Бізнес: територія без комарів

04 січня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Бізнес: територія без комарів

Настя Романова (27) і Оля Дячук (34) раніше взагалі не займались комарами. Вони працювали помічницями депутата. Настя відповідала за міжнародні зв’язки, а тому одного разу, бувши у США, Лас-Вегасі, дізналась про те, яка це виявляється велика світова проблема — москіти.

На світі близько мільйона людей помирають від комарів, тобто від хвороб, які переносяться комарами. Для нас комарі — це неприємно, вкусив, чешеться. В світі це дійсно глобальна проблема. Близько 600 млн інфікуються цими хворобами, це клінічні випадки, коли людей лікують в лікарнях. Науковці стверджують, що до 2050 року половина населення Землі буде під ризиком захворіти на якусь із цих хвороб.

Проблема справді є. Тому Настя спочатку вступила до Міжнародної асоціації по боротьбі з комарами, а потім взагалі вирішила боротись самостійно.

Зібрала своїх друзів айтішників і придумала москитер. Там Оля підключилась, вже на етапі першого прототипу, і тепер разом з Настею просуває девайси на  західні ринки.

Я правильно розумію, ви винайшли дуже величезну мережу по вбивству комарів і москітів? У мене вдома є ось така велика, мені подарували, …яка електрикою вбиває, це щось схоже?

ОД: Ми не вбиваємо це головне. Наша система імітує людину, видає такі фібри, які виділяє людина: це тепло, насправді СО2, ультрафіолет і плюс там ще є спеціально натуральний атрактант, який як феромон діє на самок  комарів.  І вони коли літають бачать наш пристрій, і думають, що це людина, туди підлітають, і їх засмоктує всередину. Для комара це ідентично нам. 

Так, а ваша установка засмоктує і не вбиває?

ОД: Вони помирають своєю смертю.

Але вони якби теж підлітають до току, в принципі…

ОД: А там струм вбиває.

А тут вони мають вибір, підлітати до цього москітера чи до людини?

ОД: Вибір є завжди насправді, але його задача у накопичувальному ефекті. За три тижні створюється максимально mosquito free zone ( територія без комарів). Принцип москітів – вони живуть на певній території, не літають на дуже великі відстані. І тому ось хто на цій території живе, наша задача там за три тижні їх зібрати, і щоб вже людей, які приходять на цю територію вони не турбували.

Стартап не дешевий. На розробку і перше просування москітера дівчата вже витратили близько 100 тис. доларів. Але на щастя не своїх, а залучених грантових. З інвесторами зв’язуватись поки не хочуть. Говорять  самі впораємось, але впевнений, якби інвестором вирішив стати я — вони би точно погодились.

А що тут світиться по-іншому? 

НР: Екран має дві опції. Можете самостійно налаштовувати параметри. Тут є потужність, налаштування тиску, часу, режими.

Яку територію він охоплює?

НР: В середньому радіус 30-40 метрів. За концепцією ecofriendly. У нас СО2 просто звичайний в балоні, якщо говорити про американського конкурента, то в них СО2 виділяється за рахунок того, що спалюють пропан. Не ecofriendly.

Ось ви вже виходить все знаєте про комарів?

ОД: Майже так, що вас цікавить?

Мене цікавить чому на одних сідають, здається це найважливіше питання, якого всі чекають, окрім того, як винайти ось таку чудо штуку, але реально чому, коли собі сидиш в компанії на одну людину просто всі, це я така людина, а інший сидить собі нормально, на нього ні один комар не сідає. В чому причина?  

НР: Ну напевне, потрібно почати з того, як з’являються комарі. Після того як самка спарилась з самцем, їй для того, щоб висидіти яйця потрібен білок. Цей білок є тільки в нашій з вами крові. Тому це, напевне, залежить від типу вашої крові.

А що це за штука?

ОД: Це феромон для самок комара, тобто те, що їх заманює. По суті, той смачний запах шкіри на який вона летить на вас. 

А це де продається? У вас можливо купити?

ОД: Так.

Скільки коштує купити ось просто на реалізацію?

ОД: Ось ту яку ви бачили без екрана це 950 доларів, та яка з екраном – 1150 доларів. Ось цей 200 грн, цей 600-700 грн.

Підкидаю ідею для стартапу: беремо 200 грн, ставимо націнку 300, не потрібно там якісь… і продаємо людям по приколу. Ти сидиш, намазав всіх своїх друзів, сам відпочиваєш, тобі взагалі пофігу на цих комарів. Займімось?  

ОД: Додаткове revenue stream — регулярне надходження доходу.

У вас виходить сам стартап дуже дорогий. Це можуть собі дозволити в основному не підприємці, а типу В2В.

ОД: Так, це якраз наш цільовий сегмент В2В. Ось ми зараз знаходимось у готелі resort і ми на цьому акцентуємо. Тому що для нас важливо це поширити, масштабувати кількість використаних одиниць і тоді ми зможемо зробити вплив. В основному як раз В2В – готелі, ресторани – вони використовують цю хімію. На даний момент у нас є партнери в Індії, є партнери в Італії. Вони прямо підхоплюють ось цю культуру.

Вони партнери як?

НР: Виробничі дистриб'ютори. Licence fee (це гроші, які платять за право чи можливість використовувати власність чи актив). Тут вони будуть нам сплачувати роялті за кожну продану і зроблену одиницю.

Як знайти цих партнерів?

НР: Ми познайомились на виставці, в Лас-Вегасі.

Найважливіше в цьому продукті, я так розумію, не просто СО2 балон, а саме плата?

НР: Так, там є смарт компонент, який насправді задає ті алгоритми, які допомагають максимально імітувати людину.

Ну чому чорний колір?

НР: Є дослідження, що комарі летять на чорний колір.

Так все, я роблю стартап мухобійка, екологічний тралі-валі, але мені потрібно знайти інженерів, маркетологів, айтішників і всіх інших, які будуть працювати зі мною за ідею, друзі за ідею!

НР: Ну чесно кажучи, зараз з людьми дуже велика проблема.  Людський капітал він зараз такий, не в найкращих позиціях.

Чому? Розбещені зарплатами айтішники?

НР: В мене кума-подруга працює в IT-компанії. Вона розповідала, як її НR прийшла після двадцяти співбесід з потенційними працівниками і 25% відмовились тому, що:

А яка кава у вас там арабіка чи Гондурас? — Гондурас.

— А я люблю арабіку.

Або наприклад:

А ви влаштовуєте корпоративи в Єгипті? — Ні! 

— А, ну тоді, напевне, ні.

І він пішов так і не почувши, що ми влаштовуємо корпоративи на Мальдівах.

НР: Не всім вистачає терпіння, я би так сказала. Це гра в довгу, а всі хочуть конкретних результатів і швидко.

Тоді повернемось трішки до цифр. Скільки вже на даний момент продано і взагалі яка кількість вже є замовлень в перспективі?

ОД: Почали з України, продали тут трішки більше 60 одиниць, ну це якби без маркетингової реклами, тобто органічно. Ну і якби цілий рік витратили на Індію, Італію. Ось ці ринки замовили на виробництво 200 одиниць цих control unit off.

Це оплата? Скільки вони коштують?

НР: 100 доларів. У нас задача максимально масштабуватись в світі. Тобто в ідеалі…

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки