Що будемо використовувати з 1 серпня : е - ТТН чи паперові ТТН

28 липня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Що будемо використовувати з 1 серпня : е - ТТН чи паперові ТТН

Довідники податкових пільг оновили станом на 21.07.2023 року.

На сайті Державної податкової служби України з’явилися нові довідники пільг, які затверджені 19.07. 2023 року.

Платники податків можуть використовувати при заповненні податкової звітності:

  • Довідник  №118/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, станом на 21.07. 2023року;
  • Довідник №118/2  інших податкових пільг станом на 21.07.2023 року.

Облік сум податкових пільг, отриманих суб’єктами господарювання, здійснюють на підставі інформації, наявної в податкових деклараціях. Для цього затверджені окремі додатки до декларацій.Як перейти з однієї групи єдиного податку на іншу в Електронному кабінеті

Мінфін затвердив форму податкового розрахунку надходжень платника третьої групи ЄП «е-резидентів» на рахунки у банках.

Наказом Міністерства фінансів України №331 від 91.06.23. «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку» затверджено форму Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках. Подання цієї форми до податкової передбачено пп.«б» п. 296.11 ПКУ.

Такий податковий розрахунок подається лише у разі зарахування коштів на рахунок платника податку третьої групи – електронного резидента (е-резидента). При цьому податкові агенти платників ЄП 3 групи- електронних резидентів окремо відображають обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 5% від суми зарахованих коштів, та обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 15%  від суми зарахованих коштів (у разі перевищення відповідного ліміту). 

Наказ №331 набирає чинності з дня його офіційного опублікування, він ще не опублікований.

Податковий кодекс України

Платники єдиного податку за ставкою 2 % після 1 серпня.

Нагадаємо, що 30.06.23. Верховна Рада України прийняла законопроект №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». 13.07.23. Закон №8401 від 30.06.23. був підписаний Головою ВРУ і направлений на підпис Президенту. Цей Закон вносить зміни до п. 9 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ, яким було врегульовано ставку 2%, та додає новий п. 9-1 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ, яким врегульовано порядок переходу на стандартні правила:Штрафи за буріння свердловин: чи потрібно непокоїтись селянам, дачникам та іншим власникам земельних ділянок?

  • особлива ставка ЄП 2% та особливий порядок нарахування ЄП діють з 1 квітня до припинення або скасування воєнного стану на території України, але не довше, ніж 1 серпня 2023 року. Воєнний стан ще триватиме у липні, то фактично ЄП за ставкою 2% діє до 31 липня 2023 року включно;
  • передбачено автоматичне повернення платників на попередню систему оподаткування з 1 серпня без подання заяви;
  • для платників, які з дати держреєстрації одразу обрали ЄП 2% передбачено автоматичний перехід на 3 групу ЄП за ставкою 5% без ПДВ;
  • залишилося право відмови платника від ЄП 2% з поданням заяви до кінця липня. Можна подати заяву про повернення на свою попередню систему оподаткування, або перейти на загальну систему, якщо платник був на інших ставках ЄП;
  • дозволено повторне повернення на спрощену систему протягом 2023 року. Для цього потрібно подати заяву у серпні, і можна буде стати стандартним платником ЄП заднім числом с 1 серпня.

Про це повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі.

Законопроект №8401

Податковий кодекс України

Створення Державного реєстру санкцій.

13.07.23. Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому Закон №8392 від 27.01.23. «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій».

Законопроектом передбачено внести зміни до Закону №1644-7 від 14.08.14. із змінами «Про санкції», які передбачають створення Державного реєстру санкцій з метою надання публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано персональні санкції відповідно до цього Закону.

Також передбачаються зміни до ст.51 Закону, які встановлюють спеціальний строк звернення із заявою до суду, а саме – протягом дії воєнного стану. Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до яких збільшуються строки розгляду таких справ в судах першої та апеляційної інстанцій та передбачається можливість проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини рішення (скорочене рішення). Про це повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі:

Закон №1644-7

При яких умовах оплата за QR –кодом не потребує фіскалізації.

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що обов’язкове застосування РРО/ПРРО під час продажу товарів, робіт, послуг, оплату за які проводять за допомогою  QR –коду. Такий QR – код являє собою матричний код (двовимірний штрих-код), котрий містить інформацію щодо отримувача коштів і призначений для сканування за допомогою мобільного пристрою, сканера штрих-коду для швидкого та безпомилкового передавання реквізитів операції переказу коштів ( пп. 4 п.5 розділу 1 Правил формування та використання QR –коду для здійснення переказів, затверджених постановою Правління НБУ №68 від 28.05.20. «Про затвердження Правил формування та використання QR –коду для здійснення кредитних переказів»).РРО та робота в інтернеті: що потрібно знати підприємцям про вимоги до інтернет-діяльності

Інформація, яка міститься в QR –коді, сканується за допомогою камери пристрою, платіжного застосунку, спеціалізованого банківського обладнання або універсального сканера QR –кодів, а дані розкодовуються як пропозиція щодо платежу, яка відобразиться в стосунку або інших інформаційних системах ( програмному забезпеченні).

Тож QR –код у розумінні законодавства, що регулює розрахункові операції, не виступає платіжним засобом. Водночас застосування РРО/ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а від способу отримання коштів як оплати за товар чи послугу.

Тому продавець не зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО при продажу товарів, робіт, послуг, оплату за які проводять за допомогою QR –коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі IBAN такого суб’єкта господарювання.

Якщо ж розрахунки за допомогою QR – коду, в якому закодовані реквізити для оплати, будь-якого іншого електронного платіжного засобу, відмінного від реквізитів рахунку у форматі IBAN, тоді застосування РРО та/або ПРРО буде обов’язковим.

Постанова Правління НБУ №68

Що будемо використовувати з 1 серпня : е - ТТН чи паперові ТТН?

Майже всіх хвилює питання: чи запровадять е-ТТН з 1 серпня? Від Уряду поки немає жодних вказівок.

Нагадаємо, у тестовому режимі е-ТТН запровадили з 1 лютого 2023 року. Ми вже повідомляли про це. Бізнесу дали пів року на реєстрацію і тестування системи. Водночас компаніям все ще потрібно використовувати паперові супровідні накладні на вантаж.

Щоб перейти на е-ТТН, бізнесу потрібно вибрати провайдера електронного документообігу (ЕДО). До цієї системи приєднались 20 провайдерів.

Е-ТТН мала б повністю замінити паперові супровідні документи з 1 серпня. Але відсутні жодні чинні нормативні документи, які б регулювали це питання, крім Порядку реалізації експериментального проекту щодо впровадження електронного документообігу е-ТТН, затвердженого Наказом Міністерства інфраструктури №301 від 07.05.20. «Про затвердження Порядку реалізації експериментального проекту щодо впровадження електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної» та Правил, затверджених Наказом Міністерства транспорту №363 від 14.10.97. із змінами «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні».

Сьогодні законодавство вимагає й надалі використовувати паперові ТТН, навіть якщо сторони добровільно вирішили використовувати е-ТТН ( п. 11.5 Правил №363). Отже, якщо навіть ви взяли участь в експериментальному тестуванні е-ТТН, ви змушені її друкувати й видавати водію.

Наказ Міністерства інфраструктури №301

Наказ Міністерства транспорту №363

У якій формі контролюючий орган повідомляє ФОП про анулювання реєстрації платника ЄП?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п.291.2 ПКУ спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п.297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та умовах, визначених гл.1 розділу 14 ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

У разі виявлення контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку 1-3 груп вимог, встановлених гл.1 розділу 14 ПКУ, анулювання реєстрації проводиться за рішенням такого  органу, прийнятим на підставі акту перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення 4 кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом. (п.299.11 ПКУ).

Слід зазначити, що норми ПКУ не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку. Таке рішення надається платнику податків у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Податковий кодекс України 

В обіг вводяться банкноти номіналом 1000 гривень з підписом Голови НБУ А. Пишного.

У межах планового випуску для забезпечення готівкового обігу банкнотами номіналом 1000 гривень на заміну зношених та пошкоджених банкнот, НБУ з 20 липня 2023 року випускає в обіг банкноти номіналом 1000 гривень зразка 2019 року – з підписом Голови НБУ А. Пишного та відображенням на них року випуску.Сплата аліментів ФОП: судова практика, мінімальна та рекомендована сума у ​​2023 році

Нові банкноти перебувають в обігу разом з іншими банкнотами цього номіналу попередніх років випуску та обов’язкові до приймання всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства України на банкнотах, що вводяться в обіг в межах планового випуску, розміщується підпис чинного Голови НБУ. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки