Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

12 травня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Сплата ЄСВ дає право ФОП розраховувати на отримання лікарняних і декретних виплат, соцдопомоги, а в майбутньому, можливо, і пенсії від держави.

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

ЄСВ — обов'язковий платіж для підприємців на загальній системі та на єдиному податку. Податкова стежить за вашими платежами, тож якщо прострочите сплату внеску навіть на один місяць, вона спочатку нагадає, що за вами боржок, потім знайде спосіб його стягнути.

Хто може не сплачувати ЄСВ у 2023 році

З 1 березня 2022 року діє пільга, згідно якої сплата ЄСВ «за себе» на період дії воєнного стану та ще рік після його закінчення не є обов’язковою.

Пільга не розповсюджується на роботодавців, які сплачують податок за своїх працівників.

При цьому підприємцям варто мати на увазі, що у випадку несплати ЄСВ страховий стаж нараховуватися не буде.

Коли платити ЄСВ

ЄСВЄдиний соціальний внесок нараховується щомісяця, але платити можна раз на квартал, включно до 19-го числа місяця, що йде за кварталом, за який сплачують внесок.

Останній день сплати ЄСВ у 2023 році:

  • за IV квартал 2021 року — 19 січня 2023 року;
  • за I квартал — 19 квітня;
  • за II квартал — 19 липня;
  • за III квартал — 19 жовтня;
  • за IV квартал 2023 року — 19 січня 2024 року.

Останній день сплати ЄСВ переноситься, якщо припадає на вихідний: внесок треба встигнути сплатити на наступний за ним робочий день. 

Якщо вам зручніше платити ЄСВ щомісяця, оплату треба вносити до 19-го числа місяця.

Підприємцям, які зареєструвалися в кінці чи в середині місяця, ЄСВ доведеться внести за весь місяць.

Звіт з ЄСВ подається раз на рік, за 2023 рік треба відзвітувати до 9 лютого 2024-го.

1474 грнмінімальний місячний платіж з ЄСВ з січня по грудень 2023 року

Розмір ЄСВ для ФОП на єдиному податку

Ставка ЄСВ — 22%, сума, з якої обчислюємо внесок, зветься базою нарахування.

Підприємці на єдиному податку сам визначає, з якої суми розраховувати внесок. Але зазвичай сплачують мінімальний платіж — 22% від мінімальної зарплати.

База нарахування ЄСВ за місяць повинна бути не меншою за мінімальну зарплату:

  • з січня по грудень 2023 року включно — 6700 грн (ЕСВ = 22% от 6700).

І не більшою від 15 мінімалок, а максимальна база для нарахування ЄСВ у 2023 році складає: 

  • з січня по грудень 2023 року включно — 100 500 грн (ЕСВ = 22% от 100 500 грн).

Як розрахувати ЄСВ

Мінімальний платіж з ЄСВ із січня по грудень 2023 року — 1474 грн на місяць.

Обчислюється ЄСВ так: 6700 × 22% = 1474 грн/міс. Помножимо на 3 місяці в кварталі й отримаємо мінімальний квартальний платіж — 4422 грн.Що з декретними та лікарняними, якщо підприємець не сплачує за себе ЄСВ

Для підприємців на загальній системі діють інші правила.

ЄСВ за себе у 2023 році

Якщо сплачували поквартально, суми будуть виглядати так:

  • за I квартал — 4422 грн;
  • за II квартал — 4422 грн;
  • за III квартал — 4422 грн;
  • за IV квартал — 4422 грн.

Як розраховують ЄСВ підприємці-загальносистемники

База нарахування ЄСВ — це сума доходу (прибутку), з якої ви сплачуєте ПДФОПДФО оподатковується чистий дохід — різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою в грошовій і негрошовій формі) та документально підтвердженими витратами, пов'язаними з підприємницькою діяльністю (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).. Йдеться про суму, яка є різницею між виручкою й витратами, що пов'язані з підприємницькою діяльністю та підтверджені документами. Тобто ЄСВ ви сплачуєте у розмірі 22% від чистого доходу за квартал.

Розглянемо на прикладі.

В I кварталі ваш чистий дохід склав:

— за січень — 25 тис. грн; ЄСВ = 5,5 тис. грн (25 тис. × 22%);

— за лютий — 36 тис. грн; ЄСВ = 7920 грн (36 тис. × 22%);

— за березень — 15 тис. грн; ЄСВ = 3,3 тис. грн (15 тис. × 22%).

Сума ЄСВ, яку слід сплатити за I квартал = 16720 грн.

Підприємець на загальній системі

Втім може так статися, що грошей сплатити повну суму ЄСВ немає. Тоді дозволяється внести авансовий платіж в мінімальному розмірі — 4422 грн на квартал (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.09).

Але за підсумками року на підставі даних у податковій декларації треба буде доплатити суму внеску, якої бракує. Доплата вноситься до або в день подання звіту з ЄСВ (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.04.02).

Максимальна база нарахування ЄСВ — з січня по грудент 2023 року 100 500 грн.

Не отримали прибутку. Раніше ЄСВ все одно потрібно платити, той самий мінімальний платіж. Але з 2021 року ФОП-загальносистемників звільнили від сплати внеску за місяці без прибутку або коли спрацювали в мінус.  

Сплатити ЄСВ за 2023 рік за підсумками подання звітності треба до 9 лютого 2024 року, після декларування доходу за рік. Тобто за I–III квартали сплачуєте в квартальні строки, а за підсумками року — після декларування доходу.

Як платити ЄСВ, якщо підприємець — найманий працівник

Буває таке, що ФОП працює за трудовим договором на компанію й підприємницької діяльності не веде. Роботодавець платить за нього ЄСВ як за найманого працівника й подає звітність.

Раніше такі ФОП зобов'язані були платити ЄСВ за себе, не дивлячись на те, що внесок за них сплачував роботодавець. Але з 01.01.2021 року це можна не робити.

Тепер в законодавстві прописано, що підприємець, за якого ЄСВ платить роботодавець, може не платити ЄСВ за себе.

Але є умови (ч. 6 ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ»):

  1. ФОП повинен працювати як найманий працівник за основним місцем роботи. Це стосується ФОП-єдинників й загальносистемників, які платять ЄСВ за себе з чистого доходу.
  2. Звільнення від сплати ЄСВ за себе діє тільки за ті місяці, коли внесок за такого ФОП сплатив роботодавець, й розмір внеску не менше мінімального, в 2022 році це 1430 грн в місяць. Якщо ви, припустимо, пішли у відпустку без збереження зарплати, роботодавець вам ніяких виплат не нарахував і ЄСВ не сплатив, за такий місяць внесок ви повинні сплатити самі за себе.ЄСВ у 2023 році: податкові ставки, мінімальний та максимальний розмір податку

Хто може не платити ЄСВ

Законно не сплачують ЄСВ за себе підприємці — пенсіонери за віком і підприємці-інваліди. Тому часто діти оформлюють підприємництво на своїх батьків-пенсіонерів, щоб мінімізувати оподаткування.

В число тих, хто може не платити ЄСВ увійшли незалежні професіонали та члени фермерських господарств, які є пенсіонерами й отримують пенсію за віком або за вислугу років, а також якщо вони є особами з інвалідністю (отримують пенсію або соціальну допомогу) .

А ось якщо ви не отримуєте доходу й перебуваєте в декреті; хворієте й не ведете діяльності — від сплати ЄСВ ви не звільняєтесь. Раз на квартал маєте платити до бюджету хоча б мінімальну суму.

Мобілізовані підприємці

Підприємці без найманих працівників, яких призвали в ЗСУ у зв'язку з мобілізацією, на особливий період, на весь строк військової служби звільняються від сплати ЄСВ за себе (п. 92 ч. 2 розд. VIII ЗУ № «Про ЄСВ», ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»). Звітність з ЄСВ не подають.

Звільнення починає діяти: з першого календарного дня місяця призову до останнього календарного дня місяця, у якому ФОП демобілізувався або завершив лікування/реабілітацію (абз. 2 п. 7 розд. IV Інструкції Мінфіну № 449).

Протягом 10 днів після демобілізації треба подати до податкової заяву і копію військового квитка або інший документ, де зазначені дані про призов.

Якщо після демобілізації ФОП знаходиться на реабілітації у зв'язку з виконанням обов'язків з мобілізації, документи він може подати протягом 10 днів після закінчення лікування (консультація в ЗІР, категорія 301.04.02).

Підприємці-контрактники не звільняються від сплати ЄСВ за себе (консультація в ЗІР, категорія 301.04.02).

ФОП з найманими працівниками. Від сплати ЄСВ за себе не звільняються, але на період мобілізації можуть призупинити діяльність і звільнити працівників на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 і п. 10 ч. 1 ст. 40 КЗпП. І цілком законно матимуть право не платити ЄСВ.Сплата ЄСВ та податків під час закриття підприємницької діяльності

Якщо ж діяльність ведеться і є працівники, ФОП-загальносистемник платить 22% ЄСВ від доходу, а єдинник в розмірі не менше мінімального, тобто 22% від мінімалки.

Як можна сплатити ЄСВ

Сплатити ЄСВ можна з підприємницького чи карткового рахунку, з особистої картки, а ще готівкою через касу банку і навіть через термінал.

Якщо на рахунку ФОП нема грошей, ви можете заплатити ЄСВ готівкою через касу банку, це не вважатиметься порушенням (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.09).

Якщо перераховувати ЄСВ з картки, вона має бути оформлена на ім'я підприємця: це може бути картка, оформлена на вас як фізособу.

У платіжці обов'язково зазначається ПІБ підприємця і його податковий номер, найменування та реквізити одержувача, у призначенні платежу — період, за який сплачуєте внесок.

Дізнатися актуальні реквізити для сплати ЄСВ можна в кабінеті платника, на сайті ДПС або у вашій податковій.

Відповідаєте за правильність реквізитів ви. Якщо не перевірили їхню актуальність і заплатили не на той рахунок, виникне заборгованість, яку доведеться погасити.

Заборгованість із ЄСВ

Часті причини, з яких підприємці прострочують сплату податків, — забувають сплатити або перераховують гроші на хибний рахунок. А щойно зареєстровані ФОП, у яких ще немає доходу, можуть бути взагалі не в курсі, що зобов'язані платити внесок.Пільги по ЄСВ для підприємців

Ці причини не є поважними для податкової. За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, крім самої суми заборгованості, доведеться сплатити:

  • штраф — 20% суми несплаченого внеску;
  • пеню — 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення оплати.

Заборгованість з ЄСВ називається недоїмкою, перевірити, чи є у вас недоїмка, можна в кабінеті платника, але там інформація може відображатися некоректно і бувають неточності.

Якщо не впевнені, що немає заборгованості, — можна зробити звірку з податковою.

Строк давності до заборгованості та штрафних санкцій за ЄСВ не застосовується: навіть через п'ять років вас може спіткати штраф і пеня. Якщо ви виявили, що винні, — заплатіть. Податкова все одно знайде можливість стягнути з вас заборгованість.

За несплату і несвоєчасну сплату ЄСВ застосовуються і адмінштрафи:

  • якщо заборгованість до 5100 грн, оштрафують на 680–1360 грнВід 40 до 80 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.;
  • понад 5100 грн — штраф від 1360 до 2040 грнВід 80 до 120 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян..

А за повторне порушення оштрафують вже на 2550–5100 грнВід 150 до 300 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян..

З вини банку виникла заборгованість із ЄСВ

Заборгованість із ЄСВ може виникнути через банк.

Наприклад, підприємець сплатив ЄСВ в належний строк, але банк вчасно не перерахував гроші на рахунок податкової. Як результат — заборгованість із внеску, про яку ФОП може навіть не підозрювати, адже він усе зробив правильно і вчасно.Чи є базою нарахування ЄСВ разова безповоротна фінансова допомога, виплачена роботодавцем

Якщо ви потрапили в таку ситуацію й податкова вимагає сплатити штраф і пеню за прострочення, треба діяти так.

Надіслати лист до податкової та пояснити, що оплату за ЄСВ затримав банк. На підтвердження своєчасної сплати внеску додайте до листа копію квитанції про сплату або платіжне доручення, засвідчене банком.

Тоді штраф і пеню за кожен день прострочення буде зобов'язаний сплатити вже банк.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки