Як приймати оплати, якщо у ФОП магазин в Instagram

11 грудня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Продавці хочуть отримувати оплати від покупців одразу і зацікавлені у швидких і зручних способах отримання оплат.

Як приймати оплати, якщо у ФОП магазин в Instagram

Ми розглянемо законні варіанти, якими можуть скористатися ФОП, що торгують в Instagram.

Що підприємець має знати про права покупців

За номером карти

Йдеться, звісно, про бізнес-картку, яка прив'язана до вашого рахунку ФОП. Гроші, які надходять на картку, відображатимуться на рахунку, і їх треба включити до підприємницького доходу.

Але бізнес-картки можуть бути закриті для зарахування вхідних платежів і використовуватися лише для розрахунків і зняття готівки з рахунку.

А от використовувати особисті картки для отримання доходу від підприємницької діяльності незаконно.

Податкова проти, але без перевірки дізнатися про такі операції за особистою карткою податківці не можуть. Втім, банк може відстежити підозріло активний рух коштів через перевищення ліміту на число використань карти.

Як працювати з рахунком ФОП

За номером IBAN

Ви передаєте свої реквізити, 29-значний IBAN бізнес-рахунку, а покупець оплачує на нього суму покупки та вказує в коментарі, за що платить.

З користувача може стягуватися комісія його банку за платежі по Україні, і деяким покупцях це може бути незручно, тому краще заздалегідь попереджайте людину, що, можливо, доведеться платити комісію.

Посилання для оплати

Зручний інструмент для приймання оплат у соцмережах і месенджерах, приміром таку послугу надає Fondy.

Ви підключаєтеся до сервісу, який дає можливість створювати посилання на оплати. Покупець переходить за посиланням на захищену сторінку оплати, де вже зазначена сума та спосіб оплати картками Visa, Mastercard або через гаманці Google Pay і Apple Pay. Гроші надходять на ваш рахунок ФОП.

Ви несете витрати у вигляді сплати комісії за послугу.

Готівкою кур'єру при отриманні

Якщо доставляєте замовлення самостійно, приймаєте оплату готівкою — разом із замовленнями передайте клієнту чек або квитанцію на суму оплати з інформацією про покупку.

Нагадаємо, що ФОП-єдинники зобов'язані використовувати РРО після перевищення ліміту доходу в 1 млн грн (з 2021 року цей ліміт буде прив'язаний до 220 мінімальних зарплат, це 1 млн 320 тис. грн). 

Якщо використовуєте РРО, треба буде видавати фіскальний чек на суму покупки.

Податківці це бачать так: кур'єр видає чек РРО покупцеві в момент оплати. У такому разі РРО має бути зареєстрований на авто, яке використовується в доставці.

Як приймати оплати в інтернет-магазині

Післяплата

Коли покупець отримуватиме посилку на пошті, він оплатить покупку, а пошта перерахує гроші на ваш рахунок продавця. Така операція вважається безготівковою, а не розрахунковою, бо гроші переводять з рахунку на рахунок.

Пошта в цьому разі є посередником і перераховує гроші продавцю в безготівковій формі. Застосовувати РРО продавцю товару в такій ситуації не потрібно, адже чек покупцю видає пошта.

Ви, як продавець, вкладаєте в посилку видаткову накладну або товарний чек.

Є також наземна точка

Якщо у вас є наземний магазин, а сторінка в Instagram — додатковий канал продажів, ви маєте подумати, як приймати оплати там.

У наземному магазині ви можете приймати оплати готівкою й платіжними картками, через POS-термінал, і видаєте розрахунковий документ у момент купівлі — це може бути товарний чек.

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

Не забувайте, що після перевищення ліміту в 1 млн грн ви зобов'язані будете використовувати РРО.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки