Пільги по ЄСВ для підприємців

04 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Обов'язок зі сплати ЄСВ немає поширення всіх підприємців, оскільки законом передбачені деякі пільгові категорії. Окрім іншого, список пільговиків у середині 2022 року поповнився низкою суб'єктів. Про те, яким ФОП не слід платити ЄСВ, а також про нюанси звітності з цього аспекту, мова піде в даному матеріалі.

Пільги по ЄСВ для підприємців

На кого поширюються пільги щодо ЄСВ?

1. Пенсіонери та особи з інвалідністю

Звільненими від сплати ЄСВ у розумінні Закону від 09.07.2003 року № 1058-IV є пенсіонери за віком або за вислугу років, а також особи з інвалідністю, а також ті, хто досяг пенсійного віку, і є одержувачами пенсії або соціальної допомоги (ч. 4 ст. 4 Закону №2464-VI від 08.07.2010 року).

Важливо розуміти, що закон передбачає винятки із загального правила.Порівняння ФОП України з ФОП Польщі, особливості реєстрації та види систем оподаткування

  • це правило поширюється лише на одержувачів української пенсії. Тобто, якщо особа отримує пенсію за кордоном, це правило до неї не належить і їй доведеться оплачувати ЄСВ;
  • також підприємці, які не досягли пенсійного віку, проте відповідно до ст.26 Закону №1058 є одержувачами пенсії за втратою годувальника, також оплачують ЄСВ за загальним правилом.

Виняток: Якщо особа досягла пенсійного віку, однак обрала для себе отримання пенсії за втратою годувальника, вона входить до пільгової категорії та звільняється від сплати ЄСВ на загальних підставах (див. постанову ВС від 10.04.2019 у справі № 814/779/17). Це правило набирає чинності з наступного місяця, що йде за набуттям даного статусу.

Важливо знати! У разі втрати пільги щодо сплати ЄСВ, її слід починати сплачувати починаючи з місяця втрати такого статусу. Наприклад, у разі втрати статусу особи з інвалідністю.

2. Працевлаштовані підприємці та гіг-фахівці

На сьогоднішній момент існує звільнення від сплати ЄСВ для фахівців, які працевлаштовані на підставі трудового договору та мають основне місце роботи, крім зайняття підприємницькою діяльністю. Також це правило діє на осіб, які уклали гіг-контракт із резидентами Дія Сіті (ч. 6 ст. 4 Закону №2464). Подібні особи звільненим від сплати ЄСВ, оскільки роботодавець зобов'язаний їх сплачувати. Тобто, якщо роботодавець (резидент Дії Сіті) сплачував ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (з 01.01.2022 – 1430 грн., з 01.10.2022 – 1474 рр.). До того ж, за подібні місяці ФОП-шник не має можливості сплатити ЄСВ за себе, навіть якщо має подібне бажання (див. БЗ 201.04).

Варто зауважити! Надсилати будь-які повідомлення про те, що роботодавець або резидент Лія Сіті сплачує ЄСВ підприємцю не потрібно (див. БЗ 201.04).

Тут логічно виникають деякі питання:ФОП для ІТ

  • За відсутності бази нарахування ЄСВ роботодавцем він сплачено за працівника. За таких обставин ФОП повинен самостійно сплачувати ЄСВ за цей період;
  • Якщо за основним місцем роботи роботодавцем було сплачено ЄСВ менше за мінімальну величину? У такому разі підприємець самостійно визначає для себе базу для нарахування ЄСВ, проте не більший за максимальний розмір. Однак ЄСВ не може бути меншою за мінімальну величину (пп. 1 і 2 п..2 розд. ІІІ Інструкції, завізованої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449).

Важливо розуміти! Якщо підприємець ухвалить рішення оплачувати в подібних місяцях ЄСВ за себе, то це потрібно робити в сумі не нижче за мінімальну величину, але ніяк не доплачувати різницю. Проте податківці у консультації див. БЗ 107.01.07 оголосили вимогу для єдинників про обов'язкову сплату ЄСВ за місяць, у якому роботодавцем було сплачено ЄСВ менше за мінімальну величину. Однак це суперечить законодавчій базі. Більше того, у консультаціях щодо профільного розділу щодо ЄСВ працівники податкової приходять до висновку про добровільну сплату ЄСВ підприємцями за таких обставин (див., наприклад, БЗ 201.04).

Однак це правило не поширюється на працівників за сумісництвом, а не за основним місцем роботи.Доходи ФОП в іноземній валюті на загальній системі оподаткування

3. ФОП-загальносистемники без доходів

Підприємці на загальній системі, які не отримали чистого доходу в якомусь місяці 2022 року, мають право звільнення від сплати ЄСВ за подібний період (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

4. Військові пільги

Починаючи з 1 березня 2022 року протягом дії періоду військового стану та протягом 12 місяців після його завершення для всіх ФОП діє послаблення в плані несплати та не нарахування ЄСВ за цей період часу.

Слід розуміти, що це правило не має характеру відстрочки, і ЄСВ оплачувати пізніше не потрібно. Тобто підприємець самостійно приймає рішення про сплату ЄСВ або його несплату.

  • Відповідно до п. 98 розд. VIII Закону № 2464 звільнено від сплати ЄСВ представників бізнесу, які не мають найнятих працівників, на весь період позбавлення особистої волі результатом якої стала озброєна агресія проти України, а також на період до 6 місяців після такого звільнення. При цьому або член сім'ї, або сам підприємець подає таку заяву на адресу податкової.
  • На весь термін військової служби звільняються від сплати ЄСВ військовозобов'язані, мобілізовані покликані на військову службу підприємці без найманих працівників (див. БЗ 201.04.02). Не підпадають під це правило терміновики та контрактники.
  • Також звільняються підприємці з-поміж резервістів, покликані на період військової агресії на військову службу, якщо вони не є роботодавцями (п. 918 розд. VIII Закону № 2464).

Висновок

Обов'язок зі сплати ЄСВ не поширюється попри всі категорії підприємців. Законом передбачено пільгові категорії, однак і вони мають винятки. Але слід пам'ятати, що уряд піклується у воєнний час і робить послаблення для підприємців щодо внесення обов'язкових платежів по ЄСВ.Практичні аспекти донарахування ЄСВ до мінімалки

Це важливо у цей час як для стимуляції бізнесу, а й підтримки економіки загалом.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки