Ліміти єдинникам підвищили, видача ЕЦП за попереднім записом, камеральні перевірки проводять під час карантину

05 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Для отримання ЕЦП треба заздалегідь записатися в потрібний вам пункт видачі, прийти в узгоджений час в масці з документами та флешкою.

Ліміти єдинникам підвищили, видача ЕЦП за попереднім записом, камеральні перевірки проводять під час карантину

Ліміти доходу для єдинників підвищили

З 2 квітня набули чинності нові ліміти річного доходу для підприємців на єдиному податку:

  • для 1-ї групи — 1 млн грн (було 300 тис. грн);
  • для 2-ї групи — 5 млн грн (було 1,5 млн грн);
  • для 3-ї групи — 7 млн грн (було 5 млн грн).

Відповідні зміни внесені ЗУ № 540 до п. 291.4 ПКУ.

Групи єдиного податку для ФОП

Отримати ЕЦП від податкової можна за попереднім записом

ІДД податкової роз'яснив: для отримання ЕЦП треба заздалегідь записатися в потрібний вам пункт видачі, і обов'язково мати при собі засоби індивідуального захисту від респіраторних захворювань.

Для одержання ЕЦП необхідно:

Самостійно встановити програму «ІІТ Користувач ЦСК-1» і згенерувати ключі, як описано у відеоінструкції. Або звернутися в пункт реєстрації.

Потім на електронну пошту потрібного вам пункту реєстрації надіслати запит на формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів і скан-копії/фото документів (крім документів, які містять персональні дані користувачів), необхідних для отримання ЕЦП.

Попередньо записатися телефоном до пункту видачі та прийти в погоджений час із оригіналами документів, флешкою/диском для запису ключа (у пунктах видачі ЕЦП не можна зробити копію ІПН або роздрукувати реєстраційні картки).

Реєстраційна картка на отримання ЕЦП-2020 (діє з 12.03.2020 р.)

Податківці можуть проводити камеральні перевірки і під час карантину

ДПС пояснила: карантинний ЗУ № 533 не передбачає обмежень на проведення камеральних перевірок у період карантину, а встановлює мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня (крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування).

Перевірки, які почали до 18 березня, але не завершили, тимчасово припинені.

Податківці нагадали, що під час камеральної перевірки перевіряють звітність за кожен звітний період. Згода на перевірку і присутність платника під час проведення такої перевірки не обов'язкова. 

До того ж податківці проводять камеральні перевірки без спеціального рішення керівника (його заступника / уповноваженої особи) і направлення на проведення (п. 76.1 ПКУ).

Камеральна перевірка звітності за карантинні місяці — березень-травень 2020 року, а також уточнюючих декларацій, зданих у березні-травні, може бути проведена протягом 60 календарних днів після останнього дня граничного строку подання, якщо звітність подали пізніше — від дня фактичного подання.

Деякі ФОП під час карантину можуть не вести книгу обліку

Кабмін дозволив у період карантину ФОП-єдинникам не вести книгу обліку доходів, а ФОП-загальносистемникам — книгу обліку доходів і витрат, але не всім, а тим, хто мав почати її вести після встановлення карантину. Це зроблено через неможливість купити книгу (Постанова КМУ № 255). 

Але протягом трьох місяців від дня припинення карантину ФОП повинні подати до податкової заповнену книгу, з даними про доходи/витрати, отримані/понесені в період карантину.

Нагадуємо, книгу обліку заповнювати не треба, якщо немає доходу.

Уже на повну штрафують СПД за порушення карантину

Мар’їнський райсуд визнав винним у вчиненні адмінпорушення ФОП за ст. 443 КпАП і присудив стягнення, штраф 34 тис. грн. ФОП у період карантину не закрив магазин-закусочну, втім відпускав харчі, алкоголь, пиво на розлив і сигарети окремо кожній особі. 

Про заборону роботи він не знав, а від міських органів заборон не надходило. 

Суд послався на Постанови Кабміну № 211 і № 215, згідно з якими з 00:01 17 березня заборонено роботу суб'єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, у тому числі об'єктів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо).

За порушення правил карантину Зарічний районний суд міста Сум притягнув до адмінвідповідальності директора магазину електротоварів і наклав штраф 17 тис. грн. 

Штрафують й продавців без захисних масок: Жовтневий районний суд Кривого Рогу розглянув протокол у справі про адмінпорушення за недотримання правил карантину (ст. 443 КпАП): продавчиня магазину відпускала товари без захисної маски, хоча вона в неї була. За це суд призначив штраф 17 тис. грн (1000 НМДГ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки