Мобілізований ФОП: як це впливає на найманих працівників

30 травня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Мобілізований ФОП: як це впливає на найманих працівників

Фізична особа-підприємець (ФОПФізична особа — підприємець) на власний ризик виконує роботу, реалізуючи власні здібності та можливості, з метою отримання максимального прибутку. Зважаючи на обрану групу діяльності, ФОП може мати найманих працівників. Зокрема, на 1 чи на 4 групі оподаткування, підприємець має право працювати виключно самостійно, а от на 2 та 3 групах є можливість оформити найманих працівників. 

ФОПа, як особу чоловічої статі, теж можуть мобілізувати. Зважаючи на численні зміни та поправки до законодавства України про мобілізацію, ФОП не може отримати бронювання від мобілізації під час дії воєнного стану. До речі, це стосується й найманих працівників у підприємця. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобовязаних на період мобілізації та на воєнний час» від 27 січня 2023 р. № 76 та Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993 року № 3543-ХІІ», ФОПи не можуть подавати відповідні списки з пропозиціями про бронювання військовозобов’язаного працівника під час дії воєнного стану.Перейменування вулиці та РРО

Мобілізація – не підстава для закриття ФОП

Закривати ФОП через мобілізацію керівника — це не обов’язок і не право, тому працівники й надалі можуть виконувати покладені на них обов’язки. Проте в цьому процесі є певні особливості та деталі. Якщо мобілізований ФОП входитиме до складу військовослужбовці, то підприємницька діяльність може й надалі функціонувати. Доведеться закрити ФОП, якщо керівника стане військовослужбовцем та отримає статус військової посадової особи.

Важливо уточнити, що мобілізація керівника не є підставою для припинення державної реєстрації. Про це йдеться в ч. 3 ст. 39 Закону України «Про військовий  обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 року № 2232-XII (далі — Закон № 2232). Після мобілізації підприємець не перебуватиме в статусі припинення. Яким чином функціонуватиме в майбутньому підприємницька діяльність та що саме зміниться для працівників, має вирішити керівник.

Як бути з працівниками?

Мобілізація керівника не є підставою для звільнення працівників, проте можлива. Звичайно, такі особи можуть звільнитися за власним бажанням чи за угодою сторін, що передбачено Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП). Законодавством передбачено розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця на підставі п. 10 ч. 1 ст. 40 КЗпП, у зв’язку з призовом або мобілізацією роботодавця-фізичної особи під час особливого періоду. Необхідно звернути увагу, що відповідно до наведеної підстави, самозайнята особа не може звільнити працівників, які належать до окремих категорій працівників, зокрема, особи, які вже перебувають на військовій службі, вагітних жінок та інших працівників, перелік яких наведений в ст. 184 КЗпП. Для звільнених працівників, мобілізований ФОП, може відтермінувати виплату належних сум, що супроводжують процес звільнення, підготовку та видачу документів. Це можна зробити після демобілізації, але протягом місяця, відповідно до п. 2 ст. 47 КЗпП.

Будучи мобілізованим, особа може самостійно продовжувати займатися підприємницькою діяльністю, якщо є така можливість. Таким чином наймані працівники й надалі матимуть можливість виконувати посадові обов’язки.

ФОП, перебуваючи на військовій службі та має найманих працівників, то може уповноважити іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів. Обов’язок з нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб з таких виплат на строк військової служби самозайнятої особи несе ця уповноважена особа. Податок на доходи фізичних осіб, що був нарахований та утриманий уповноваженою особою з таких виплат фізичним особам, сплачується до бюджету демобілізованою самозайнятою особою протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій,відповідно до пп.4 п. 25 розділу ХХ ПКУ. Нотаріус в установленому порядку засвідчить бажання керівника покласти обов’язки, що пов’язані з діяльністю на іншу особу. Зробити це можна перед мобілізацією особи, так і протягом мобілізації. Все залежить від швидкості вирішення організаційних питань.Щорічна відпустка: військові передумови

В п. 25 розділу ХХ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі — ПКУ) зазначено, що ФОПи, незалежно від наявності найманих працівників,  призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб відповідно до розділу ІV ПКУ. Самозайняті особи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку, зважаючи на главу 1 розділу ХIV ПКУ.

Перебуваючи на військовій службі, самозайнята особа звільняється від подання звітності та сплати податків, якщо звернеться до Державної податкової служби України з відповідною заявою та копією військового квитка чи копією іншого документа, виданого відповідним державним органом, де вказують дані про призов на військову службу за призовом під час мобілізації. В ПКУ вказано, що такі документи можна надати й після 10 днів після закінчення демобілізації ФОПа. Звільняється від сплати податкового навантаження та звітності виключно мобілізований, а не наймані працівники. Якщо серед працівників є особа, яка вже проходить військову службу, то за неї також можна не сплачувати податки.

Наталія Киріченко,

фахівець з питань трудового законодавства та кадрового діловодства

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки