Відтепер ФОПи можуть отримати в Ощадбанку кредит 5-7-9% без застави

20 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Відтепер ФОПи можуть отримати в Ощадбанку кредит 5-7-9% без застави

Відтепер ФОПи можуть отримати в Ощадбанку кредит без застави в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%»

«Ощадбанк» розширив умови доступного кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Для розвитку підприємницької діяльності ФОП може отримати кредит без застави майна (такий кредит має бути забезпечений порукою). Наразі скористатись таким кредитуванням можуть підприємці з 10 областей: Вінницької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької.

Основні параметри кредитування:

  • цільове призначення –поповнення оборотного капіталу;
  • сума кредиту до 500 тис. грн.;
  • термін від 6 до 12 місяців.


Ощад є одним з лідерів програми «Доступні кредити 5-7-9%». За час її дії банк надав 7 748 кредитів на загальну суму 20 055 млн грн. Структура портфеля за цією програмою:

  • антикризові кредити – 6 367 млн грн;
  • кредити для сільгоспвиробників – 3 532 млн грн;
  • інвестиційні кредити – 2 465 млн грн;
  • рефінансування – 1 178 млн грн.

Правила переміщення валютних цінностей через кордон України: роз’яснення Держмитслужби.

У Державній митній службі нагадали правила переміщення валютних цінностей через кордон України.

Під час в’їзду в Україну без письмового декларування митному органу, фізичні особи можуть переміщувати  через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в  сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро.Декларація по єдиному податку ФОП 3 групи 5% та 2% по підсумках 2022 року через Дія

Письмове декларування необхідне лише у разі переміщення валюти України, іноземної валюти та банківських металів у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 євро.

У Держмитслужбі акцентували увагу, що перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро здійснюється за офіційним курсом гривні до євро або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим НБУ, на день перетину митного кордону України.

Переміщення валютних цінностей та форми декларування під час виїзду з України є аналогічними.

Проте громадянин-резидент під час вивезення/пересилання за межі України валютних цінностей в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро, додає до декларації документи, що підтверджують:

  • зняття ним готівки з власних рахунків у банках і квитанцій про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою ( у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро;
  • придбання ним банківських металів у банках та/або НБУ виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро.

 

ДПС затвердила довідник  податкової інформації для віднесення платників ПДВ до ризикових.

Платники ПДВ мають зважати, що з 11.01.23. діє Постанова Кабінету Міністрів України №1428 від 23.12.22. «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».Важливі зміни для інтернет-магазинів: нововведення законопроекту 6134

З 11.01.23. діють зміни в Порядку зупинення реєстрації податкових накладних.

Серед норм цієї Постанови –довідник кодів податкової інформації , яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості, який визначає ДПС та затверджує відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному веб-сайті ДПС.

ДПС  - Наказом №17 від 11.01.23. «Про затвердження довідника кодів податкової інформації» затвердила довідник кодів податкової інформації.

  

Переведення  публічних послуг в електронну форму.

Розпорядженням  Кабінету Міністрів України №1191-р від 23.12.22. «Про затвердження плану заходів на 2023 рік щодо переведення публічних послуг в електронну форму». передбачається забезпечення можливості в електронній формі:

  • ліцензування господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, пальним та в інших сферах діяльності;
  • подання заяви про державну реєстрацію шлюбу;
  • проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно;
  • надання витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань через Портал Дія;
  • видачі суб’єктам господарювання сертифікатів суб’єктів оціночної  діяльності в електронній формі;
  • надання інформації (відомостей або витягу)з Єдиного реєстру об’єктів  власності в електронній формі;
  • видачі в електронній формі різноманітних дозволів (на спеціальне використання водних біоресурсів,  про реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів тощо).

Гральному бізнесу заборонили використовувати спрощену систему оподаткування.

Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект №8079 від 12.01.23. «Про внесення змін до підрозділу 8 розділу 20 Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування».

Поки що остаточний текст закону не набрав чинності.

«В фінальній редакції він вступає в силу одразу і з наступного дня весь гральний бізнес має перейти на повну ставку оподаткування»,- розповідає депутат Я.Железняк у Телеграм.Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

Створено механізм легального уникнення відключень електроенергії для бізнесу.

Уряд на засіданні 01.01.23. ухвалив Постанову КМУ №1 від 01.01.23. «Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах правового режиму воєнного стану в Україні», яку було анонсовано раніше.

Документом передбачені на період до 30.04.23. додаткові гарантії захисту від планових обмежень електропостачання тих непобутових споживачів, об’єкти яких споживатимуть імпортовану електричну енергію згідно з відповідними договорами.

Ціни на ринку в країнах ЄС суттєво вищі за ціну в Україні. Тому для залучення імпорту електроенергії, необхідно створення додаткових стимулів, зокрема, - гарантування промисловим підприємствам безперервного електропостачання у разі укладання відповідних договорів.

Графіки погодинних відключень не будуть застосовуватись, якщо споживач імпортуватиме обсяги не менші, ніж власне споживання у вересні 2022 року до застосування примусових обмежень електропостачання. 

Порівняння ФОП України з ФОП Польщі, особливості реєстрації та види систем оподаткування

«Приватбанк»  запустиі нову послугу для бізнесу.

Українське бюро кредитних історій УБКІ в грудні впровадило сервіс «Інвойсинг» від «Приватбанку» для виставлення рахунків та прийому платежів від бізнес-клієнтів, які працюють за предоплатою.

Користувачу тепер на треба вносити реквізити призначення платежу. Це дозволяє суттєво пришвидшити процедуру оплати та виключає можливості помилки ручного вводу.

У випадку втрати звітності, що була раніше подана до контролюючого органу, можна отримати копію.

Розпорядники інформації, визначені част.1 ст.13 Закону №2939-6 від 13.01.11. із змінами «Про доступ до публічної інформації», які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її за згодою осіб, які обмежили  доступ до інформації, а за відсутності такої згоди – лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Водночас, кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається. (ст.10 Закону №2939-6). Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених законом.Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі

Отже суб’єкт господарювання може отримати копію звітності, що була раніше подана до контролюючого органу, у випадку її втрати.

Джерело: Повідомлення ГУ ДПС у Запорізькій області.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки