Чи може ФОП платити податки з особистого рахунку

22 грудня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Чи може ФОП платити податки з особистого рахунку

Ставки  місцевих податків та зборів на 2024 рік.

На вебпорталі ДПС у рубриці «Ставки місцевих податків та зборів» вже розміщено зведену інформацію про розмір і дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків та/або зборів у 2024 році, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги, які надані в електронному вигляді органами місцевого самоврядування.Працівника, який перебуває на навчальних військових зборах, не можна звільнити

Відповідно до вимог пункту 12.3 статті 12 ПКУ сільські, селищні, міські ради, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів, податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів.

Податковий кодекс України

Нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи з 2024 року.

Міністерство фінансів України Наказом №467 від 28.08.23. «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» внесло зміни до форми податкової декларації про доходи та Інструкції щодо її заповнення. Зміни внесено:

  • до порядку розрахунку суми ПДФО , що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ПКУ, крім витрат, зазначених у пп. 166.3.10 ПКУ; 
  • до порядку декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/ майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;
  • виокремлювання податкових зобов’язань з ПДФО у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок надалі;
  • приведення термінології форми декларації у відповідність до Закону «Про платіжні послуги» ( №1591-9 від 01.04.23. із змінами).

Також у новій редакції викладено додатки КІК, Ф3, Ф4.

Наказ №467 набере чинності 30 грудня 2023 року. Тобто, з 2024 року діятиме нова форма декларації про доходи.

Наказ Мінфіну №467

Закон №1591-9 

До уваги платників податків!

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків відповідно до Листа Державної казначейської служби України  № 11-06-06/23778  від 12.12.23. повідомляє про режим роботи банківської системи України та Казначейства в період завершення 2023 року та на початку 2024 року. Останнім банківським днем для зарахування платежів на рахунки, відкриті в Казначействі, буде 29 грудня 2023 року.

У період з 30 грудня 2023 року по 1 січня 2024 року включно міжбанківські платіжні операції через Систему електронних платежів НБУ  (СЕП НБУ) від Казначейства та/або на адресу Казначейства не здійснюватимуться (учасники СЕП НБУ не зможуть здійснювати платежі на адресу Казначейства, а Казначейство — на адресу учасників СЕП НБУ).

Сервіс інтеграції Казначейства з ДПС в частині обміну інформацією по єдиному рахунку, рахунках, відкритих в СЕА ПДВ та в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового з 30 грудня 2023 року по 1 січня 2024 року буде відключений.

У звичайному режимі Казначейство в СЕП НБУ почне працювати з 2 січня 2024 року. Гнучкий режим робочого часу

З  8 грудня діє оновлена форма декларації  збору за місця для паркування  транспортних засобів.

Міністерство фінансів України Наказом №528 від 06.10.23. « Про внесення змін до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів» внесло зміни до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів. Згодом внесено ще незначні правки Наказом Мінфіну №599 від 26.10.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 06 жовтня 2023 року N 528». З декларації  виключено:

  • щодо визначення суми пені;
  • примітки до рядків щодо порядку обчислення суми пені;
  • позицію «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами контролюючих органів результатів проведення камеральної перевірки Податкової декларації.

Накази наберуть чинності з дня офіційного опублікування. 8 грудня їх було опубліковано в "Офіційному віснику". Тож з 8 грудня почала діяти нова форма декларації, але вперше звітувати за нею будемо за підсумками 1 кварталу 2024 року.

Наказ Мінфіну №528

Наказ Мінфіну №599

Використання кваліфікованого е-підпису з 31 грудня 2023 року не вимагатимуть.

Кабінет Міністрів України приводить нормативні документи у відповідність до законодавства, яке почне діяти з 31 грудня. Про це повідомило Мінцифри на своєму сайті.

12 грудня КМУ прийняв Постанову №1298 « Про затвердження вимог до форматів удосконалених електронних підписів та печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг, та вимог до створення та перевірки удосконалених електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів», якою врегульовано технічні вимоги до створення та перевірки вдосконалених електронних підписів чи печаток.  Це дозволить використовувати такі підписи для отримання електронних послуг на постійній основі.

Використання кваліфікованого е-підпису більше не вимагатиметься. Постанова значно спростить отримання та використання вдосконалених електронних підписів. Замість КЕП тепер можна буде використовувати УЕП, якщо Законом не вимагається інше.

Фізичні та юридичні особи зможуть використовувати електронний підпис, не зберігаючи його на захищеному носії. Це дасть змогу забезпечити безперебійне функціонування електронного документообігу та перевірки користувачів.Розмір ЄП та ЄСВ у 2024 році

Постанова допоможе гармонізувати українське законодавство у сфері електронних довірчих послуг з європейським. Тобто, з 31 грудня токени не потрібні для застосування юридичними особами та ФОП.

Постанова КМУ №1298

Мешканці прифронтових областей отримають кошти на відновлення сільськогосподарської діяльності.

Міжнародна гуманітарна організація Mercy Corps розпочинає Програму підтримки українських аграріїв. Про це розповіла депутатка  Н. Южаніна у Телеграм-каналі:

«Мешканці прифронтових областей отримають кошти на відновлення сільськогосподарської діяльності. Міжнародна гуманітарна організація Mercy Corps розпочинає Програму підтримки українських аграріїв. Її мета – допомогти місцевому населенню та внутрішньо переміщеним особам відновити фермерську діяльність, яка постраждала внаслідок війни. До участі запрошують мешканців Донецької, Запорізької, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей (за винятком районів, де тривають активні бойові дії). Розмір безповоротної фінансової допомоги в середньому становить три тисячі доларів США у гривневому еквіваленті за актуальним курсом НБУ. Сума наданої допомоги може бути більшою або меншою залежно від потреб домогосподарств.

Щоб  узяти участь у програмі, потрібно зареєструватися на сайті (https://uasp.mercycorps.org) та подати заявку. Відбір учасників проводитиметься на конкурсній основі»,- повідомляє  депутатка  Н. Южаніна.

Визначені нові базові норми витрат палива.

Нагадаємо, що 02.11.23. Мінінфраструктури Наказом №1011 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства транспорту України від 10 лютого 1998 року №43», було скасовано Наказ Міністерства транспорту №43 від 10.02.98. із змінами «Про затвердження Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті». При цьому нових норм витрат палива на той момент не було.  

17 листопада 2023 року Науково-технічна рада ДП «ДержавтотрансНДІпроект» розглянула і ухвалила протоколом №3 «Методичні рекомендації з нормування витрат палива, електричної енергії, мастильних, інших експлуатаційних матеріалів автомобілями та технікою» та «Базові норми витрат».   Документи призначені для забезпечення єдиного методичного підходу в цій сфері в Україні. До першої редакції «Базових норм витрат» включені постійні норми останньої редакції «Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті» та нові норми для 169 моделей (модифікацій) автомобілів, що пройшли апробацію.  

У зв’язку зі скасуванням Наказу №43 , більшість підприємств затвердили  власні норми списання палива та мастильних матеріалів і наразі ними користуються.

Розроблені «Базові норми витрат» не є обов'язковим варіантом застосування, тому що зараз не затверджені Наказом Мінінфраструктури. Тож, у разі вирішення підприємством їх використовувати, можна затвердити це Наказом на поточну дату прийняття рішення.

«Методичні рекомендації» та «Базові норми витрат» розміщені на вебсайті Інституту у розділі «Норми витрат палива».

Наказ Мініфраструктури №1011

Наказ Міністерства транспорту №43

Чи може ФОП платити податки з особистого рахунку?

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що абзацом першим п. 10 розд.1 Інструкції про порядок відкриття та про порядок закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затвердженої Постановою Правління НБУ №162 від 29.07.22. із змінами « Про затвердження Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків» (Інструкція №162), встановлено, що фізична особа відкриває окремі рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб. Відповідно до абзацу третього п. 24 розд. 1 Інструкції № 162 забороняється використовувати поточні, платіжні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.  

Водночас, джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема, корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених ст. 87 ПКУ, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (абзац перший п. 87.1 ст. 87 ПКУ).Договори ЦПХ з фізичними особами

Отже, джерелами сплати грошових зобов’язань або податкового боргу платників податків фізичної особи – підприємця є будь-які власні кошти. При цьому сплату грошового зобов’язання або погашення податкового боргу фізична особа – підприємець може здійснювати як власними коштами, так і з банківської картки фізичної особи.

Постанова Правління НБУ №162

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки