Лізинг у підприємця

17 червня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Коли підприємцю потрібне нове обладнання для бізнесу, грошей немає, а з кредитом зв'язуватися не хочеться, — можна скористатися послугою лізингу.

Лізинг у підприємця

Лізинг — це угода, за якою лізингодавець надає лізингоотримувачу об'єкти основних засобів у платне користування на певний час (ст. 806 ЦКУ, пп. 14.1.97 ПКУ).

Оформити лізинг може будь-який суб'єкт господарювання — ФОП чи юрособа, звернутися можна в банк або лізингову компанію.

Спрощено це виглядає так: лізингова компанія купує потрібне вам обладнання, транспорт чи нерухомість, здає вам в оренду на певний строк, ви платите регулярні лізингові платежі та після закінчення строку оренди викуповуєте майно або ж не викуповуєте.

Чим відрізняється від кредиту

Основна відмінність лізингу від кредиту — ви зразу отримуєте необхідне для бізнесу майно, а не гроші, але все одно розплачуєтеся за нього, як за кредитом.

Отримання кредиту — тривала процедура, потрібна позитивна кредитна історія та складається кілька договорів: кредитний, договір страхування, купівлі-продажу тощо.

При оформленні лізингу не потрібні поручителі та застава — сам об'єкт і є заставою. Але запитають фінпоказники бізнесу.

Майже завжди умови лізингу гнучкіші, ніж кредитування, а ставка нижча.

Вартість супутніх платежів (відсоток за користування, страхування, послуги лізингодавця) розтягується на період користування ОЗОсновні засоби, закладається в регулярні лізингові платежі, а не платиться за один раз.

Мінус лізингу — право власності на об'єкт переходить до ФОП тільки наприкінці строку оренди, а оформлення може коштувати дорого: до нього входить страховка, переоформлення права власності (з лізингової компанії на вас), послуги лізингодавця.

Деякі лізингові компанії не надають можливість дострокового погашення, і фінальна вартість лізингу може бути чималою.

Що можна оформити в лізинг

Рухоме і нерухоме майно: транспорт, приміщення, обладнання і техніку, інші об'єкти основних засобів.

Не можна оформити лізинг на землю та інші природні об'єкти, майнові комплекси, структурні підрозділи (цехи, ділянки, філії) (ст. 3 ЗУ № 723/97).

Лізинг буває фінансовий і оперативний (пп. 14.1.97 ПКУ).

Фінансовий лізинг

Лізингодавець зобов'язується придбати у власність майно у продавця/постачальника згідно зі специфікацією та умовам лізингоотримувача і передати йому в користування на строк не менше одного року, лізингоотримувач виплачує лізингові платежі.

Лізинг вважається фінансовим, якщо відповідає хоча б одній умові (пп. 14.1.97 ПКУ):

  1. Основна відмінність — можливість викупу ОЗ. Право власності на об'єкт переходить до отримувача з останнім платежем.
  2. Об'єкт лізингу передається на строк, протягом якого амортизується не менше 75% початкової вартості. Залишкова вартість на момент закінчення дії лізингового договору — не більше 25% початкової.

Сума лізингових платежів з початку строку оренди дорівнює початковій вартості об'єкта лізингу або перевищує її. Перевищувати може за рахунок відсотка за користування та ін. платежів, обов'язково враховуйте це, коли приймаєте рішення щодо лізингу.

Лізингове майно виготовлене на замовлення, відповідно до запитів отримувача, реалізувати його комусь іншому неможливо.

Важливо розуміти, що одержувач лізингу несе фінансові ризики, якщо ОЗ зіпсується або стане непридатним, платить за страховку і сервісне обслуговування.

Договір фінлізингу може бути розірвано достроково. ОЗ треба повернути лізингодавцю в початковому стані з урахуванням зношування, виплатити лізингові платежі за час фактичного використання.

Фінлізинг підходить для купівлі дорогих ОЗ, оформляється на 3–5 років, буває і на 15–20 років, коли строк використання менше строку фізичного зношування.

Оперативний лізинг

Під оперативний лізинг (оренду) підпадає все, що не передбачено фінансовим лізингом (пп. 14.1.97 ПКУ).

Лізингові платежі: щомісяця, а після закінчення договору основний засіб повертають у власність лізингової компанії. Строк оренди ОЗОсновні засоби менше строку його амортизації.

В оперативний лізинг беруть майно, якщо не готові нести ризики, пов'язані з володінням ОЗ, навіть якщо за користування ним доведеться виплачувати більші лізингові платежі.

Приміром, вам потрібне обладнання для пляжного бару на літній сезон: купувати його наприкінці строку договору нема сенсу.

Оперативний лізинг використовують для оренди авто і техніки з високими темпами морального старіння. Також якщо не до кінця визначилися з вибором об'єкта ОЗ, хочете випробувати в роботі перед купівлею або сумніваєтеся, що зможете виплатити всю вартість об'єкта.

Для оперативного лізингу характерні:

  1. Строк оренди суттєво менший за строк фізичного зношування.
  2. Сервісне обслуговування забезпечує лізингодавець.
  3. Високі ставки лізингових платежів, але орендні платежі менші, ніж при фінлізингу.
  4. Основні ризики псування або втрати ОЗ — на лізингодавцеві.

 Оперативний лізинг буває короткостроковий і середньостроковий, оформляється на строк від декількох годин до 5 років.

Вибір постачальника і обладнання

Прямий лізинг — лізингодавець передає в оренду існуючий ОЗ, який він придбав раніше.

Непрямий лізинг — лізингодавець шукає постачальника спеціально під вимоги і специфікацію лізингоотримувача (ст. 806 ЦКУ).

На практиці використовують два основні варіанти купівлі-продажу об'єкта лізингу:

Лізингоотримувач сам обирає продавця і предмет лізингу. Передаєте інформацію лізингодавцю, він викуповує ОЗ і передає право користування об'єктом вам.

Продавця вибирає лізингодавець, він несе відповідальність перед вами за виконання зобов'язань за договором купівлі-продажу об'єкта лізингу. Лізингова компанія може закуповувати обладнання оптом, і є можливість заощадити. А ще візьме на себе зобов'язання з транспортування, встановлення та підключення обладнання.

Якщо хоч один з учасників лізингової операції нерезидент, це вже міжнародний лізинг, якщо всі учасники українці — внутрішній.

Як оформити лізинг

Потрібно надати пакет документів для підтвердження вашої платоспроможності, у різних компаній і банків він може відрізнятися залежно від розміру авансу, кредитної історії лізингоотримувача. Базовий набір такий:

  • реєстраційні документи ФОП (виписка з Єдиного держреєстру, свідоцтва єдинника, платника ПДВ);
  • копія паспорта лізингоотримувача і дружини/чоловіка та ІПН, можуть запитати свідоцтво про шлюб;
  • податкові декларації за кілька звітних періодів, бухгалтерський баланс за квартал або рік;
  • якщо є діючі кредитні договори — їх копії.

Лізинговий договір засвідчують у нотаріуса, якщо хоч один учасник угоди — фізособа.

Читайте уважно умови угоди: строк оренди об'єкта, порядок приймання-передачі, розмір лізингових платежів та їхній склад (чи включена страховка, техобслуговування), права та обов'язки сторін, відповідальність за порушення умов договору, можливість сублізингу, як відбувається перехід права власності на ОЗ, у яких випадках лізингова компанія може розірвати відносини та забрати майно.

Що входить у лізинговий платіж: частина вартості об'єкта ОЗ, винагорода лізингодавцю за послугу, відсоток, компенсація витрат лізингодавця за договором (ст. 16 ЗУ № 723/97).

Ви платите початковий внесок / аванс, він може скласти 20–30% від вартості майна, лізингова компанія купує для вас обладнання, транспорт і передає вам у користування.

Вартість об'єкта ОЗ розбивається на частини, і ви виплачуєте лізингові платежі за графіком, прописаним у договорі.

Приміром, при операційному лізингу авто лізинговий платіж складається з: частини вартості авто, страховки, автосервісу та ін. витрат, окрім витрат на пальне.

Фінмоніторинг. Платежі на суму понад 400 тис. грн підлягають обов'язковому фінмоніторингу (п. 1 ст. 20 ЗУ № 361-IX), враховуйте це, якщо якійсь з лізингових платежів перевищуватиме цю суму, банк може запитати підтвердні документи — це лізинговий договір.

Фінмоніторинг: які операції СПД банки вважають підозрілими

Після закінчення строку дії договору повертаєте об'єкт лізингодавцю або викуповуєте його, заплативши викупну вартість майна. У вас мають залишитися документи:

  • договір лізингу;
  • акт приймання-передачі між вами і банком / лізинговою компанією;
  • договір купівлі-продажу між продавцем і лізинговою компанією;
  • додаток до договору, у якому зазначена назва обладнання/транспорту, комплектація та характеристики; якщо це об'єкт нерухомості — опис;
  • техпаспорт об'єкта майна.

За законом, якщо не сплатили лізинговий платіж частково або в повному обсязі й прострочення понад 30 днів, лізингодавець має право відмовитися від договору й вимагати повернення предмета лізингу в беззаперечному порядку (ст. 7 ЗУ № 723/97). Також доведеться сплатити пеню за кожен день прострочення, якщо це передбачено договором.

Уже сплачені платежі вам не повернуть.

Транспортний податок

Якщо оформили лізинг на легкове авто, є нюанс із транспортним податком. Його платить власник авто:

  • лізингодавець — протягом усього строку оренди, поки володіє авто;
  • лізингоотримувач — з моменту переходу права власності на авто.

Є обов'язкова умова: авто не повинно бути старше 5 років, а його середня ринкова вартість не повинна перевищувати 375 мінімальних зарплат, встановлених на 1 січня звітного року (пп. 267.2.1 ПКУ).

У 2020 році транспортним податком оподатковуються легкові авто починаючи з 2015 року випуску вартістю від 1771125 грн.

Декларацію з транспортного податку подають за місцем реєстрації авто протягом місяця з дня виникнення права власності, а сплата податку починається з місяця, у якому виникло право власності на такий об'єкт (консультація в ЗІР, підкатегорія 110.02).

Облік витрат на лізинг

З цього питання ми рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію, і ось чому.

Має значення, який вид лізингу — оперативний чи фінансовий, оренда це чи право власності на об'єкт. І сам об'єкт лізингу — є нюанси із включенням до складу витрат отримання та утримання основних засобів подвійного призначення (пп. 177.4.5 ПКУ), а це, в тому числі, і легкові автомобілі, і житлова нерухомість (перелічені в пп. 177.4.6 ПКУ).

ПКУ передбачено включати до складу витрат документально підтверджені інші витрати, пов'язані з веденням діяльності, а податківці дотримуються позиції, що віднести до витрат придбання та утримання ОЗ не можна, посилаючись на пп. 177.4.5 ПКУ.

Ще є нюанс зі складовими лізингового платежу, адже до нього входять витрати різного призначення — компенсація вартості об'єкта, послуги страховки й лізингових компаній, в обліку вони відображаються по-різному.

Автор: Олександра Джуріло, фінансовий аналітик

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки