План-графік перевірок ДПСУ на 2023 рік

06 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

План-графік перевірок ДПСУ на 2023 рік

Уряд змінив критерії оцінки ризику в сфері техногенної та пожежної безпеки.

16.12.22. Уряд вніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки ДСНС .

Про це повідомив  Представник Уряду в ВРУ  Т. Мельничук в Телеграм: Пільги по ЄСВ для підприємців

Ці зміни спрямовані на приведення критеріїв у відповідність з нормами Закону №1882-9 від 16.11.21. із змінами «Про критичну інфраструктуру». щодо забезпечення захисту об’єктів  критичної інфраструктури відповідно до рівня їх важливості, а також уточнюють порядок визначення ступеня ризику суб’єкта господарювання.

Ці зміни передбачені у Постанові КМУ №1395 від 16.12.22. «Про внесення змін до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій». 

З’явився План-графік перевірок ДПСУ на 2023 рік.

Поки що діє мораторій на планові перевірки ДПС. Але за меморандумом з МВФ передбачено їх відновлення з 01.07.22.

Саме тому 23.12.22. ДПСУ оприлюднила на своєму  вебсайті  План-графік проведення документальних  планових перевірок платників податків на 2023 рік.Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

План-графік складається з 4 розділів:

  • Розділ 1. «Документальні планові перевірки юридичних осіб».
  • Розділ 2. «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».
  • Розділ 3. «Документальні планові перевірки фізичних осіб».
  • Розділ 4. «Документальні планові перевірки платників юридичних осіб з питань обчислення, повноти і своєчасності оплати податків: ПДФО, ВЗ,ЄСВ».

  

Як з 01.01.23. роботодавці будуть подавати  заяви-розрахунки до Пенсійного Фонду України

З 01.01.23. набуває чинності Закон України №2620-9 від 21.09.22. «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України « Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

За оновленою редакцію Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яка набуває чинності з 01.01.23., уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового  державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку буде Пенсійний Фонд України.

Постановою правління ПФУ №28-3 від 21.12.22. «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове  державне соціальне страхування» визначено особливості застосування Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування №12 від 19.07.18., на період  до прийняття  правлінням ПФУ нового порядку.

Для отримання фінансування для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві, страхувальник, як і раніше, має подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані суми страхових виплат за їх видами.Порівняння ФОП України з ФОП Польщі, особливості реєстрації та види систем оподаткування

Така заява-розрахунок починаючи з 01.01.23. подаватиметься через відповідний інтерфейс в особистому електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Постанова правління Фонду соціального страхування №12 від 19.07.18.

 

Увага! З 2023 року запрацюють нові правила подання статистичної та фінансової звітності.

З 01.01.23. статистична та фінансова звітність буде подаватися респондентами виключно в електронній формі. Держстат повідомив, що з 01.01.23.набуває чинності Закон України №2524-9 від 16.08.22 «Про офіційну статистику». ст.10 цього Закону передбачено, що статистична та фінансова звітність подається респондентами виключно в електронній формі. Подати статистичну звітність в електронній формі можна за допомогою безкоштовного онлайн-сервісу «Кабінет респондента».

Доступ в систему буде цілодобовим і не потребує інсталяції будь-яких програм.

 

В Україні встановлюються штрафи за приниження та цькування на роботі:

Президент підписав Закон. Президент підписав  законопроект №5749 від 06.07.21. «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)».

Цей  Закон передбачає адміністративну відповідальність за мобінг (цькування та приниження  співробітників  на робочому місці).Відповідна інформація з’явилась у картці Проекту на сайті Верховної Ради України.

Верховна Рада ухвалила цей Закон 01.12.22.

Розповіла депутатка Ю.Гришина: «Це вже другий закон в питанні мобінгу: першим №5748 від 06.07.21. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)», - ми ввели до Українського законодавства поняття мобінг, другим- запровадили покарання. Адміністративну відповідальність за це правопорушення має встановити саме окремий законопроект. Без цього не можна було вносити зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення».

Документ передбачає штрафи:

  • 1700 -2550 грн. або 20-40 годин громадські роботи;
  • 3400 -5100 грн. або 40-60 годин за вчинення повторно протягом року.

 

Затверджено новий перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих.

У грудні 2022 року Уряд прийняв Постанову №1364 від 06.12.22. «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Цією Постановою визначено механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Пільги по ЄСВ для підприємців

Відповідний перелік затверджується Наказом Мінреінтеграції  за погодженням  з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської -військових адміністрацій.

Наказом Мінреінтеграції  №309 від 22.12.22. «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться(велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». затверджено перелік, на основі якого, внутрішньо переміщеним особам   здійснюватимуть виплати.

Затверджений перелік також застосовуватиметься  при проведенні  приватизації державного майна, спрощеного вступу до закладів освіти, обмеження та відновлення доступу до публічних електронних реєстрів тощо.

 

Для платників єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, затверджено типову форму обліку доходів і витрат та Порядок її ведення.

Наказом Міністерства Фінансів №405 від 30.11.22. «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість та Порядку її ведення». затверджено типову форму обліку доходів і витрат та Порядок її ведення.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки