НБУ пом'якшив низку валютних обмежень

16 листопада 2022

НБУ продовжує аналізувати становище валютного та фінансового ринку та деталізує інструменти регулювання, враховуючи, зокрема, побажання громадян та представників бізнесу, волонтерів та державних інстанцій, також акцентуючи рекордний рівень ліквідності банківської системи.

НБУ пом'якшив низку валютних обмежень

Так, починаючи з 5 листопада 2022 року було позначено коригування з таких важливих питань, як:

1) Купівля товарів за межами країни для підтримки обороноздатності України
 

Перелік доповнений тепловізорами та рядом інших приладів для оборонних цілей. Їх тепер зможуть набувати за межами країни фізособи-волонтери для забезпечення обороноздатності країни. Нагадуємо, що починаючи з 6 серпня волонтери мають право без будь-яких обмежень брати в розрахунки гривневі платіжні картки за купівлю товарів з переліку, визначеного НБУ, за межами України, а з 4 квітня здатні купувати валюту та робити перекази за межі країни для купівлі відповідних. товарів для цілей, що підвищують обороноздатність держави (ліміт щомісячних транзакцій 400 тис.грн. в еквіваленті); активності національних експортерів створено передумови, щоб банки фактично мали прерогативою надання тендерних гарантій на такі транзакції.

Подібні коригування мають покращити передумови для бізнес-діяльності українських виробників, оскільки тендерні гарантії використовуються для входу на нові ринки та пошуку нових експортних прерогатив;

 

2) Застосування іноземної валюти благодійними фондами

 

Банки не братимуть до уваги залишки коштів в інвалюті на акаунтах благодійних організацій і не будуть висувати вимоги для продажу та/або застосування готівкової валюти під час схвалення заявок на придбання інвалюти для оплати імпортних договорів. Це рішення було прийнято з урахуванням того, що інвалюта може надходити на рахунки благодійних організацій як допомога з цільовим призначенням. Подібні коригування не здатні вплинути на іноземні резерви і були прийняті з урахуванням колосального значення благодійних організацій, особливо за умови війни.

Нагадуємо, що з 6 вересня 2022 року для застосування розрахунків в інвалюті юрособи зобов'язані спочатку користуватися готівкою, а потім, за необхідності, купувати інвалюту на валютному ринку в Україні; відкриття банківських рахунків для військовослужбовців: розширено перелік документації, які потрібні банками для відкриття рахунку для військових та виконувати їх верифікацію на підставі посвідчень офіцера, генерала, адмірала.

 

3) Рефінансування банків
 

Не дивлячись на стан війни в Україні, банківська система має колосальний рівень ліквідності і прибуває стійкою. Враховуючи багато моментів, що сталися за останні 8 місяців війни, рефінансування банківської системи втратило останнім часом свою актуальність. Таким чином НБУ завершує здійснення операцій, пов'язаних з рефінансуванням банків, починаючи з листопада.Однак Правління НБУ й надалі коригуватиме валютні та капітальні ліміти з урахуванням усіх моментів, що дозволяють зберегти стабільність та забезпечення невідкладних потреб для закріплення макрофінансової стабільності, а також рівень захисту міжнародних резервів України.

Військові облігації – як купити через Дію

Докладніше читайте тут.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки