Зарплата працівника ФОП у 2024: терміни виплати, оподаткування, платіжні документи

02 квітня 2024

Для підприємців-початківців питання виплати заробітної плати найманим працівникам є досить хвилюючим, адже порушення як трудового, так і податкового законодавства в питаннях оплати праці буде мати досить серйозні наслідки. Що потрібно знати про зарплату працівника ФОП у 2024 році, які терміни її виплати, розмір оподаткування та особливості документального оформлення – всі ці питання розкриті далі в статті.

Зарплата працівника ФОП у 2024: терміни виплати, оподаткування, платіжні документи

Зарплата працівника ФОП у 2024: періодичність виплат

Згідно ЗУ «Про оплату праці», ФОП повинен виплачувати зарплату працівникам не рідше 2 разів на місяць, при цьому період між виплатами не має бути більшим за 16 календарних днів.

Підприємець має право самостійно визначатися з датами виплат за першу (з 1 по 15 число) і за другу половину місяця (з 16 числа по останній день місяця). При цьому конкретні дати виплати мають бути прописані в колективному договорі чи іншому акті, наприклад, в положенні про оплату праці.

Варто мати на увазі, що якщо встановлена на підприємстві дата виплати зарплати припадає на вихідний чи неробочий день, то її виплата переноситься – на робочий день напередодні визначеної дати.

Розмір заробітної плати

Мінімальний розмір зарплати на 1 січня 2024 року становить 7100 грн. З 1 квітня 2024 року він підвищується до 8000 грн.

Обмежень щодо максимального розміру зарплати в законодавстві не передбачено.

Таким чином, за повністю відпрацьовані робочі дні місяця ФОП не має права виплатити працівнику зарплату, меншу за «мінімалку».

Розмір мінімального окладу дорівнює розміру прожиткового мінімуму, який у 2024 році становить 3028 грн.

При цьому, якщо оклад працівника нижче мінімальної зарплати, то роботодавець повинен доплатити потрібну суму до «мінімалки».

Є сенс встановлювати оклад нижчий «мінімалки» тільки в тих випадках, коли працівнику передбачаються доплати, які дозволять вийти на 7100/8000 грн.

Потрібно врахувати, що працівники, які займають різні посади на одному підприємстві, не можуть мати однаковий посадовий оклад. Його розмір повинен збільшуватися відповідно до кваліфікації працівника.

Для цього рекомендується скласти список всіх посад на підприємстві, починаючи з найвищої кваліфікації і закінчуючи найнижчою. Після цього кожній посаді встановити коефіцієнт з розрахунку, що посада з найнижчою кваліфікацією – це 1.

Далі варто встановити розмір посадового окладу для кожної професії, помноживши коефіцієнт на розмір мінімального посадового окладу.

Для того, щоб легше було здійснити ранжування посад, можна скористатися Класифікатором професій, в якому всі професії поділені за рівнем кваліфікації працівників та складності роботи. Як правило, вже по коду професії можна визначити, наскільки високий рівень кваліфікації має та чи інша посада (чим більша цифра коду, тим простіша робота).

Для посад, код яких в Класифікаторі професій однаковий, допускається встановлення заробітної плати в одному розмірі. Проте все ж краще диференціювати посадові оклади відповідно до рівня кваліфікації та складності виконуваної роботи працівниками.

Вимога щодо ранжування посад та збільшення розміру окладу відповідно зростанню кваліфікації професії перевіряється спеціалістами Держпраці.

Оподаткування заробітної плати та розмір фактично отриманої зарплати

При нарахуванні зарплати працівникам роботодавці повинні утримувати 2 податки – 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.

Тобто, «на руки» працівник повинен отримати зарплату з розрахунку:

посадовий оклад - 18% ПДФО та 1,5% військового збору

ЄСВЄдиний соціальний внесок нараховується у розмірі 22% від посадового окладу.

Мінімальною базою для розрахунку є 1 «мінімалка» станом на дату нарахування заробітної плати, відповідно, ЄСВ:

  • з 1 січня 2024 року становить - 1562 грн;
  • з 1 квітня буде становити вже - 1760 грн.

Максимальною базою для нарахування ЄСВ є 15 «мінімалок», тож, максимальна сума ЄСВ:

  • з 1 січня 2024 року становить - 23430 грн;
  • з 1 квітня буде становити - 26400 грн.

ЄСВ не вираховується з заробітної плати працівника, цей податок повинні сплачувати роботодавці за своїх працівників.

Зарплата виплачується двічі в місяць в дати, визначені роботодавцем. Розрахунок розміру виплат здійснюється відповідно кількості робочих днів в місяці всього та фактично відпрацьованих працівником в першій та другій половині.

Заробітна плата може бути виплачена як готівкою, так і на банківську картку працівника.

Утримані податки роботодавець зобов’язаний виплатити в день виплати зарплати.

Документи для нарахування та виплати зарплати

Для нарахування зарплати працівникам роботодавець повинен мати наступні первинні документи:

  • табель обліку робочого часу;
  • відомість нарахування заробітної плати.

При виплаті заробітної плати готівкою працівникові надається відомість про виплату готівки, в якій він повинен поставити підпис.

При виплаті зарплати на картку, платіжними документами можуть бути:

  • платіжні доручення;
  • відомість розподілу коштів.

Підводячи підсумки, варто зауважити, що алгоритм нарахування та виплати зарплати працівникам не є важким, але потребує ретельного вивчення та уважності при виконанні.

Щоб не допустити помилок, варто слідкувати за змінами в трудовому та податковому законодавстві, а також контролювати зростання установлених мінімумів, таких як розмір мінімальної зарплати чи мінімального окладу або прожиткового мінімуму, до яких прив’язуються розрахунки зарплати на підприємстві.

Чи може ФОП передумати, якщо добровільно сплатив ЄП/ЄСВ за себе?

Чи здатний ФОП, яка працює з безготівковими розрахунками, внести на рахунок готівку без загрози додаткового оподаткування

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки