Декрет ФОП: податки з декретних, довідка з роботи 

14 травня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Відповідаємо на ваші запитання: лікар вимагає довідку з роботи, банк не віддає декретні, поки не будуть сплачені податки, закрили ФОП до пологів — як отримати декретні.

Декрет ФОП: податки з декретних, довідка з роботи 

Лікар вимагає надати довідку з роботи для оформлення лікарняного по вагітності та пологах.

Дійсно, лікарі часто просять такі довідки у підприємців, але ви нічого надавати не повинні. Це лікар зобов'язаний видати вам лікарняний за 70 днів до ймовірної дати пологів на 126 календарних днів.

Декрет у підприємця

Надійшли мої декретні, але в банку кажуть, що я їх не зніму, доки не сплачу податок, військовий і лікарняний збір.

Допомога по вагітності та пологах від Фонду соцстраху не оподатковується ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й військовим збором. Не обкладається ця сума і ЄСВЄдиний соціальний внесок. Це правило діє як для підприємців-єдинників, так і для загальносистемників. Це прописано в законодавстві (пп. 165.1.1, п.п. 177.6, п. 292.11 ПКУ, консультації в ЗІР, підкатегорії 103.02, 301.04.02, роз’яснення ДФС). 

Можливо, в банку хибно зрозуміли, що за виплата надійшла на рахунок: платіж могли розцінити як допомогу по вагітності та пологах, призначену для найманого працівника, тому вимагають сплатити ЄСВ. Але навіть декретні виплати для працівників не обкладаються ВЗВійськовий збір й ПДФО.

Рішення: вам потрібно дати пояснення, що допомога виплачується саме вам як підприємцю, а не працівнику.

Якщо я закрила ФОПФізична особа — підприємець під час декрету, то гроші на дитину після її народження я теж не отримаю?

Виплату на дитину ви отримаєте в будь-якому разі. А от щодо декретних є нюанси.

Якщо ви спочатку відкрили лікарняний по вагітності та пологах, потім закрили ФОП і лише потім звернулися до Фонду для оформлення допомоги, вам нарахують її, але тільки частину — за період із дати відкриття лікарняного до дня зняття з реєстрації як підприємця.

Я народжувала за кордоном, декретні не оформляла, але ЄСВ платила. Через сім місяців після пологів закрила ФОП, можу я за цей період отримати декретні?

Без листка непрацездатності, оформленого в українському медзакладі, отримати декретні не можна.

Вам потрібно обміняти документи, які засвідчують тимчасову непрацездатність під час перебування за кордоном, на листок непрацездатності за рішенням лікарсько-консультаційної комісії медичного закладу за місцем проживання (п. 1.12 Інструкції № 455).

Видані вам за кордоном документи, що підтверджують тимчасову втрату працездатності, треба перекласти на українську мову й нотаріально засвідчити. І з пакетом документів для оформлення допомоги по вагітності та пологах звернутися до Фонду соцстраху.

Допомогу призначать і виплатять, якщо звернетеся по неї не пізніше 12 календарних місяців із дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Якщо прогаяти цей строк, допомогу можуть не призначити.

Закрили ФОП, а потім звернулися по допомогу — нарахують лише частину за період із початку лікарняного до дня зняття з держреєстрації.

Як рахувати декретні для 3-ї групи, якщо я плачу ЄСВ від мінімальної з/п, але мій дохід більше, ніж мінімалка? Декретні виплати все одно рахуються від мінімалки?

Так, декретні виплати обчислюються від мінімальної зарплати, бо саме із цієї суми сплачувався ЄСВ.

Чи обов'язково залишатися підприємцем після отримання допомоги по вагітності та пологах? Якщо я закрию підприємництво після отримання страхової виплати, чи маю я її повертати?

Ви можете знятися з реєстрації відразу після отримання допомоги по вагітності та пологах. Законодавством не передбачено повернення страхових виплат.

Як закрити ФОП

Я отримала декретні на рахунок, але щоб їх перевести в готівку, мене зобов'язали сплатити податок 18%, хоча я ФОП на єдиному податку без працівників. Чи можу я добитися перезарахування цих грошей у рахунок сплати ЄСВ? Ще мені спало на думку, що я могла не платити єдиний податок, поки перебуваю на лікарняному (він закінчується 21 травня), чи можна подати заяву про перезарахування вже сплаченого під час декрету ЄП на майбутні періоди?

Вам не потрібно було сплачувати 18% ПДФО із суми декретних, але якщо вже ви це зробили, зарахувати цю суму в рахунок сплати інших податків, у тому числі майбутніх платежів, не можна.

Крім того, якщо вже ПДФО ви сплатили, ви зобов'язані відзвітувати перед Фондом за декретні й подати повідомлення.

Лікарняний підприємця

Стосовно єдиного податку, ви маєте право на звільнення від сплати ЄП на час лікарняного. Після того як лікарняний закінчився, несіть заяву з лікарняним листком у податкову. Сплачені суми будуть зараховані в рахунок майбутніх платежів.

Протягом якого періоду після отримання лікарняного листка можна оформити декретні? Якщо пройшов майже рік, чи можливо їх отримати? Якщо так, на яку дату потрібні документи про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ: на момент оформлення декретних чи на момент отримання листка непрацездатності (за 12 місяців до настання страхового випадку чи за останні 12 місяців перед оформленням допомоги)?

Допомогу вам призначать і сплатять, якщо звернетеся до Фонду не пізніше 12 календарних місяців із дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами (ч. 5 ст. 32 ЗУ № 1105). Якщо пропустите 12-місячний строк, можуть відмовити.

Закінчення відпустки — це 56 календарних днів після пологів, якщо 126 днів декрету. У разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70 календарних днів після пологів (загалом 140 днів), а для ФОП категорії 1–3 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи — 90 календарних днів після пологів (загалом 180 днів).

Довідку про відсутність заборгованості з ЄСВ та квитанції про сплату внеску треба надати за період 12 місяців до початку лікарняного по вагітності та пологах. Відмовити в допомозі можуть, якщо не сплачено ЄСВ за місяці, які входять у розрахунковий період.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки