Що підприємцю робити зі сміттям

09 жовтня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо займаєтеся бізнесом, викидати сміття як заманеться чи підкидати його в урни й смітники житлових будинків не можна.

Що підприємцю робити зі сміттям

Магазин у житловому будинку

Якщо у вас кафе, салон краси на першому поверсі багатоквартирного будинку, ви не можете виносити сміття в загальні контейнери, які використовують мешканці будинку. А прострочені продукти не можна просто так роздати на корм тваринам.

У багатоквартирному будинку питаннями збору та вивезення сміття займаються житлові управління: ЖЕК, ОСББОб'єднання співвласників багатоквартирного будинку тощо. Вони укладають договори з компаніями, які мають ліцензію на вивезення відходів, а оплата цих послуг включена до загального рахунку за обслуговування будинку й території.

Як використовувати власну нерухомість у підприємницькій діяльності

Вам же доведеться укласти окремий договір із підприємством, яке займається вивезенням побутових відходів на території, де розміщена ваша точка. Вибрати якого завгодно виконавця не вийде — їх визначають органи місцевого самоврядування.

Ще вам треба завести персональний контейнер, погодити його встановлення з ОСББ або ЖЕКом і стежити, щоб сміття не підкидали вам. Фактично ви зобов'язані забезпечити зберігання та вивезення сміття (ст. 17 ЗУ «Про відходи»).

Щоб заощадити, можете скооперуватися й орендувати один контейнер на двох з іншою компанією. Можна орендувати частину контейнера в іншої компанії, яка розташована в цьому будинку.

За утилізацію прострочених продуктів відповідає підприємець (п. 6 ст. 20, ст. 36 ЗУ № 2809-IV).  Ви маєте передати їх підприємству, яке переробить або знищить неякісну й небезпечну продукцію. Оплатити їхню роботу повинні ви (ст.ст. 19–20 ЗУ № 1393-XIV).

Важливо правильно збирати й зберігати сміття. Для збору харчових відходів використовують спеціальні пластикові баки з кришкою, яка щільно закривається. Закон вимагає, щоб до передання на утилізацію ви зберігали таке сміття в обладнаному й опломбованому приміщенні (ст. 8 ЗУ № 1393-XIV).

Якщо сміття належить до категорії небезпечних побутових відходів — доведеться укладати договір із фірмою, що має ліцензію на поводження з небезпечними відходами (постанова КМУ № 446).

Тверді побутові відходи — все сміття, яке виникає в процесі життєдіяльності: це харчові відходи, речі, макулатура, відходи від поточного ремонту.

Орендуєте магазин або точку на ринку

Якщо орендуєте торговельне місце на ринку або торговельну площу в торговому центрі, питання сміття за вас уже вирішив орендодавець. Ви ж платите за цю послугу в складі орендної плати.

Але буває, що в  договорах на розміщення торгових об'єктів або літніх майданчиків прописують обов'язок ФОПФізична особа — підприємець забезпечити наявність урн і підписання договору на вивезення сміття. Це законна вимога.

Штрафи за сміття

У містах і районах працюють комісії представників місцевих адміністрацій, управлінь торгівлі, архітектори, СЕС, які контролюють, як підприємці виконують норми з утилізації сміття.

На порушників вимог щодо поводження з відходами під час їх збору, перевезення, зберігання, обробки, утилізації складають протокол, і їх штрафують на суму від 850 до 1700 грн. Такий самий штраф буде, якщо не подбали про утилізацію прострочених продуктів.

Довести, що ви кинули сміття в загальний або чужий контейнер, буде непросто, а от якщо не маєте договору на вивезення сміття, це сигнал для місцевої влади.

А ще ви відповідаєте за схоронність вилученої у вас неякісної та небезпечної продукції до її переробки, утилізації. Це може бути дисциплінарна, адміністративна й навіть кримінальна відповідальність (ст. 22 ЗУ № 1393-XIV). А ще доведеться відшкодовувати збиток, якщо ваше сміття заподіяло шкоду (ст. 43 ЗУ «Про відходи»).

Кримінальна відповідальність і штраф 3,4 тис. грн загрожує, якщо через вашу підприємницьку діяльність забруднюється відходами земля, повітря і є загроза життю й здоров'ю (ст.ст. 239, 241 КК). Грошовий штраф може бути замінений забороною на три роки займатися певною діяльністю.

Екологічний податок

Якщо підприємець має дозвіл на тимчасове розміщення побутових відходів, у тому числі в контейнерах, до їх вивезення, платити екологічний податок не треба (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 120.01).

Якщо хочете зайнятися вивезенням і переробленням сміття

Якщо ви ФОП-загальносистемник, можете зареєструвати КВЕД 38.11Збирання безпечних відходів або 38.21Оброблення та видалення безпечних відходів. Якщо ж ці відходи небезпечні — то КВЕД 38.12Збирання небезпечних відходів або 38.22 Оброблення та видалення небезпечних відходів.

Для перероблення та захоронення відходів узагалі потрібна ліцензія (п.п. 14, 31–32 ст. 7 ЗУ № 222).

Збір вторсировини можна організувати й без ліцензії, йдеться про збір макулатури, дерева, пластику, будівельних відходів, батарейок, шин, скла.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки