Ліміти ФОП у 2023 році

24 січня 2023

З початком нового року багатьох підприємців хвилює питання, якими ж будуть ліміти ФОП у 2023 році. Також нагальною є потреба максимально оптимізувати фіксацію надходжень коштів за продані товари чи надані послуги таким чином, щоб не вичерпувати ліміт без крайньої необхідності.

Ліміти ФОП у 2023 році

Ліміти ФОП у 2023 для кожної групи оподаткування

Ліміти доходу ФОП прив’язуються до розміру встановленої на початок року мінімальної заробітної плати.

В 2023 році її розмір становить 6700 грн.

Відповідно, ліміти для підприємців будуть наступні:

  • ФОП 1 група  (167 мінімальних заробітних плат ) - 1 118 900 грн.
  • ФОП 2 група  (834 мінімальних заробітних плат) -  5 587 800 грн.
  • ФОП 3 група  (1 167 мінімальних заробітних плат) - 7 818 900 грн.

Наголошуємо, що ФОП 3 групи на 2% формально не мають ліміту доходу, але варто враховувати, що вже літом цього року спрощена система оподаткування може бути скасована, і підприємцям доведеться повертатися до своєї «старої» податкової групи.

Відповідно, їхній дохід не повинен виходити за межі встановленого для тієї групи ліміту.

Оптимізація лімітів ФОП

Для підприємців актуальним є питання налагодження своєї діяльності та фіксації надходжень коштів таким чином, щоб максимально оптимізувати та «розширити» ліміт доходу для своєї групи оподаткування.

Є два законні способи це зробити без якихось неприємних наслідків, наприклад, перевірок чи штрафних санкцій.

1. Підприємець, якщо він надає послуги клієнту чи виконує певні роботи, може скористатися своїм правом оформити договір доручення, комісії, транспортного експедирування або ж агентський договір на підставі статті 292.4 ПКУПодатковий кодекс України.

Таке рішення надасть законне право підприємцю включити в свій дохід за надану послугу лише суму винагороди, яка буде визначена договором.

Зробити це можна натупним чином:

  • ФОП підписує зі своїм клієнтом договір доручення, коміії, транспортного експедирування або агентський договір, в якому прописує умови, за якими він купує клієнту товар на певну суму.
  • В договорі необхідно вказати, що придбаний підприємцем товар відразу після покупки стає власністю його клієнта.
  • Також варто вказати суму витрат на придбання товару і суму винагороди ФОПу за надані послуги. Наприклад, вартість товару – 10 000 грн, а сума винагороди – 1 000 грн.
  • Передати товар клієнту та підписати з ним акт приймання/передачі товару відповідно договору.

Такий алгоритм дій дає законне право ФОПу зафіксувати отриманий прибуток лише той, що був проведений по договору як винагорода.

Витрати ж на придбання товару в такому випадку як дохід не фіксуються і на ліміт не впливають.

До того ж, податок також буде сплачуватися з суми винагороди, а не всієї суми надходження коштів на рахунок підприємця.

В наведеному прикладі лише 1 000 грн буде оподаткованим доходом і саме цю суму потрібно буде вказувати в декларації.

2. Другим способом «обходу» ліміту є створення нових ФОП. Цей метод виходу із ситуації, коли розмір доходу не відповідає встановленим для податкової групи лімітам, є досить популярним серед підприємців.

Якщо підприємець з якоїсь причини не бажає переходити на наступну групу оподаткування, а дохід може перевищити встановлений ліміт, він може запропонувати комусь із близьких, друзів чи бізнес-партнерів відкрити новий ФОП і здійснювати підприємницьку діяльність вже через нього.

Зазвичай, у випадках діяльності малого та середнього бізнесу, у податкової до таких «хитрощів» питань не виникає, якщо, звичайно, всі ФОП, що задіяні у спільній діяльності, дотримуються податкового законодавства.

Для того, щоб не допустити помилок при задіянні ще одного ФОПу, варто дотримуватися натупних рекомендацій:

  • Необхідно максимально розділити діяльність ФОПів у питаннях, що стосуються найму працівників, облікової документації, використання касових апаратів.
  • Не змішувати первинну документацію, що стосується походження товарів, а також інші документи, наприклад, договори оренди.

Це дозволить максимально розділити діяльність кількох ФОПів та уникнути плутанини з документами та надходженням коштів.

Проте варто пам’ятати, що у випадку створення нового ФОП, відповідальність за його діяльність буде нести та людина, на яку зареєстроване підприємство, навіть якщо фактично підприємницькою діяльністю вона займатися не буде.

Відповідальність за перевищення лімітів доходів ФОП

У разі перевищення ліміту доходу підприємця можуть перевести на загальну систему оподаткування, що передбачає більш високі податкові ставки.

Для того, щоб уникнути таких наслідків, ФОП може вжити наступних заходів:

  1. Повернути кошти, які були отримані «понаднормово».
  2. Перейти на «старшу» податкову групу.

Повернення коштів допустимо протягом всього року.

Перехід на наступну групу оподаткування через перевищення ліміту відбувається по 20 січня нового року на підставі поданої заяви. Дохід, отриманий понад лімітом, оподатковується по ставці 15%.

Для ФОП, що відкрився: помилки в бухгалтерії, не був поданий звіт, податки не сплачені, - що робити?


Дотриманню лімітів доходу відповідно податкової групи, в якій зареєстрований підприємець, особливо приділяється увага контролюючих органів.

Для того щоб не мати неприємних наслідків, цей момент варто контролювати протягом всього року, щоб у разі необхідності вчасно вжити необхідних заходів по вирішенню ситуації.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки