Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП діють і з 1 серпня 2023 року

11 серпня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП діють і з 1 серпня 2023 року

ДПС  України оновила План-графік перевірок на 2023 рік.

З 1 серпня почав діяти Закон №3219-9 від 30.06.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». За нормами цього Закону з 1 серпня продовжено дію мораторію документальних перевірок платників податків та перевірок платників ЄСВ, крім перевірок:Зарплатні фішки 2023

  • бюджетного відшкодування;
  • за заявою чи скаргою платника;
  • ліквідації юридичної особи/підприємницької діяльності;
  • у разі дисциплінарного провадження;
  • трансфертного ціноутворення;
  • міжнародного оподаткування;
  • перевірок нерезидентів;
  • валютного законодавства.

План-графік перевірок формується лише щодо трьох категорій платників, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; у сфері грального бізнесу; надання фінансових, платіжних послуг.

8 серпня на сайті ДПС було розміщено оновлення затвердженого Плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік.

Оновлений станом на 7 серпня План-графік на 2023 рік складається з чотирьох розділів:

  • Розділ 1 «Документальні планові перевірки платників податків-юридичних осіб».
  • Розділ 2 «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».
  • Розділ 3 «Документальні планові перевірки фізичних осіб».
  • Розділ 4 «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Закон №3219-9

З  31 липня діє оновлена форма декларації  з податку на прибуток.

Наказом Міністерства фінансів України №302 від 07.06.23. «Про затвердження Змін до додатків до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», з наступним уточненням Наказом Міністерства фінансів №353 від 28.06.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України 07 червня 2023 року №302», внесено зміни до додатків до податкової декларації з податку на прибуток.

Корегування зазнали:

  • Примітка 8 до додатка ТЦ;
  • рядок 4.1.1 розділу 4 «Інші різниці» додатка Р1 до рядка 03 Податкової декларації;
  • додаток ЦП до рядків 4.1.3 ЦП, 4.1.4 ЦП додатка Р1 до рядка 03 Р1 Податкової декларації;
  • додаток КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації;
  • додаток ДІЯ до Податкової декларації (рядок 06.3 ДІЯ).

Наказ Міністерства фінансів України № 302 

Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП діють і з 1 серпня 2023 року.

Нагадаємо, що нормами п. 9-19 розділу 8 Закону «Про ЄСВ» (Закон №2464-6 від 08.07.10. із змінами «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування») ФОП платники ЄП, як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.Первинні документи ФОП

Згідно із Законом «Про ЄСВ» платники, які скористались цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у декларації не здійснюють. Проте сама пільга не позбавляє ФОП права добровільно сплачувати ЄСВ за себе. В такому випадку обов’язково треба зазначати суми такого ЄСВ у декларації, інакше це буде вважатися переплатою.

Законом №3219-9 від 30.06.23. « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» не вносилися зміни до п. 9-19 розділу 8 Закону «Про ЄСВ», тому  всі ФОП і далі мають право самостійно вирішувати, сплачувати чи ні ЄСВ за себе. При несплаті ЄСВ стаж не нараховується.

Закон №2464-6

Закон №3219-9 

До уваги користувачів програмних реєстраторів розрахункових операцій!

Державна податкова служба України повідомляє, що у зв’язку із набранням чинності 01.08.23. Закону України №3219-9 від 30.06.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України (№265/95-ВР)

«Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу 7 ст.5 цього Закону, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено.

Отже, з 01.08.2023. забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС.

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв'язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Закон №3219-9

Закон №265/95-ВР

Податковий кодекс України 

Борги, які виникли до 1 серпня 2023 року у ФОП платників ЄП 1 та 2 груп мають бути скасовані: ДПС.

Податківці зауважили, що Законом №3219-9 від 30.06.23. внесено зміни з 01.08.23., зокрема, до підрозділу 8 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ .

Підпунктом 9.1 п.9 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ встановлено, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 серпня 2023 року, ФОП –платники ЄП 1 та 2 груп мають право не сплачувати ЄП.

Пунктом 12 підрозділу 8 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що для платників ЄП, які скористалися правом не сплачувати ЄП відповідно до пп. 9.1 п.9 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ, нараховані контролюючим органом суми авансових внесків з ЄП, суми штрафних санкцій та пені за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з ЄП в порядку та у строки, визначені ПКУ, підлягають скасуванню (анулюванню) за відповідні періоди з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.

Податкові зобов’язання із сплати ЄП нараховуються таким платникам за періоди, які був фактично сплачений ЄП, що відображені в декларації платника єдиного податку.Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

Роз’яснення ДПС: підкатегорія 107.01.05., База знань «ЗІР».

Закон №3219-9

Податковий кодекс України 

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи буде оновлена.

На сайті Державної податкової служби України опубліковано Проект Наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», який передбачає затвердження змін до:

  • форми податкової декларації про майновий стан і доходи;
  • Інструкції щодо заповнення декларації.

Пропонується:

  • змінити порядок розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, відповідно до п.166.3 ПКУ, крім витрат, зазначених пп.166.3.10 ПКУ;
  • змінити порядок декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну;
  • виокремлити податкові зобов’язання з ПДФО у вигляді МПЗ, що підлягає сплаті фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок.

Проект Наказу Міністерства фінансів України

Податковий кодекс України

Безкоштовно ПРРО –встигніть скористатись пропозицією. 

Об’єднання провайдерів ПРРО вирішили підтримати Український бізнес та пропонують безоплатне використання ПРРО до кінця поточного року всім, хто підключиться до 1 вересня 2023 року. Про це повідомив депутат  Д. Гетманцев у Телеграм-каналі:

Нагадаємо, що для ФОП 2 та 3 груп на ЄП штрафи за невикористання РРО/ПРРО діють  з 1 жовтня.

Для отримання безкоштовного періоду потрібно:

  1. На сайті: www.prro-union.org.uа вибрати провайдера ПРРО.
  2. Перейти за посиланням на сайт провайдера та зареєструватися.
  3. Отримати можливість користуватися ПРРО безкоштовно до кінця 2023 року.

25 тисяч євро на розвиток бізнесу для українських компаній.

За фінансування Європейського Союзу та Уряду Німеччини Український фонд стартапів запускає Велику грантову хвилю для українських підприємців.

30 малих і середніх компаній, які створюють інноваційні продукти та послуги або хочуть розширюватися на експорт, можуть отримати гранти до 25 тисяч євро від EU4Business.

Компанії виберуть незалежні експерти. Загальний бюджет грантів -750 000 євро.

Щоб взяти участь у програмі, необхідно:Фінансова допомога від ФОПів та для ФОПів

  • мати зареєстроване ТОВ;
  • не вести бізнес на тимчасово окупованих територіях, у Росії, Білорусії та інших країнах, які входять до санкційного списку;
  • мати від 11 до 100 найманих працівників;
  • заробляти не більше ніж 10 млн євро на рік;
  • не бути банкрутом та не мати боргів;
  • розробляти інноваційні продукти або мати потенціал працювати на експорт.

Крім того, щонайменше 51% акцій вашого бізнесу має належати українцям. Ознайомитися з деталями та заповнити заявку на участь можна на вебсайті Українського фонду стартапів.

Дедлайн подання заявок - 18:00, 25 серпня 2023 року (п’ятниця).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки