Послуги краси в період карантину

17 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП хоче надавати послуги тільки постійним клієнтам, попри заборону на роботу салонів, перукарень, спа.

Послуги краси в період карантину

Запитання: Якщо за записом будемо приймати в салоні краси тільки тих, хто вже є нашим клієнтом, — манікюр, стрижки, масаж, для нових людей з вулиці салон закритий, чим це загрожує? Ми все обробляємо, дезінфікуємо, усе чистеньке, стерильні фрези для манікюру, гребінці, фени, майстри в масках і одноразових рукавичках. Майже всі майстри — ФОП.

Штраф або обмеження волі

Ви, швидше за все, знаєте, що попередні строки карантину, які оголосили в Україні через коронавірус, — по 3 квітня.

Ви не написали, у якому місті працюєте, але в Києві, Львові, Чернівецькій області з 17 березня закриті магазини, крім продуктових і аптек. Не працюють спортклуби, салони краси, спа, перукарні, масажні й косметологічні кабінети.

Тобто якщо ви будете працювати навіть із наявними клієнтами — це порушення. На сьогодні можливо обмеження волі до трьох років за ст. 325 ККУ за порушення санітарних правил і норм із запобігання інфекційним захворюванням. Притягують і СПД теж.

За цією статтею штраф: від 17 тис. до 51 тис. грн (це 1000–3000 н.м.д.г.). Можливий арешт на строк до шести місяців, позбавлення волі на строк до трьох років. 

А якщо порушення призвело до тяжких наслідків, як загибель людей, — позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Ви маєте розуміти, що поліція реагуватиме на звернення громадян, і ви не можете бути впевнені, що навіть ваші постійні клієнти не поскаржаться на вас.

Якщо будете приймати оплати через термінал, це стане доказом, що діяльність велася, незважаючи на карантинну заборону.

Ще світить відповідальність за ст. 137 ККУ. Санкції — від чималих штрафів до п'яти років ув'язнення.

А ще 18 березня Верховна Рада прийняла закон і встановила такі адмінштрафи за порушення санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб»:

  • 17 тис. – 34 тис. грн (1000–2000 н.м.д.г.) — на громадян;
  • 34 тис. – 170 тис. грн, це 2000–10000 н.м.д.г. — на посадових осіб.

Послуги краси вдома

Українцям радять за можливості працювати з дому, але в контексті поточної ситуації з карантином це не стосується майстрів сфери краси.

Незважаючи на те що таке явище, як манікюр і косметолог вдома у майстра або клієнта, явище не рідкісне, така діяльність незаконна.

Вдома можуть працювати підприємці дизайнери, розробники, digital-спеціалісти, різні коучі (ст. 320 ЦКУ).

А вам треба відповідати встановленим стандартам — ДСанПіН 2.2.2.022-99 «Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів», у них вимоги до приміщення, роботи майстрів, поводження з інструментами; ГСТУ 201-05-97 «Послуги перукарські» та ГСТУ 201-14-99 «Послуги манікюрні та педикюрні»; ДСТУ 2375-94 «Побутове обслуговування населення. Терміни та визначення»; ДСТУ 4094-2002 «Послуги перукарень. Загальні вимоги» тощо. Зробити це вдома, у квартирі чи будинку, доволі складно. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки