Бізнес: вирощування ківі

16 січня 2022

Генріх Стратон (51) вирощує закарпатські ківі, й вважає, що це простіше, ніж вирощувати яблука. У інтерв'ю на каналі DANTES у проекті «Я роблю бізнес!» він розповів, про цей бізнес. Ostapp Journal публікує найцікавіше з розмови.

Бізнес: вирощування ківі

ГС: Якщо ви звернули увагу, вже видно бутони, у найближчий місяць вони збільшуватимуться у розмірах, а до кінця травня, як правило, починають цвітіння, залежно від погоди.

Поряд із ним може ще щось рости?

ГС: Так, але не багато всього. Колись, для промислових плантацій продумував, що ще можна вирощувати з ківі. Можна первоцвіти, все що встигає зацвісти ранньою весною і набрати в цибулину поживних речовин, наприклад, ті ж крокуси.

А дерева можуть рости?

ГС: Можуть, якщо їх виводити. Я, наприклад, на своїй плантації замінив стовпи, на які упирається ківі, тому що вони не довговічні, і висадив, з інтервалом 5-6 метрів, горіх і їстівний каштан.

У мене є ще одна плантація, на півтора гектари, вона ще молода, і там у мене і ківі, і горіхи, і каштани.

Ви займаєтесь цим тому, що батько займався?

ГС: Я починав це разом із ним. На той час я був ще студентом, а він мав досвід роботи в тепличних господарствах Радянського Союзу, при заводах тоді були теплиці. Мені було цікаво, як студенту-біологу, а йому, як практику, було цікаво, чи взагалі можна у нас виростити ці ягоди.

Скільки ви купували саджанців, коли починали займатись?

ГС: Ми взагалі не купували їх. Для того щоб вивести новий сорт, необхідно було зібрати величезну кількість насіннєвого матеріалу.

Наскільки я зрозумів, щоб у нас виростити ківі, чи потрібно закінчити біологічний факультет?

ГС: Бажано розумітися на тому, що ти робиш.

Скільки часу проходить з посадки саджанця до збору першого врожаю?

ГС: Це досить часте питання. Тут немає такого, що на третій рік ти обов'язково отримаєш урожай, це ж живий організм. Якщо він почувається добре, швидко розвивається, то на третій рік може бути врожай.

Посухи він не витримує, пропустивши пару необхідних поливів влітку, зиму він стоїть ослабленим, від чого може взагалі не перезимувати або повільно розвиватиметься всі наступні роки. Також грунт може бути зовсім не підходящим і коренева система буде дуже погано розвиватися.

Ви зараз розповідаєте, а я розумію, що це взагалі дуже складно, як бізнес, та ризиковано.

ГС: Як бізнес, я б сказав, що яблука, наприклад, складніше вирощувати, ніж ківі, я пробував.

Я думав, що яблука взагалі самі по собі ростуть, що там їх вирощувати. Якщо повернутися трохи назад, туди, де ви виводили ківі з батьком, скільки часу пішло на селекцію, щоб вивести цей сорт?

ГС: Ми розпочали цю справу у 91-му році.

Він був основним видом діяльності?

ГС: Ні, таким воно стало десь 4-5 років тому, коли це стало приносити прибуток.

Чим відрізняються ваші ківі від тих, що возять усі магазини з Таїланду, Китаю?

ГС: Так, привозять із багатьох країн, переважно із субтропічним кліматом. Проводили ми дегустацію в сліпу, і фахівці, пробуючи різні, визначили, що за смаковими якостями наш ківі краще. Але це і не дивно, адже для того, щоб вирощувати ківі у нас, не потрібно застосовувати різного виду хімікати, якими користуються там так само, як у нас при вирощуванні яблук, черешні, груш і так далі.

Ви ж продаєте самі фрукти, чи не саджанці? Скільки коштує кілограм?

ГС: Я можу продавати у різні роки по 20-25 гривень за кілограм. Ми робимо все красиво, упаковуємо та продаємо досить дешево, хочемо таким чином стимулювати вирощування ківі. Люди купили, поїли, прочитали етикетку, зрозуміли та посадили.

А навіщо це вам?

ГС: Ринок України величезний. Якщо у нас захочуть виробляти, почнуть робити плантації, то можна буде постачати до Європи, тому що у нас екологічно чистий продукт. Німеччина та Північ Європи — це країни, які дуже багато споживають ківі. Вони мають культуру споживання фруктів і ягід, нехай це буде дорожче, але буде чисте.

Мало того, що наш закарпатський ківі морозостійкий, солодший, не обробляється ядохімікатами, то ще й дешевий.

Якщо купити землю, то скільки потім потрібно ще вкласти грошей, щоб зробити плантацію ківі?

ГС: Це пропорційно із закладкою плантації яблучного саду.

Не готовий сказати конкретну цифру, все залежить від матеріалів, які закуповуватимуться. Потрібні стовпчики, вони можуть бути дерев'яні, бетонні або навіть залізні, потрібен нормальний кілометраж дроту, який натягатиметься над опорами та якесь огородження, хоча б мінімальне. Система поливу має бути, як і для всіх плодово-ягідних культур.

Для гектара вистачить 5 тис. доларів?

ГС: Має вистачити.

Скільки потрібно часу на те, щоби відбити цю суму?

ГС: Залежить від того, зі скількох гектарів відбивати. Якщо відбивати із п'яти, то швидше, з одного — набагато довше. Час, догляд та людський ресурс витрачається практично однаковий, а масштаби більші, відповідно і врожаю більше.

Я завжди консультую людей, які беруть саджанці. Як дрібних покупців, так і тих, хто бере 50-100 штук. Можу приїхати, подивитись, порадити.

Вигідніше саджанці чи самі плоди?

ГС: Мені вигідніше саджанці, адже в мене немає великих площ. Якби я мав фінансовий ресурс, щоб вкласти, я купив би землю, створив плантацію і пробував би заробляти на плодах.

Чи можна в домашніх умовах виростити?

ГС: Так, в Ужгороді є знайомий, я дав йому саджанець три роки тому. Він росте на третьому поверсі на балконі і цього року вже зацвітає

А куди він його виводить?

ГС: Просто розтягує убік по балконах на поверсі.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки