При придбанні ФОП загальносистемником малоцінних необоротних активів чи існують витрати

06 грудня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Податківці нагадують, що регулювання оподаткування доходів для ФОП належить у законодавчому полі до ст.177 ПКУ.

При придбанні ФОП загальносистемником малоцінних необоротних активів чи існують витрати

П.177.2 ст.177 ПКУПодатковий кодекс України встановлює, що як об'єкт оподаткування приймається чистий оподатковуваний дохід, а саме різниця між грошима у вигляді матеріального чи нематеріального виторгу та документально доведеними витратами, які необхідні для провадження господарської діяльності такого ФОПФізична особа — підприємець.

До переліку витрат, які безпосередньо пов'язані з доходами, входять величина вартості сировини, продукції, товарів, службовців у подальшому основою для формування або реалізації товарів (у тому числі надання послуг, робіт), та інших виробів, які можуть безпосередньо належати до певного об'єкта видатків (п.п. 177.4.1 п. 177.4 ст. 177 ПКУ).

Зі змісту п.п. 14.1.138 п. 14.1 ст.14 ПКУ ми можемо побачити, що основними засобами є нематеріальні активи, які визначаються платником податків для застосування у процесі провадження господарської діяльності платника податків, однак величина вартості не повинна перевищити 20000 грн і плавно зменшаться через фізичний чи моральний , А передбачуваний термін корисного застосування яких з моменту введення в експлуатацію досягає не більше одного року.Як ФОП подати звітність в електронному вигляді безкоштовно

Термін "малоцінні необоротні матеріальні активи" визначено Національним становищем (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", завізованим наказом Мінфіну від 27.04.2000 No 92 в актуальній редакції та реалізується у процесі ведення бухгалтерського обліку.

Зі змісту ч.1 ст.2 ЗУ від 16.07.1999 р. No996-XII ведення бухгалтерського обліку зобов'язане виключно юридичним особам. На даний момент не відноситься до ФОПФізична особа — підприємець.

Це означає, що ФОП-загальносистемник має право віднесення до складу витрат звітного періоду, безпосередньо пов'язані з отриманням товарів купівлю малоцінних необоротних матеріальних активів (канцелярія та ін.).Як платити податки ФОП, де брати реквізити, звідки платити і скільки

Таким чином, для ФОП-загальносистемників передбачається зелене світло для ведення своєї діяльності в розрізі нівелювання обов'язку щодо ведення бухгалтерського обліку, що безпосередньо кореспондує відповідним положенням закону.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки