Хто відповідатиме за помилки колишнього головбуха?

25 липня 2024

Цей матеріал буде присвячений одному важливому практичному питанню. А саме, що якщо попередній головбух припустився низки помилок, за які ставляться штрафи. Чи повинен новий співробітник відповідати за помилки попереднього? Давайте розумітися на нюансах.

Хто відповідатиме за помилки колишнього головбуха?

Отже, головний принцип, про який слід пам'ятати кожному головбуху в компанії: ви не нестимете тяжкість відповідальності за допущені попереднім співробітником порушення. Це з самої характеристикою поняття відповідальності – особистий принцип. А саме відповідальність матиме місце лише за власні дії. Так само як це корелюється і зі складом правопорушення, адже як відомо є суб'єкт (особа, яка припустилася помилок, за які загрожує відповідальність).

Так, наведемо приклад: стосовно кримінальної відповідальності діє принцип, викладений у ч.2 ст.2 ККУ.

І як говорилося вище, задля притягнення особи до відповідальності у його діях має вбачатися весь склад правопорушення. Серед них слід виділити провину та причинно-наслідковий зв'язок між діями порушника та завданими збитками або порушенням.

Важливо знати! У ч.8 ст.9 Закону про бухоблік зафіксовано, що відповідальність за неправильне оформлення первички або регістрів обліку, а також факт недостовірності викладених у них відомостей, несуть особи, які склали та підписали цю документацію.

Однак слід звернути увагу, про які конкретно порушення маються на увазі.


Поговоримо про адмінвідповідальність

Згадуючи адмінвідповідальність, нагадуємо, що подібні порушення бувають двох видів:

  • Разові;
  • Ті, що тривають.

Щодо цих порушень чіткого визначення нормативка не містить. Проте вона зафіксована у судовій практиці (див., наприклад, Постанова ВС від 26.07.2023 у справі № 826/8216/18).

Правопорушення, що триває, можна охарактеризувати як провину, яка пов'язана з наявністю тривалого, безперервного невиконання обов'язків, обумовлених нормативкою. А саме особа, яка вчинила певну дію/бездіяльність, перебуває в даному стані безперервно, а подібні дії/бездіяльності є тривалими і не завершуються.

Таким чином, закону порушується безперервно протягом якогось періоду часу. Іноді подібне становище триває значний проміжок часу у формі невиконання покладених на працівника обов'язків.

Припинення правопорушення, що триває, пов'язане з усуненням положення, в якому об'єктивно є цей обов'язок у формі виконання релевантним суб'єктом або завершення дії релевантної норми закону.

Разові порушення однозначно залишаться на совісті попередника. А саме щодо попереднього головбуха компанія має застосувати адмінштрафи.

Тут важливо, щоб орган, який має право застосування санкцій або суд, дотрималися термінів для залучення до адмінвідповідальності (див. ст. 38 КУпАП).

Про критичність перебування на релевантній посаді в період скоєння правопорушення говорить і судова практика. наприклад, постанови Солонянського районного суду Дніпропетровської обл. від 17.05.2024 у справі № 192/982/24 та Вінницького апеляційного суду від 12.02.2020 у справі № 138/3250/19, рішення Суворівського райсуду м. Одеси від 11.09.2023 у справі № 523/1270/23.

А ось щодо порушень, що тривають, не все виглядає однозначно. Говорячи, наприклад, про облікові помилки, що тривають і впливають на показники тієї звітності, яка вже оформляється новим співробітником, їх слід якнайшвидше усунути.

Інакше новий головбух в компанії здатний отримати адмінштраф за правопорушення, що триває і незавершене. Однак тут усе стоятиме залежно від конкретної ситуації.

 

Що із кримінальною відповідальністю?

Щодо кримінальної відповідальності зазначимо таке.

Здебільшого відповідальність за порушення, скоєні при трудової діяльності попереднього головбуха в компанії, новачок не несе, і це стосується попередника.

Однак не рідкісні випадки, коли податківці намагаються зробити винуватцем нового співробітника (навіть якщо ці дії попередника знаменуються кримінальною справою).

Так, намагаються інкримінувати службову недбалість при ухваленні справ за ст. 367 ККУ. Оскільки новий співробітник має перевірити старі документи.

Ми радили б оформлювати передачу справ, залишаючи акт прийому-передачі документів та ін. 

Проте, варто зазначити, що жоден закон не регламентує обов'язок нового бухгалтера здійснювати перевірку документації, оформленої попереднім співробітником.

За даними причин, новий співробітник нестиме відповідальність за помилки, допущені в процесі подальшої роботи. Тому залучення нового бухгалтера за ст.367 ККУ за службову недбалість буде незаконним.

Однак, як кажуть, найкращий бій той, якого не відбулося.


Дисциплінарна відповідальність

Новому співробітнику може загрожувати зобов'язання дисциплінарної відповідальності або матеріальної причини не проведення перевірки роботи старого бухгалтера. Однак про це має прямо згадуватись у змісті його посадової інструкції. 

Інакше накласти дисциплінарну чи матеріальну відповідальність буде неможливо та незаконно.

Однак радимо не нехтувати рекомендаціями щодо передачі справ між старим і новим бухгалтером у компанії.

Електронні трудові книжки: звільняємо працівника


Загальне правило: новий головний бухгалтер (або єдиний бухгалтер у компанії) не несе відповідальності за дії свого попередника.  
Виняток: якщо йдеться про правопорушення, що тривають, тобто про порушення, які тривали і після приходу нового бухгалтера, і він не вжив заходів для їх припинення, він може бути притягнутий до адміністративної відповідальності. 
Відповідальність за первинні документи: особи, які склали та підписали первинні документи та регістри обліку, несуть відповідальність за їх своєчасність та достовірність даних.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки