Як звільнити працівників після смерті ФОП

12 вересня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Що родичам померлого підприємця робити з працівниками, які були оформлені в нього?

Як звільнити працівників після смерті ФОП

У законодавстві чітко не прописана процедура звільнення працівників, які оформлені в такого ФОПФізична особа — підприємець за трудовими договорами.

Документальне підтвердження смерті ФОП-роботодавця

Після смерті особи в Держреєстр актів цивільного стану громадян вноситься відповідний запис, а на руки родичам видають свідоцтво про смерть (ст. 49 ЦКУ).  

Отримати свідоцтво можуть лише родичі першого (діти, чоловік, дружина, батьки) й другого ступеня споріднення (ст. 19 ЗУ № 2398). 

Працівник ФОП може звернутися за копією даного документа до його родичів, якщо взявся за питання припинення трудових відносин.

Припинення підприємницької діяльності після смерті ФОП

Держреєстрація ФОП припиняється у зв'язку з його смертю на підставі подання держреєстратору свідоцтва про смерть або нотаріально засвідченої копії. Подати документи може родич померлого або орган виконавчої влади особисто чи поштою.

Держреєстратор під час реєстрації припинення підприємницької діяльності використовує дані з Держреєстру актів цивільного стану (ст.ст. 6 і 18 ЗУ № 755-IV).

Що стосується податкової, то для неї відомості в Держреєстрі про припинення діяльності померлого ФОП — підстава для зняття його з обліку (ч. 4 ст. 13 ЗУ № 755-IV).

Розірвання трудових відносин із працівниками

Тут працівники поділяються на дві категорії — ті, з якими оформили трудові договори до 2015 року, і такі, з ким після.

До 2015 року оформленням і внесенням запису в трудову книжку займалися центри зайнятості за місцем реєстрації ФОП, відповідно вони й повинні займатися розірванням трудового договору.

Є давній лист Мінпраці від 05.03.2003 р. № 06/2-2/51, де прописаний саме такий порядок припинення трудових відносин після смерті ФОП, і на сайті Верховної Ради він розміщений зі статусом «поточна редакція», тому сміливо можна керуватися ним. 

У цьому листі сказано, що в разі смерті працівника або роботодавця трудові відносини достроково припиняються. А зняття з реєстрації в службі зайнятості трудового договору «у зв'язку зі смертю роботодавця» відбувається на підставі документів, що підтверджують його смерть.

Тобто в разі звернення до центру зайнятості з таким запитом родичам ФОП або працівникам знадобиться копія свідоцтва про смерть підприємця.

Із січня 2015 року реєстрація трудових договорів у центрах зайнятості скасована. Родичі померлого ФОП не можуть розірвати трудові договори із ФОП від його імені. Якщо працівники вимагають від вас запису до трудової книжки, зробити його ви теж не маєте права.

Якщо працівник прийнятий на роботу з 2015 року, він може подати до суду, щоб його визнали звільненим у судовому порядку. Є рішення Франківського райсуду Львова від 12.07.2018 р. у справі № 465/3731/17, де сказано, що трудовий договір вважається розірваним після смерті ФОП-роботодавця.  

Звітність і сплата ЄСВ за працівників

Податківці зазначають, що за нормами ЗУ «Про ЄСВ» і Порядку № 435 не визначено осіб, які несуть зобов'язання з нарахування й сплати ЄСВ і подання звітності після смерті ФОП (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.04.02).

Компенсація працівникам

За дострокове розірвання трудового договору через смерть роботодавця працівники не можуть зажадати компенсацію в його родичів.

Щодо виплати зарплати працівникам у разі смерті ФОП-роботодавця, у законодавстві це питання не врегульоване.

Радимо звернутися із запитом до Мінсоцполітики

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки