Як розрахувати пеню із податків

14 лютого 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Поясніть по-людськи, як розраховувати пеню з податків?

Як розрахувати пеню із податків

Пеня нараховується на суму заборгованості з податків і штрафів (п. 129.4 ПКУ). Нарахувати її ви можете самостійно або за вас це зробить податкова, розмір пені відрізняється.

Розберемося, як нараховувати пеню на заборгованість із єдиного податку, ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й військового збору. Пеня на недоїмку з ЄСВЄдиний соціальний внесок нараховується інакше.

Пеню нараховує підприємець

Розмір пені залежить від того, як довго не погашаєте заборгованість, при добровільному погашенні боргу з податків на нарахування пені діє відстрочка — 90 днів.

Що це означає: пеню нараховують тільки з 91-го календарного дня після останнього дня строку сплати податку до дня сплати суми податку, штрафу за нього й пені.

Якщо вашій заборгованості менше 90 днів, пеню нараховувати не потрібно.

Нараховується пеня з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, яка діяла на кожен день, який потрапив у розрахунок (пп. 129.1.3, п. 129.4 ПКУ).

Облікова ставка змінюється 8–9 разів на рік, актуальні дані зі ставками є на сайті НБУ.

Формула розрахунку пені:

З × Кд × К × Ос/Кр 

  • З — сума заборгованості з податку і сума штрафу, на нього ми теж нараховуємо пеню.
  • Кд — кількість днів прострочення сплати податку (з дати настання заборгованості і до дати погашення включно).
  • К — коефіцієнт, що відповідає річній обліковій ставці НБУ (100% — 0,1).
  • Ос — облікова ставка НБУ.
  • Кр — кількість днів у календарному році.

Якщо ви подаєте уточнюючу декларацію, при цьому після виправлення помилок маєте доплатити податок і цій заборгованості більш ніж 90 днів, пеню нараховуєте аж до дати подання такої декларації й сплати штрафних санкцій і боргу — вони збігаються.

Припустимо, в лютому 2019 року ФОПФізична особа — підприємець виявив, що в декларації з ЄП за ІІ квартал не врахував дохід, через що недоплатив 200 грн податку. Останній день сплати єдиного податку був 17 серпня. Уточнюючу декларацію ФОП подав 1 лютого.

Штраф — 3% від суми заборгованості, бо уточнюючу декларацію подає окремим документом, це 6 грн. Пеня нараховується і на суму штрафу теж.

Прострочення — 168 днів. Пеня нараховується з 91-го дня за 77 днів.

Як порахувати: (200 грн + 6 грн) × 168 днів × 1,0 × 0,18/365 = 17,07 грн.

У періоді, за який розраховуєте пеню змінювалася облікова ставка НБУ. Ви рахуєте, скільки днів в вашому періоді діяла кожна зі ставок й розраховуєте пеню за кожною ставкою окремо, а потім складаєте результати.

Якщо подали уточнюючу декларацію, а пеню не нарахували й не сплатили, за вас її нарахує податкова (консультація в ЗІР, підкатегорія 138.2). І крім пені, доведеться сплатити штраф від 85 до 170 грн за неподання платіжних доручень на перерахування податків, при повторному порушенні штраф буде від 170 до 255 грн (ст. 1632 КпАП).

Недоплату виявила податкова

Якщо ДФС виявить недоплату з податку, вона нарахує вам штраф і пеню й надішле повідомлення-рішення.

Пеню податкова нараховує з 1-го дня виникнення заборгованості, а не з 91-го.

Закінчується нарахування пені включно до дня сплати боргу і штрафних санкцій, виходячи зі 120% річних облікової ставки НБУ (абз. 1 п. 129.4 ПКУ).

Якби заборгованість із ЄП у 200 грн виявила податкова, а не сам ФОП, йому довелося б заплатити:

((200 грн + 6 грн) × 148 дней × 1,2 × 0,18/365) + ((200 грн +6 грн) × 20 × 1,2 × 0,175/365) = 18,04+ 2,37 = 20,41 грн пені.

У період, який потрапив у розрахунок пені, ставка НБУ змінювалася, тому за кожною ставкою розрахунок провели окремо, а потім підсумовували результати.

Куди платити пеню

Пеню сплачують на той самий податковий рахунок, що й заборгованість і штраф.

Заборгованість із податку виникла через банк

Пеня не нараховується, якщо з вини банку ваш платіж із податку вчасно не надійшов на бюджетний рахунок і у вас виникла заборгованість (п. 2 ч. 7 розд. 3 Порядку № 422). Але у вас має бути на руках квитанція банку, що підтверджує оплату, або платіжне доручення, або виписка з рахунку.

Якщо платите податки в останній день після 17:00, знайте, що часто банки не гарантують своєчасне зарахування платежів після цього часу, хоча можуть встановити й інший час.

СПД не згоден зі штрафом від податкової

Якщо податкова надіслала вам повідомлення-рішення, за яким у вас є борг із податків і на нього нараховані штраф і пеня, а ви не згодні й подали скаргу, начальник ДПІ або його заступник має прийняти рішення продовжити строк розгляду вашої скарги, а пеня за цей період не нараховується, незалежно від того, яким буде результат оскарження (п. 2 ч. 7 розд. 3 Порядку № 422).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки