Військові облігації – як купити через Дію

09 листопада 2022

З жовтня українцям стала дотупною ще одна функція веб-порталу «Дія» – можливість купити «Військові облігації» в онлайн-режимі. Порядок придбання даних облігацій затверджений постановою Кабміну №1034. Що потрібно для того, щоб придбати «Військові облігації» та на який термін передбачується їх придбання, розберемось далі в статті.

Військові облігації – як купити через Дію

Військові облігації – що це простими словами

«Військовими облігаціями» називаються облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). По своїй суті це цінні папери, емітентом яких є держава в особі Мінфіну.

Їхнім цільовим призначенням є підтримка економічної ситуації в країні під час війни в цілому, і зокрема Збройних сил України.

Іншими словами, влада залучає кошти фізичних та юридичних осіб на підтримку армії. При цьому зобов’язується їх повернути з певним відсотком.

Для особи, яка купує дані облігації, це є свого роду «корисною» інвестицією. Крім того, що кошти від придбання облігацій відразу йдуть на суспільно-корисну справу, так прибуток у вигляді нарахованого відсотку не підлягає оподаткуванню, на відміну від депозитів в банківських установах.

Для того, щоб процес купівлі «Військових облігацій» був якомога простішим, Міністерство фінансів України спільно з Міністерством цифрової трансформації України та іншими залученими державними органами реалізували можливість простого та зручного подання заявки на придбання облігацій через веб-ресурс «Дія».

Які є типи облігацій?

Військові облігації названі в честь населених пунктів та територій, які опинилися під окупацією під час війни: Херсон, Миколаїв, Крим, Маріуполь тощо.

Ціна за одну облігацію стартує від 900 грн.

Різняться облігації і за терміном повернення. Максимальний строк – півтора року, але придбати «Військову облігацію» можна і на 2 місяці.

Дохід від придбаної облігації  може бути в межах 11 до 16%.

Алгоритм купівлі «Військових облігацій»

«Дія» є своєрідним посередником між покупцем та продавцем облігацій, яким може виступати банк або ж брокерська компанія, яка має на це ліцензію.

Згідно Постанови Кабміну №1034, подати заяву на придбання облігації можуть всі громадяни, які досягли 18 років та яким присвоєний індивідуальний порядковий номер платника податку.

Порядок подання заявки наступний.

1) Встановлення додатку для мобільних пристроїв «Дія» або ж оновлення його до останньої версії.

2) Обрання послуги «Військові облігації» серед інших послуг порталу. На цьому етапі варто визначитися з типом облігацій, кількістю, періодом, на який вони будуть придбані, а також з банком або брокером, в якого саме буде здійснюватися їхня купівля.

3) Відкриття рахунку «еПідтримка», на який буде повернена сума номінальної вартості облігацій та зарахований дохід від нарахованих відсотків.

4) Заповнення заявки на придбання облігацій. Зокрема, необхідно вказати наступну інформацію:

5) Надсилання заповненої заявки в обрану фінансову чи банківську організацію. При цьому після того, як заявник підтвердив введені ним дані, заява звіряється спеціалістом «Дія» з інформацією, що міститься в «еПаспорті» особи.

Після опрацювання заявки і у випадку її схвалення, особі будуть надіслані документи, серед яких договори про надання інвестиційних послуг та про обслуговування рахунку в цінних паперах, а також замовлення на придбання ОВДП.

Ці документи необхідно підписати КЕПКваліфікований електронний підпис (за допомогою додатку «Дія») та оплатити облігації.

Після оплати «Військових облігацій» вони протягом 3 робочих днів будуть зараховані на рахунок у цінних паперах особи. Оповіщення про їх зарахування можна буде побачити в особистому кабінеті порталу «Дія».

ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів


В цілому, процес придбання облігацій хоча й потребує деякої зосередженості, але є досить швидким та простим. 

Варто зауважити, що в переважній більшості фізична особа, яка буде купувати військові ОВДП, робитиме це на так званому вторинному ринку. Адже зазвичай всі облігації на аукціоні скуповуються «оптом» первинними дилерами, які вже на своїх умовах реалізовують їх серед населення.

При цьому умови придбання даних облігацій в банках та інвестиційних компаніях можуть суттєво різнитися, починаючи від мінімальної кількості, яку необхідно придбати, і закінчуючи комісіями та фіксованими ставками за відкриття рахунку у цінних паперах.

Тому перед здійсненням покупки «Військових облігацій» рекомендується розглянути умови всіх організацій, які займаються їхнім продажем, та вибрати найбільш оптимальні для себе!

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки