Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

26 грудня 2022

Підприємці, які знаходяться на етапі реєстрації свого бізнесу, часто зіштовхуються зі складнощами при виборі групи оподаткування.

Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

Як відомо, податкове законодавство, передбачає дві системи оподаткування – загальну та спрощену, яку часто ще називають «єдиний податок».
Спрощена відрізняється від загальної, крім всього іншого, поділом на 4 групи. Кожна з цих груп передбачає свої умови діяльності та вимоги щодо виконання податкових зобов’язань.
Як же ФОПу правильно обрати групу оподаткування, яка буде відповідати масштабу його підприємницької діяльності, розберемось далі в статті.


Вибір групи ФОП – з чого почати

Для розуміння того, яка група оподаткування найбільш буде відповідати вимогам підприємця, варто визначитися з кількома питаннями.

  1. Яким видом діяльності буде займатися ФОП?
  2. Чи планується найм працівників та в якій кількості?
  3. Який буде приблизний розмір обороту підприємства?
  4. Ким будуть клієнти ФОПу: фізичні особи, юридичні особи, ФОПи?

Саме від відповідей на ці питання і буде залежати вибір податкової групи. Тому підприємцям рекомендується приділити достатньо часу плануванню та розробці бізнес-стратегії ще до офіційної реєстрації своєї діяльності.
Звичайно, в майбутньому можна буде змінити податкову групу у випадку розширення чи змінення умов роботи, але все ж краще підійти до цього питання серйозно з самого початку.


1 група ФОП

1 група платника ЄПЄдиний податок підходить для ФОПів, які працюють самі, без залучення до роботи найманих працівників.
Як правило, 1 групу оподаткування обирають підприємці:

  • які надають послуги самостійно (наприклад, послуги з ремонту одягу, створення меблів, перукарські чи косметологічні послуги тощо);
  • торговці на базарі.

Грошовий оборот ФОПів 1 групи у 2022 році обмежений сумою 1 000 000 грн в рік, що становить 167 мін. з/п. В 2023 році ця сума буде збільшена до 1 118 900 грн.
Клієнтами підприємців на 1 групі ЄП можуть бути виключно фізособи, тобто громадяни, які звертаються для отримання послуги чи купівлі товару «для себе».


2 група ФОП

2 група єдиного податку підходить як для підприємств, що займаються виробництвом продукції, так і тим, що надають послуги чи їхня діяльність пов’язана з торгівлею.
ФОПу 2 групи дозволяється найняти 10 працівників. При цьому, якщо вже він найняв 8 працівників, то 9 працівник має бути особою з інвалідністю. На таку особу передбачається пільга по сплаті ЄСВЄдиний соціальний внесок, що становитиме не 22%, а 8,41%.
Максимально допустимий річний оборот ФОП становить 834 мінімальних заробітних плат, що на 2022 рік еквівалентно 5 421 000 грн. В 2023 році ця сума збільшиться до 5 587 800 грн.
Витрати підприємця на 2 групі включаються в його оборот. Тобто, якщо підприємець придбав товар за 1000 грн а продав його за 1500 грн, то саме 1500 грн буде зараховано до його грошового обороту.
Клієнтами ФОПу 2 групи можуть бути:

  • фізичні особи;
  • інші ФОПи;
  • юридичні особи на спрощеній системі оподаткування, незалежно від того, чи являються вони платниками ПДВПодаток на додану вартість якщо мова йде про надання послуг;
  • юридичні особи незалежно від системи оподаткування (загальна чи спрощена) та того, являються вони платниками ПДВ, чи ні – якщо мова йде про реалізацію товарної продукції.

Як правило, 2 групу обирають підприємці, що збираються займатися торгівлею, оскільки в такому випадку податок не залежить від обороту товару і являється фіксованим.


3 група ФОП

Дана група являється найбільш універсальною і підходить практично для всіх видів діяльності і для роботи з будь-якими клієнтами, в тому числі і з тими, що знаходяться за кордоном.

  • ФОПи мають можливість обирати, бути їм платниками ПДВ, чи не бути;
  • кількість працівників на 3 групі необмежена;
  • максимальний оборот становить 1167 мінімальних заробітних плат, що на 2022 рік еквівалентно 7 585 500 грн, а в 2023 році - 7 818 900 грн.

Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі


Цю групу часто обирають підприємства, що надають послуги в сфері IT та маркетингу, адже вона передбачає можливість отримувати оплату від юросіб на загальній системі оподаткування.
Також 3 групу обирають підприємці, що займаються будівництвом або ремонтними роботами, адже вона дає їм право надавати послуги ОСББ чи навіть державним установам.


4 група ФОП

Дана група оподаткування застосовується до підприємців, залучених до сільськогосподарської діяльності.
Для того, щоб ФОП міг обрати 4 групу, він повинен відповідати 2 вимогам:

  • Виручка підприємства має на 75% складатися з суми, отриманої від продажу с/г продукції.
  • В оренді або у власності ФОПу має бути від 2 га до 20 га землі.

Розмір грошового обороту в рік на 4 групі є необмеженим, таким чином можна продати продукцію, вирощену в ході підприємницької діяльності, на будь-яку суму.

Немає обмежень і щодо кількості найманих працівників, залучених до виробництва.
ФОПи 4 групи мають право співпрацювати як з фізособами, так і юрособами.
Розмір податкових зобов’язань підприємця залежить від того, скільки га землі знаходиться в його підпорядкуванні.
Дана група дає можливість ФОПу брати участь в програмах державної підтримки та отримувати гранти, необхідні для розвитку с/г бізнесу.

ФОП для ІТ


Хоча вибір групи єдиного податку і є досить відповідальним етапом реєстрації бізнесу, справитися з цим питанням під силу кожному підприємцю навіть без сторонньої допомоги.
Для цього варто здійснити деякі розрахунки щодо запланованого доходу, та вирішити, хто буде отримувачем послуг/товарів підприємства.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки