Вилучення авто у ФОП: що потрібно знати підприємцям про новий закон про мобілізацію

03 липня 2024

Новий закон про мобілізацію передбачає можливість вилучення авто у ФОП та юридичних осіб для потреб ЗСУ. В яких випадках можуть бути вилучені транспортні засоби у підприємців та у якій кількості, розберемось далі в статті.

Вилучення авто у ФОП: що потрібно знати підприємцям про новий закон про мобілізацію

Вилучення авто у ФОП

Згідно Закону « Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», органи центральної та місцевої влади, а також органи самоврядування мають право вилучати у громадян України транспорті засоби на потреби ЗСУ.

Вилучення може відбуватися відповідно офіційного запиту ТЦК, в якому вказується кількість та види транспортних засобів, в яких є нагальна потреба.

Згідно даного запиту орган виконавчої влади формує перелік транспортних засобів та здійснює пошук в реєстрах потрібних марок авто чи інших видів транспорту.

Вилучення відбувається на основі акту прийому/передачі транспортного засобу, повернення – після оголошення демобілізації.

Розмір компенсації за вилучене авто та порядок її отримання визначається КМУ.

Проте ст.6 п. 8 визначено, що при наявності у громадянина права власності лише на один транспортний засіб, він не може бути у нього вилучений. Якщо ж у нього є два і більше транспортних засобів (це можуть бути не тільки автомобілі, а й інший транспорт – трактори, мотоцикли, спецтехніка тощо), то за рішенням органів місцевої влади певна їх кількість може бути вилучена на потреби ЗСУ.

Нагадуємо, що ФОП можуть мати право власності на авто як фізичні особи, відповідно цього, на них розповсюджують вимоги щодо вилучення транспортних засобів як до громадян.

При цьому, варто розуміти, що поняття «громадянин» не тотожне поняттю «чоловік призивного віку». Відповідно, вилучені авто можуть бути також і в підприємців пенсійного віку, а також у жінок. Вилученню підлягають всі види транспорту, а також всі марки авто, якщо в тому буде потреба у ТЦК.

Разом з тим, ст. 6. п.7 закону про мобілізацію визначено, які заходи не можуть бути вжиті до вилученого у громадянина чи юридичної особи автомобіля.

Ставити на облік транспортний засіб та знімати його з обліку фізичні особи, а відповідно і ФОП, можуть без довідки ТЦК.

Ця вимога поширюється виключно на підприємства, установи та організації.

Мобілізований ФОП: як це впливає на найманих працівників


Закон про мобілізацію визначає основні засади вилучення авто, в тому числі у ФОП з метою доукомплектування ЗСУ та військових формувань. Проте є питання, які на даний момент ще не врегульовані.

Наприклад, яким чином буде оцінюватися вартість авто чи іншого транспортного засобу для виплати компенсації.

Також відкрите питання, чи будуть вилучатися у підприємців авто, які вони здають в оренду чи які відіграють важливу роль у веденні бізнесу. Адже згідно закону, можуть бути вилучені всі авто, крім одного, але це негативно вплине на розвиток підприємницької діяльності та економічну ситуацію в певній галузі чи в країні в цілому.

Тому, яким чином будуть реалізовуватися вимоги закону щодо вилучення авто у підприємців на практиці та чи будуть враховуватися потреби ФОП у транспорті для здійснення підприємницької діяльності, буде зрозуміло з часом.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки