Постраждалий від війни малий бізнес отримає гранти на відновлення

03 лютого 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Постраждалий від війни малий бізнес отримає гранти на відновлення

Скасування податкових пільг та мораторію на перевірки й штрафи ДПС України з 01.07.23.: Уряд ухвалив законопроект.

27.01.23. на черговому засіданні Уряд підтримав законопроект, який підготував та оприлюднив Мінфін 30.12.22. для обговорення. Законопроектом передбачається внести зміни до ПКУ, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Законопроект  стосується  скасування податкових  пільг на час воєнного стану та мораторію на перевірки ДПС з 01.07.23.

Про це повідомив представник КМУ у ВРУ   Т. Мельничук в Телеграм: «Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».Зміни для ФОП у 2023 році та рекомендації щодо організації ефективної діяльності

Законопроектом, серед іншого, пропонується встановити, що окремі норми діють до припинення  або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше  01.07.23., зокрема:

  • можливість для  ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку 3 групи із застосуванням ставки єдиного податку 2% від суми доходу;
  • можливість для ФОП – платників єдиного податку 1 та 2 групи не оплачувати єдиний податок;
  • зупинення проведення документальних перевірок;
  • зупинення перебігу окремих строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • ·незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства тощо. 

Тепер очікуємо реєстрацію законопроекту на сайті ВРУ та розгляд його у Комітетах ВРУ.

Мінфін оновив порядок заповнення митних декларацій.

Починаючи з 18.01.23. діє Наказ Мінфіну №6 від 04.01.23. «Про оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень і затвердження Змін до Порядку заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного  документа».

Наказом затверджено:

  • порядок та умови здійснення митного контролю і митного оформлення  товарів, що переміщуються  у міжнародних поштових та експрес відправленнях;
  • порядок визначення та обладнання центральних сортувальних станцій;
  • порядок заповнення митної декларації М-16;
  • порядок заповнення реєстрів  міжнародних  поштових та експрес- відправлень і внесення змін до таких реєстрів;
  • зміни до порядку заповнення митних декларації за формою єдиного адміністративного документа.

Підприємці – перевізники можуть не застосовувати РРО: які умови.

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що платниками єдиного податку першої групи РРО та/або ПРРО не застосовується ( п.296.10 ПКУ).Як бути, якщо 2022 став збитковим

Водночас, РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу проїзних і перевізних документів на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю.

Спеціалісти нагадали, що документ для регулярних пасажирських перевезень для пасажира –квиток на проїзд в автобусі та на перевезення багажу (для пільгового проїзду- посвідчення особи, на підставі якого надається пільга), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – електронний квиток та документи для пільгового проїзду.

Таким чином, ФОП – платник єдиного податку, який здійснює перевезення пасажирів, у разі проведення розрахунків з використанням талонів, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю – РРО та/або ПРРО та РК не застосовує.

Податковий кодекс України

 Мінфін затвердив оновлені форми податкової накладної та декларації з ПДВ.

Наказом Мінфіну №463 від 28.12.22. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Затверджені нові редакції  форм:

  • податкової накладної;
  • податкової декларації з ПДВ;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку  з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • спрощеної податкової декларації з ПДВ;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

За Наказом №463 оновлені форми почнуть діяти з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування.

Документ ще не опублікований..

Також є зміни в Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому Наказом Мінфіну № 1307 від 31.12.15. «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної».

Постраждалий від війни малий бізнес отримає гранти на відновлення від німецького Уряду.

Понад 300 мікро та малих підприємств, що постраждали внаслідок воєнних дій на території України, отримають гранти на відновлення в межах реалізації проекту: «Розвиток малого та середнього підприємництва: економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та відновлення бізнесу».

Проект впроваджується Міжнародною організацією з міграції у співпраці з Міністерством  з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерством економіки України. Фінансування проекту здійснюється Урядом Німеччини через Банк розвитку KfW.

Метою проекту є ефективна підтримка тих підприємств, які перемістили свій бізнес і постачають критично необхідні товари та послуги для внутрішньо переміщених осіб і громад, що їх приймають. Мікропідприємства мають можливість отримати одноразові гранти на суму до 4 500 євро, малі підприємства до 20 000 євро, підприємства – стартапи до 7 500 євро.

У межах першого конкурсу на отримання грантів у травні 2022 року проект підтримав 62 мікро і 39 малих підприємств України. У межах другого конкурсу у жовтні 2022 року було відібрано 188 мікро і 36 малих підприємств з  різних  областей України.

Згідно з проектом заплановано оголосити конкурс на постійній основі цієї весни.

Джерело: 

ФОП – на загальній системі звітують до 01.05.23. за новою формою.

У зв’язку із набранням чинності Закону №2520-9 від 15.08.22. «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної  агресії Російської Федерації проти України». встановлюється граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі- податкова декларація) за звітний податковий період рік до 01.05. року, що настає за звітним. - Про це повідомили ДПС.

Фізичні особи- підприємці ( крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) за результатами 2022 року з урахуванням вимог Закону №2136-9 від 15.03.22. із змінами «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» подають податкову декларацію до 01.05.23. (включно).Ліміти ФОП у 2023 році

Нагадаємо, що з 01.01.23. введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена Наказом Мінфіну  №143 від 17.05.22. «Про внесення змін до форми податкової  декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової  декларації про майновий стан і доходи»

Закон №2136-9 

Новий розмір пенсійного збору при першій реєстрації легкового авто у 2023 році.

З 01.01.23.змінилися розміри збору на обов’язкове  державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових автомобілів на території України.

Про це повідомило МВС:

Розмір пенсійного збору при першій реєстрації легкового авто залежить від розміру прожиткового мінімуму. У 2023 році цей показник збільшився. З 01.01.23. прожитковий мінімум для працездатних осіб 2 684 грн.

При першій державній реєстрації легкового автомобіля в Україні пенсійний збір:

  • 3% (без ПДВ) , якщо вартість авто до 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01.01. звітного року;
  • 4% (без ПДВ), якщо вартість авто більше 165, але до 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01.01.звітного року;
  • 5% (без ПДВ), якщо вартість авто більше 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01.01. звітного року.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки