Подвійне оподаткування для українських біженців: чи платитимуть українці податки за кордоном

13 жовтня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

За повідомленням Європейської Бізнес Асоціації, починаючи з вересня місяця 2022 року, українські біженці з числа як працівників, так і підприємців можуть зіткнутися з неприємною ситуацією щодо подвійної сплати податків.

Подвійне оподаткування для українських біженців: чи платитимуть українці податки за кордоном

Безліч наших громадян продовжують свою роботу в дистанційному режимі та отримувати зарплату, не нехтуючи вимогами щодо сплати податків.

Проте, існує правило, за яким після 183 днів перебування за кордоном іноземці визнаються податковими резидентами, що означає оподаткування. Фактично, особа, яка офіційно перебуває у трудових відносинах в Україні, сплачуватиме податки і в країні перебування. Отже, виникає ризик подвійного оподаткування.

У нашій державі це питання врегульоване Податковим Кодексом та відповідними угодами між країнами. У ПК зазначено: дохід платника податків від конкретного виду активності мають оподатковуватись або в країні походження, або в державі, резидентом якої визнано платника податків.

Українці, які мають статус ФОП, також зіткнуться із обумовленою вище дилемою вже з кінця серпня.

Наразі єдиною країною, де питання подвійної сплати податків уже вирішено, це Польща. Для інших країн донедавна це питання було актуальним, оскільки діють загальні правила.

Це стосується ризику подвійної сплати соціальних внесків із зарплат фахівців, які продовжують мати трудові відносини з вітчизняними підприємцями, але фізично перебувають за кордоном.

Однак Данило Гетьманцев, голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики, розповів Forbes, що з 2023 року для біженців буде вирішено проблему подвійного оподаткування.

Як вирішено проблему у поточному режимі


За повідомленням Глави Державної регуляторної служби України, Олексія Кучера, довідку-підтвердження статусу податкового резидента можна тепер в онлайн режимі.

Таким чином, якщо раніше це питання неможливо було вирішити за умов воєнного часу отриманням довідки навмисне. То тепер ця послуга стала набагато доступнішою.

За результатами ініціативи ДРС, спільно з Міністерством фінансів, Міністерством цифрової трансформації та Державною податковою службою прийнято наказ Міністерства фінансів України №248.

 

Виходячи з положень цього документа:

  • затверджено форму довідки-підтвердження резидентства для уникнення подвійного резидентства та як наслідок подвійного оподаткування;
  • визначено процедуру отримання цього документа в електронній формі;
  • передбачено видання з автентичним англійським перекладом.

Висновок

Таким чином, дане нововведення та обумовлена ​​можливість дозволяють підтвердити резидентство в Україні, і, як наслідок, нівелює зобов'язання щодо подвійної сплати податків (в Україні та країні фактичного проживання).

Далі залишається лише чекати, як це відбуватиметься на практиці.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки