РРО та робота в інтернеті: що потрібно знати підприємцям про вимоги до інтернет-діяльності

08 липня 2024

Закон №8401, яким були внесені зміни до ПКУ, був прийнятий 30.06.2023. Згідно цього закону повертається обов’язок підприємцям використовувати касові апарати або програмне забезпечення для фіскалізації платежів.

РРО та робота в інтернеті: що потрібно знати підприємцям про вимоги до інтернет-діяльності

Що варто знати про РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). та роботу в інтернеті, чи потрібно видавати чеки при здійсненні інтернет-продаж та наданні послуг онлайн, розберемось далі в статті.

РРО та робота в інтернеті: чи потрібно застосовувати при здійсненні продаж

Згідно закону про РРО, підприємці, які здійснюють розрахункові операції, приймаючи платежі від своїх клієнтів/покупців у готівковій чи безготівковій формі, повинні здійснювати їх фіскалізацію.

У визначенні поняття «розрахункова операція» містяться 3 ключові складові:

  1. Приймання від покупця чи клієнта коштів готівкою.
  2. Здійснення розрахунку з покупцем чи клієнтом у безготівковій формі (перерахуванням коштів, за допомогою платіжної картки, чеку чи жетону).
  3. Наявність місця реалізації товару і послуг за яким і здійснюється безпосередньо розрахунок.

Якщо підприємницька діяльність пов’язана із здійсненням продаж із магазину, куди безпосередньо приходять покупці і де отримують товар, то факт здійснення розрахункової операції є беззаперечним.

Інша справа - діяльність інтернет-магазинів та надання послуг через інтернет, коли для того, щоб визначити розрахунок з клієнтом як розрахункову операцію, не вистачає однієї чи кількох ключових складових.

Розглянемо найбільш популярні способи розрахунків підприємців, що займаються продажем товарів онлайн.

1.    Продаж накладеним платежем через Нову Пошту.

Це популярний серед власників інтернет-магазинів спосіб реалізації своїх товарів. Полягає в тому, що покупець обирає на сайті потрібний товар, оформлює замовлення і замовляє доставку Новою Поштою з післяплатою.

Таким чином, по суті, оплата замовлення здійснюється у поштовому відділенні.

Якщо відштовхуватися від закону про РРО, то в такому випадку відсутні всі ознаки розрахункової операції:

  • продавець передав товар перевізнику, а вже перевізник здійснив передачу товару покупцеві;
  • оплата товару здійснюється не продавцеві, а перевізнику у відділенні Нової Пошти.

В такому випадку відсутній прийом платежу як в готівковій, так і в безготівковій формі. А також відсутнє місце проведення розрахункової операції.

Відповідно, згідно закону, фіскалізації такі платежі не потребують.

Податківці в своєму роз’ясненні підтверджують, що при пересиланні поштовим перевізником накладеним платежем, застосовувати РРО чи ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій не потрібно.

При цьому супровідний документ на товар продавець все ж повинен додати до замовлення.

Місцем розрахунку в такому випадку є відділення Нової Пошти, і саме перевізник має видавати покупцеві фіскальний чек.

Разом з тим податківці дають роз’яснення щодо участі поштового перевізника в процесі купівлі-продажу товарів, зокрема, зазначають, що він не є учасником цих відносин.

Таким чином, чек на проданий товар має надавати сам продавець, а не перевізник, оскільки той є лише експедитором, а не кур’єром інтернет-магазину.

Отже, позиція податківців щодо необхідності використання РРО при здійсненні продаж через інтернет є неоднозначною.

Підприємцям рекомендується або все ж здійснювати фіскалізацію продаж накладеним платежем через Нову Пошту, або бути готовими до того, що доведеться відстоювати свою позицію перед контролюючими органами.

2.    Отримання коштів за товар на IBAN-рахунок підприємця.

При продажі товарів через інтернет часто підприємці приймають платежі на свої IBAN-рахунки.

У випадку, коли кошти перераховуються з IBAN-рахунку покупця на IBAN-рахунок підприємця, використовувати РРО потреби немає.

При цьому в такій ситуації не потрібна фіскалізація платежів як при продажу товарів, так і при наданні послуг.

3.    Оплата на ключ-карту підприємця.

Оплата на ключ-карту розцінюється податківцями як оплата на електронний платіжний засіб, що передбачає фіскалізацію платежу.

Варто зауважити, що якщо клієнт здійснює платіж на ключ-карту Приват Банку, при цьому сам є клієнтом цього банку, то платіж відразу конвертується в додатку клієнта і перераховується на IBAN-рахунок продавця.

Це, в свою чергу, передбачає можливість не використовувати РРО.

4.    Оплата товару через еквайринг.

Якщо покупець купив товар на сайті інтернет-магазину та оплатив його через еквайринг (за допомогою платіжних сервісів LiqPay, WayForPay, Пром-оплата та їм подібних), то така операція потребує фіскалізації.

Якщо продавець після попередньої оплати надсилає товар покупцеві через поштового перевізника, то він повинен додати до замовлення розрахунковий документ.

Чи потрібно використовувати РРО при наданні послуг через інтернет

У випадку, коли діяльність підприємця пов’язана з наданням послуг через інтернет чи продажем інформаційних продуктів, то РРО використовувати не потрібно, якщо розрахунки проводяться виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказів коштів.

Таким чином, якщо підприємець надає послуги дистанційно або його продукт є віртуальним, то фіскалізувати платежі не потрібно.

Підводячи підсумки, наголошуємо, що  щодо підприємців можуть здійснюватися перевірки на наявність в них РРО і фіскалізацію ними платежів. У випадку порушень можуть застосовуватися штрафні санкції.

Діяльність підприємств, місцезнаходження яких знаходиться на території ведення активних бойових дій або поряд з лінією фронту, на даний момент перевірці не підлягає.

Застосування РРО/ПРРО при інтернет-продажах

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки