Чим не можна займатися на єдиному податку

25 квітня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

На спрощеній системі не можна добувати корисні копалини, організовувати казино й займатися обміном валют, використовувати бартер. Повний список заборон — у статті.

Чим не можна займатися на єдиному податку

Коли реєструєтеся на спрощеній системі, обов'язково перевірте, чи можна займатись обраним вами видом діяльності на ЄПЄдиний податок і на вашій групі.

Види діяльності вибирайте за КВЕДКласифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010. Зареєструвати можна скільки завгодно кодів, один буде основним, решта — другорядними. А якщо отримаєте дохід за незареєстрованим КВЕД, це вважатиметься вашим доходом фізособи.

Коди КВЕД для 2-ї групи

Є коди, які повністю або частково заборонені на єдиному податку (п. 291.5 ПКУ) чи заборонені тільки для 1-ї групи, але дозволені для 2–3-ї.

Якщо працюєте або плануєте працювати на 1-й групі, ознайомтеся зі списком, дозволених видів діяльності. Інші коди КВЕД для вас під забороною. 

Коди КВЕД для 1-ї групи

Хто може бути вашим клієнтом

Обмеження є не тільки за видами діяльності, а й за статусом контрагента:

Група ЄП Сфера діяльності Статус клієнта
1-а Надання побутових послуг (пп. 291.7 НКУ), роздрібна торгівля на ринках Тільки населення
2-а Надання послуг, у тому числі побутових, вироблення товарів, торгівля, ресторанний бізнес Платники ЄП — ФОП і юрособи, населення
3-я Виробництво, продаж товарів, надання послуг Без обмежень

Надання нерухомості в оренду

Підприємцям 1-ї групи заборонено здавати нерухомість в оренду.

На 2–3-й групах можна здавати:1 група ФОП 2023: вимоги, ліміти доходу, дозволені види діяльності

  • земельні ділянки до 0,2 га;
  • житлові приміщення до 100 кв. м;
  • нежитлові приміщення (будинки, підвали, склади) до 300 кв. м.

ФОПФізична особа — підприємець на 2-й групі можуть здавати лише нерухомість, власниками якої вони є для цього реєструють КВЕД 68.20, а орендарями в них можуть бути лише звичайні фізособи або СПД — платники ЄП. Заборонено реєструвати коди КВЕД 68.31Агентства нерухомості й 68.32Управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту.

Для ФОП 3-ї групи ці КВЕДи дозволені: можна здавати в оренду власну нерухомість і працювати ріелтором.

Азартні ігри

Організація, проведення азартних ігор, лотерей, парі (букмекерське парі, парі тоталізатора).

Під забороною КВЕД 92.00Організування азартних ігор.

Не відносяться до азартних ігор:

  • більярд, кеглі, боулінг та інші ігри, в яких гравець не одержує приз або виграш;
  • ігрові автомати типу «кран-машина», де виграшем є не гроші, а матеріальні речі — іграшки, солодощі тощо.

Це сфера розваг, а значить 2–3-я групи можуть ними займатися (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 107.01).

Дозволено розповсюджувати лотереї.

Валюта

Купівля, продаж, конвертація валюти з комерційною метою.

Заборонений КВЕД 66.12Посередництво за договорами по цінних паперах або товарах, включає діяльність пунктів обміну валют.

Коди КВЕД для 3-ї групи ЄП

Алкоголь і табак

Виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (алкоголю й тютюнових виробів, нафтопродуктів, зрідженого газу, автомобілів, кузовів і причепів до них тощо).

Заборонені коди КВЕД:

  • виробництво алкоголю: 11.01Дистиляція, ректифікація та змішування алкогольних напоїв, 11.02 Виробництво виноградних вин., 11.03 Виробництво сидру та інших плодово-ягідних вин, 11.04Виробництво інших недистильованих напоїв із зброджуваних продуктів;
  • торгівля алкоголем: 46.34Оптова торгівля напоями;
  • виробництво та торгівля тютюновими виробами: 12.00Виробництво тютюнових виробів., 46.35Оптова торгівля тютюновими виробами, 47.26Роздрібна торгівля тютюновими виробами в спеціалізованих магазинах;
  • виробництво, посередництво і продаж коксопродуктів, палива, руди і металів: 19.10Виробництво коксу та коксопродуктів, 19.20Виробництво продуктів нафтоперероблення, 20.51Виробництво вибухових речовин, 46.12Діяльність посередників у торгівлі паливом, рудами, металами та промисловими хімічними речовинами, 46.71Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, 46.72 Оптова торгівля металами та металевими рудами, 47.30 Роздрібна торгівля пальним..

Частково заборонені КВЕДи:

  • 47.25 Роздрібна торгівля напоями в спеціалізованих магазинах — за цим кодом можна в роздріб торгувати напоями в спеціалізованих магазинах, а заборона діє в частині торгівлі алкоголем;
  • 46.39 Неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами., 47.11Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. — заборона в частині торгівлі алкоголем і тютюновими виробами.

Дозволено торгувати в роздріб на 2–3-й групах:

  • паливно-мастильними матеріалами в ємностях до 20 літрів;
  • пивом, сидром, перрі (без додавання спирту) і столовими винами. А от оптова торгівля цими напоями заборонена.

Аудит

Частково заборонений КВЕД 69.20Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування.

Заборонено: консультування з питань оподаткування в частині аудиту.

Дозволено діяльність у сфері бухгалтерського обліку й консультування з питань оподаткування.

Дорогоцінні метали і каміння

Видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у т. ч. органогенного утворення.

Заборонені КВЕДи: 07.29 Добування руд інших кольорових металів, 24.41Виробництво дорогоцінних металів, 46.72 Оптова торгівля металами та металевими рудами.

Для ФОП 2-ї групи заборонено все, що пов'язано з виробництвом, постачанням, продажем ювелірних і побутових виробів із дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння. Це КВЕДи: 32.12Виробництво ювелірних і подібних виробів, 46.72. Частково заборонений код 47.77Роздрібна торгівля годинниками та ювелірними виробами в спеціалізованих магазинах, за ним можна торгувати годинниками, якщо вони не з дорогоцінного металу чи каміння.

Можна виробляти, постачати, продавати ювелірні й побутові вироби (консультація в ЗІР, підкатегорія 108.01.01) (п.1–3 ст.1 ЗУ № 637) із:

  • дорогоцінних металів — це золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній);
  • дорогоцінного каміння природного і штучного, у необробленому вигляді й у виробах з переліку;
  • дорогоцінного каміння органогенного утворення й напівдорогоцінного каміння — перлів і бурштину в сировині, необробленому й обробленому вигляді.

Торгівля антикваріатом

Не можна продавати предмети мистецтва й антикваріат, організовувати торги й аукціони з предметів мистецтва. Це позиції з довідника УКТ ЗЕД, група 97, коди 9701–9706 (там картини, оригінали гравюр, скульптури, антикваріат, якому від 100 років тощо (консультація в ЗІР, категорія 107.05). 

Заборонені КВЕДи: 47.91 (заборона в частині діяльності інтернет-аукціоністів) і 82.99 (заборонений у частині діяльності аукціоністів)

Можна торгувати товарами секонд-хенд.

Організація і проведення гастролей

Заборонені коди КВЕД: 90.01Театральна та концертна діяльність, 90.02 Діяльність із підтримки театральних і концертних заходів., 90.04 (заборона в частині організації гастролей).

Можна здійснювати техпідтримку живих театральних вистав, концертів, опери, танців чи інших сценічних виступів.

Технічні випробування і дослідження

Заборонений КВЕД: 71.20 Технічні випробування та дослідження.

Послуги пошти і зв’язкуНадання допоміжних послуг у сфері добування інших корисних копалин і розроблення кар'єрів.

Заборонені коди КВЕД: 53.10 Діяльність національної пошти, 53.20 Інша поштова та кур'єрська діяльність, 61.10 Діяльність у сфері проводового електрозв'язку, 61.20 Діяльність у сфері безпроводового електрозв'язку, 61.30Діяльність у сфері супутникового електрозв'язку, 61.90 Інша діяльність у сфері електрозв'язку.

Що можна: надавати кур'єрські послуги й займатися неліцензованою діяльністю.

Видобуток і реалізація корисних копалин

Заборонена секція В. Добувна промисловість і розроблення кар'єрів, виняток — КВЕД 09.90Надання допоміжних послуг у сфері добування інших корисних копалин і розроблення кар'єрів..

Заборонені КВЕДи 35.23 Торгівля газом через місцеві (локальні) трубопроводи, 46.72 Оптова торгівля металами та металевими рудами.

Частково заборонений код 46.12Діяльність посередників у торгівлі паливом, рудами, металами та промисловими хімічними речовинами, за ним дозволений продаж корисних копалин місцевого значення: добрив і деяких хімічних речовин (хімічні пестициди, агрохімікати тощо).

Можна займатися видобутком і продавати корисні копалини місцевого значення, які не включені до Переліку № 827. Це вапняк, гіпс, гажа, сапропель, крейда, пісок, суглинок, супісок тощо.

Фінансове посередництво

Заборонена: секція К, розділи 64 і 65.

Заборонені коди КВЕД 66.11Управління фінансовими ринками, 66.12Посередництво за договорами по цінних паперах або товарах, 66.19.

Дозволено вести діяльність страховим агентам, сюрвеєрам, аварійним комісарам і аджастерам.

Управління підприємствами

Заборонені коди КВЕД: 64.20 Діяльність страхових агентів і брокерів, 66.30Управління фондами і 70.10 Діяльність головних управлінь (хед-офісів).

Штрафи

Санкції за отримання доходу від заборонених видів діяльності або використання негрошових розрахунків однакові — треба сплатити 15% ЄП з такого забороненого доходу й перейти на загальну систему.Як вибрати КВЕД у 2023 році

У книзі обліку доходів такі суми відображають у графах 7–8.

А в декларації з єдиного податку:

  • 1-а група — у рядку «02»;
  • 2-а — у рядку «04»;
  • 3-я — у рядку «07»;
  • усі підприємці заповнюють рядок «09».

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки