Як підприємці платять земельний податок

14 березня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП-єдинники, які використовують землю в бізнесі, не платять земельний податок, у загальносистемників таких привілеїв немає.

Як підприємці платять земельний податок

Хто платить земельний податок

Земельний податок платять власники земельних ділянок і землекористувачі (п. 269.1 ПКУ) — звичайні громадяни чи юрособи.

Право власності на землю підтверджує договір купівлі-продажу, дарування, міни та інші договори й засвідчує державний акт (ст. 126 ЗКУ). На кого оформлений документ, той і платник.

Підприємці сплачують земельний податок як звичайні фізособи.

Купили для ведення бізнесу склад або приміщення під цех — у вашу власність переходить і земельна ділянка під спорудою, і ви зобов'язані платити земельний податок (ст. 120 ЗКУ).

Орендували нерухомість, а земля під будівлею перебуває в комунальній або державній власності. Ця земля переходить до вас у користування за договором оренди, але податок сплачує її власник, ви платите лише за оренду (пп. 14.1.73 ПКУ). Якщо користуєтеся приміщенням без договору з місцевою владою, то й платити нічого не повинні.

Якщо земельна ділянка у вашому користуванні, це має засвідчуватися держактом на право постійного користування ділянкою.

Будівля перебуває в спільній власності одразу кількох фізосіб або юросіб. Податок на земельну ділянку під нею нараховується з урахуванням прибудинкової території на кожного власника (п. 286.6 ПКУ).

Відповідно до закону за землю під багатоквартирним будинком земельний податок платять підприємства й організації, які управляють таким будинком, це може бути й ОСББОб'єднання співвласників багатоквартирного будинку. За Земельним кодексом вони отримують землю в постійне користування або у власність. А власники квартир — не платники земподатку під будинком.

Власник нерухомості має сплачувати податок на землю з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати держреєстрації права власності на нерухоме майно (пп. 287.8 ПКУ).

ФОП на єдиному податку

Підприємці 1–3-ї груп ЄПЄдиний податок, які використовують землю в госпдіяльності, не платять податок і не подають за ним звітність (пп. 297.1 ПКУ).

Інакше кажучи, якщо ви маєте у власності нежитлове приміщення, у якому обладнали виробничий цех, СТО, кафе, тобто використовуєте його в бізнесі, платити податок за землю під цим приміщенням не треба (УПК ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051).

Щоправда, ви маєте подати в податкову за місцезнаходженням земельних ділянок копію свідоцтва про право власності на землю або користування земельною ділянкою (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 112.04).

Здаєте в оренду земельні ділянки, з нерухомістю чи без. Якщо ви працюєте на 2–3-ї групах, зареєстрували відповідний КВЕД 68.20Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна і здаєте в оренду як ФОП, земельний податок ви не платите (консультація в ЗІР, підкатегорія 112.01). Надання ділянки в оренду іншим особам вважається використанням її в госпдіяльності з метою отримання доходу.

Пам’ятайте про обмеження — на єдиному податку здавати в оренду можна:

  • земельні ділянки загальною площею не більше 0,2 га;
  • житлові приміщення не більше 100 кв. м;
  • нежитлові приміщення (споруди, будівлі), загальна площа яких не перевищує 300 кв. м.

Як здавати й орендувати нерухомість, якщо ти підприємець

Якщо орендар — ви. Якщо орендуєте нежитлове приміщення під бізнес у багатоквартирному будинку, цех або склад — земельний податок ви не платите й звітність не подаєте. Це обов'язок власника нерухомості — вашого орендодавця.

ФОП-єдинник — власник нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку, податок на землю під цим будинком платити не повинен.

Але податківці посилаються на п. 297.1 ПКУ, де не передбачено, що єдинник — власник нежитлової нерухомості в багатоквартирному будинку звільняється від сплати земельного податку. І вважають, що коли ФОП як співвласник багатоквартирного будинку платить за управління нерухомістю, він виконує свій обов'язок зі сплати податку (консультація в ЗІР, підкатегорія 112.01).

Однак безпосередній платник земельного податку — це підприємство, ОСББ тощо, на яке зареєстровано держправо на земельну ділянку під будинком і прибудинкову територію (УПК № 602, консультація в ЗІР, підкатегорія 112.01, постанова ВСУ від 26.06.2018 р. № К/9901/49214/18 у справі № 826/18899/16).

Підприємці на ЗС

У підприємця на загальній системі нема пільг зі сплати земельного податку.

І ви не можете включити до підприємницьких витрат земельний податок, сплачений за землю під будинком, який використовуєте в бізнесі (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.05).

Витрати підприємця на загальній системі

Пільги із земельного податку

Деякі категорії фізосіб — власників землі звільняються від сплати земельного податку (п. 281.1 ПКУ):

  • особи з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп;
  • ті, хто виховує трьох і більше дітей до 18 років;
  • пенсіонери за віком;
  • ветерани війни й особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До того ж пільга поширюється лише на певні землі (пп. 281.2.1 ПКУ):

Податок на землю під нежитловою нерухомістю доведеться платити — тут пільг немає.

Як скористатися пільгою з податку на землю: подайте в податкову документи, що підтверджують право на пільгу, це може бути посвідчення інваліда, пенсійне посвідчення, документи на землю.

Коли платити й подавати декларацію

Якщо використовуєте землю в госпдіяльності, треба нараховувати земельний податок і подавати за ним звітність. Нагадуємо, що в єдинників такого обов'язку немає.

СПД самостійно розраховують земельний податок станом на 1 січня й до 20 лютого подають декларацію в податкову за місцем розташування земельної ділянки. Загальну річну суму земельного податку розбивають на рівні частини по місяцях (п. 286.2 ПКУ). Сплачують земельний податок щомісяця, протягом 30 календарних днів після закінчення звітного місяця.

Для звичайних фізосіб податок розраховує податкова, суму до сплати надішлють у повідомленні-рішенні. Сплатити її треба до 1 липня поточного року, протягом 60 днів від дня отримання повідомлення. Розбивати на помісячні чи поквартальні платежі цю суму не можна.

Декларацію з податку на землю фізособи — власники нерухомості не подають.

Тобто якщо ви ФОП-єдинник і володієте землею, але в госпдіяльності її не використовуєте, ви платите податок, який вам нараховує податкова.

Ставка земельного податку

На підставі даних земельного кадастру нараховують земельний податок (п. 286.1 ПКУ).

Ставку земельного податку встановлюють місцеві органи, вона залежить від нормативної грошової оцінки землі. На сайтах обласних податкових зазвичай публікують рішення місцевих рад про розмір місцевих податків. Ось приміром місцеві податки по Києву. 

База оподаткування для земельного податку:

  1. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації. НГОНормативна грошова оцінка землі проводять за рішенням місцевих рад і публікують до 15 липня, діяти вона починає з 1 січня наступного року. А коефіцієнт індексації щороку розраховує Держкомзем.
  2. Площа земельної ділянки, якщо не була проведена нормативна грошова оцінка землі.

Актуальна інформація про нормативну грошову оцінку землі в розрізі областей є на сайті ДФС.

Так, якщо НГО земельної ділянки — 50 тис. грн, земельний податок = 15 тис. грн (50 тис. × 3%).

Для земель, які перебувають у постійному користуванні СПД, ставка податку не більше 12% НГО. Це не стосується ділянок державної та комунальної власності.

Якщо нормативна грошова оцінка у вашому місті чи районі не проведена, тоді ставка податку встановлюється від НГО одиниці площі ріллі по області.

Для земельних ділянок поза межами й у межах населених пунктів ставка податку — не більше 5%, для сільгоспугідь — не менше 0,3% і не більше 5%, для лісових земель — не більше 0,1%.

Як штрафують, якщо не платити

Неподання або несвоєчасне подання декларації із земельного податку — це штраф 170 грн. 

Фізособам земельний податок нараховує податкова й надсилає повідомлення про сплату, якщо таке повідомлення вам не надіслали або не вручили, а ви вчасно податок не сплатили — відповідальності не буде.

А якщо повідомлення з погодженою сумою вам вручили, а ви вчасно не сплатите податок на землю, оштрафують так:

  • 10% від суми податкового боргу, якщо прострочення до 30 календарних днів;
  • 20% від суми боргу, якщо прострочили сплату більш ніж на 30 календарних днів (п. 126.1 ПКУ).

Податок можуть нараховувати тільки за три роки.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки