Як здати в суборенду робоче місце

21 серпня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Я зареєструвалася підприємцем і збираюсь орендувати невеличкий салон, відкрию косметологічний кабінет. У салоні є два обладнані місця для перукарів, і в мене є ідея віддати їх у суборенду, що для цього потрібно?

Як здати в суборенду робоче місце

Ви не уточнили, на якій групі єдиного податку працюєте. На 1-й групі ЄПЄдиний податок заборонено надавати косметологічні послуги за КВЕДом 96.02. Тому, швидше за все, у вас 2-а група, і ви можете здавати місця в суборенду.

Треба зареєструвати КВЕД 68.20Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2023У пункті 5.4. «Внесення змін до реєстру платників єдиного податку*** щодо», ставите позначку навпроти пунктів «видів господарської діяльності» й «місця провадження господарської діяльності».

  • у п. 6 вказуєте повну адресу салону.
  • у п. 8 вказуєте новий КВЕД 68.20.

А ще важливо, щоб можливість здати в суборенду робоче місце була дозволена за умовами договору з вашим орендодавцем.

Як здавати й орендувати нерухомість, якщо ти підприємець

Суборендарі-підприємці. Якщо перукарі теж зареєстровані підприємцями-єдинниками, тоді всі гаразд: ви підписуєте договір суборенди й отримуєте від них орендні платежі.

Додаткових податків платити не треба.

За умовами роботи на 2-й групі ЄП (пп. 2 п. 291.4 ПКУ), можна надавати послуги тільки населенню або платникам єдиного податку. Тому вам обов'язково треба запитати в суборендарів підтвердження, що вони ФОПФізична особа — підприємець-єдинники (копії виписки з ЄДРЄдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань і витягу з реєстру платників ЄП). Інакше втратите право перебувати на спрощеній системі.ФОП 2 група: зміни у 2023 році, ліміт доходу, податки та звіти

Якщо надумаєте пустити майстрів працювати без договору, так робити не варто. Для ваших суборендарів надане робоче місце вважатиметься безкоштовно отриманою послугою. Вони повинні будуть включити в оподатковуваний дохід ринкову вартість оренди робочого місця. До того ж треба буде оформити договір надання послуг, де вказати, що ця послуга безкоштовна. Якщо не буде документів на безкоштовно надані послуги й це виявить податкова, то оштрафує порушника.

Брати від майстрів гроші без договору теж не рекомендуємо: якщо податкова виявить це, визнає, що ви ухиляєтеся від сплати податків, і оштрафує вас.

Суборендарі-фізособи. Є ризик, що ваші з ними відносини визнають трудовими, вам доведеться доводити, що це не так. За перше порушення буде попередження, наступного разу — штраф: 30 мінімалок за кожну людину, а це 201 000 грн у 2023 році.Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

А ще після укладення договору оренди ви маєте подати в податкову звіт за формою 20-ОПП. Він подається щоразу, коли в підприємця з'являється майно, яке він використовує в госпдіяльності. Оренда салону — якраз такий випадок.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки