 1 серпня 2023 року використовували особливості оподаткування, встановлені п.9 підрозділу 8 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ, повинні врахувати таке:

  • Вимоги, встановлені п.291.4 ПКУ для відповідної групи платників ЄП щодо кількості осіб, які перебувають з таким платником у трудових відносинах, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платник втратив право або самостійно відмовився від використання особливостей оподаткування, встановлених п.9 підрозділу 8 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ.
  • Обмеження, встановлені п.291.5 та 291.5-1 ПКУ для платників ЄП, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платник податку втратив право або самостійно відмовився від використання особливостей оподаткування, встановлених п.9 підрозділу 8 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ.

Наголошуємо, що фізичні особи, які до 1 серпня 2023 року використовували особливості оподаткування – були зареєстровані платниками ЄП третьої групи зі ставкою 2%, повинні по 31 серпня 2023 року (включно) привести реєстраційні дані як фізичної особи- підприємця, так і платника ЄП у відповідність до вимог ПКУ з урахуванням відповідних обмежень, визначених для відповідної групи ЄП, зокрема щодо видів господарської діяльності (згідно з КВЕД), які мають відповідати обраній групі платника ЄП.Виплата лікарняних у 2023 році

Закон №3219-9

Податковий кодекс України

Електронний кабінет нотаріуса на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України запрацював електронний кабінет нотаріуса.

Завдяки новому електронному інструменту, нотаріуси мають можливість надсилати до ПФУ звіти про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Скористатися послугою можуть нотаріуси, які авторизувалися на веб-порталі за кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

Детальніше на сайті ПФУ.

Цифровізація  роботи ОСББ: Закон підписано.

9 серпня 2023 року Президент В. Зеленський підписав Закон №7029 від 08.02.22. «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками».

Законопроект розроблений у співпраці Міністерства відновлення та народних депутатів України. Цифрові рішення законопроекту:

  • проект закріплює можливість повідомляти співвласників про збори, ухвалені рішення, протоколи та інші питання управління спільним майном в електронній формі. Законодавство передбачає, що інформування здійснюється тільки особисто або рекомендованим письмом;
  • передбачається можливість проведення зборів співвласників та загальних зборів ОСББ онлайн або в змішаному форматі (офлайн -онлайн);
  • законопроект робить можливим електронне голосування з використання кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Повернення штрафів за роботу без РРО та перевірок торговців підакцизними товарами.

З 1 жовтня 2023 року в Україні повертають штрафи за торгівлю без касових апаратів- і штрафи є великими. Про це розповів в коментарі «Українському Радіо» голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Д. Гетманцев. Повернення штрафів передбачено ухваленим ВРУ Законом №3219-9 від 30.06.23.« Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який набрав чинності

1 серпня 2023 року.

«Перевірки стосуються певних груп платників податків. Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес»,- наголосив Д. Гетманцев.

Здійснювати перевірки використання підприємцями РРО або ПРРО та штрафувати у разі виявлення порушень Закон уповноважує Державну податкову службу (ДПС). Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень:

  • перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями;
  • друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Закон №3219-9

Хто має право у фіскальних чеках зазначати назву товару у спрощеному вигляді.

Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує: ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, у фіскальних касових чеках дозволено зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді, якій відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи або послуги.

Ця норма стосується тільки ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є платниками ЄП 1,2 та 3 групи зі ставкою 5%.

Але є товари, назву яких треба вказувати детально у фіскальному касовому чеку незалежно від групи ЄП або системи оподаткування:

  • підакцизні товари;
  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (перелік, затверджений постановою КМУ №231 від 16.03.17.);
  • лікарські засоби, вироби медичного призначення, крім ветеринарних препаратів та виробів ветеринарного призначення;
  • ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Норма спрощеного вигляду фіскального касового чека не поширюється на:Податки для блогерів у 2023 році

  • ФОП, які є платниками ЄП 3 групи зі ставкою 3% та є платниками ПДВ;
  • всіх ФОП на загальній системі оподаткування незалежно від сплати ПДВ;
  • всіх юридичних осіб незалежно від системи оподаткування. 

Країну походження товару слід визначати  по-новому. 

9 серпня 2023 року Президент В. Зеленський підписав Закон №3261-9 від 14.07.23. (законопроект №5353-д від 06.07.23.) «Проект закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу та забезпечення реалізації угод України про вільну торгівлю».

Законом внесено зміни до Митного кодексу України. Викладено в новій редакції розділ 2 МКУ «Країна походження товару». У новій редакції включено такі положення:

  • мета визначення непреференційного походження товарів;
  • особливості визначення походження приладдя, запасних частин та інструментів, нейтральних елементів і пакування;
  • перелік товарів, повністю вироблених у даній країні;
  • критерії достатньої переробки товарів, що виробляються з використанням матеріалів іноземного походження;
  • перелік простих операцій;
  • порядок перевірки митними органами сертифікатів про походження товарів після завершення митного оформлення.

Закон №3261-9 набере чинності через 45 днів з дня його опублікування.

Закон №3261-9

Митний кодекс України

Які кадрові документи необхідно вести роботодавцю?

Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці нагадує, що трудовим законодавством регламентовано певні правила використання та оформлення роботодавцем найманої праці. До обов’язкових кадрових документів належать:

  • Штатний розпис, у якому назви посад зазначаються відповідно Національного класифікатора України «ДК 003:2010»;
  • Правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • Табель обліку робочого часу;
  • Накази з кадрових питань;
  • Книга наказів;
  • Особові картки працівників;
  • Трудові книжки та книга обліку руху трудових книжок;
  • Графік відпусток;
  • Трудові угоди (контракти);
  • Колективний договір (для юридичних осіб);
  • Посадові інструкції працівників;
  • Положення про охорону праці;
  • Дозвіл на обробку персональних даних та зобов’язання про нерозголошення персональних даних;
  • ·Зобов’язання про дотримання конфіденційності інформації (угода).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки