ДПС України опублікувала нові Довідники податкових пільг

28 жовтня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

ДПС України  опублікувала нові Довідники податкових пільг

Користувачам касових апаратів пояснили останні оновлення в Державному реєстрі РРО.

ДПСДержавна податкова служба отримала численні звернення від виробників, постачальників та користувачів класичної касової техніки, після внесення до Державного реєстру ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій приміток щодо окремих версій внутрішнього програмного забезпечення моделей РРО.

Державний реєстр РРО був затверджений Наказом ДПС №744 від 21.12.20.

В  Держреєстрі  РРО була низка моделей РРО, які неспроможні виконувати вимоги Закону України №265/95 від 06.07.95. із змінами та доповненнями «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Тому зміни до Держреєстру РРО Наказом №489 від 28.07.22. «Про внесення змін до наказу ДПС від  21.12.20.№744», стали вимушеним рішенням.

Мета змін – інформувати роздрібних торговців про те, щоб вони не купували окремі  версії внутрішнього програмного забезпечення РРО.

ДПС наголошує, що зміни до Держреєстру  РРО, які внесені Наказом  №489:

  • не змінюють сферу застосування РРО;
  • не можуть стати причиною порушення права платника податків використовувати РРО, що підтверджені випробуванням касової техніки;
  • не створюють умов для скасування реєстрації РРО, який уже експлуатують;
  • не можуть стати причиною відмовити платникам податків, які використовують РРО, версії програмного забезпечення яких отримало застереження, у наданні ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями.

Якщо  суб’єкт господарювання забезпечив відображення в розрахункових документах всіх необхідних реквізитів, зокрема серії та номера марок акцизного податку, його не можуть оштрафувати за те, що він використовує  РРО, щодо яких у Держреєстрі РРО є застереження чи примітки.

 

Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект №7433 від 03.06.22.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік Єдиного внеску на  загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Законопроектом пропонуються такі зміни:

  • До ч.1 ст.17 Закону про ЄСВ, що стосується передачі  інформації з Державного реєстру на запити Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.
  • До ч.2 ст.20 Закону про ЄСВ.

З метою обліку в електронній формі відомостей про трудову  діяльність працівника, страхувальником або представником страхувальника подаються відомості про працівника щодо переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду чи роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну, або позбавлення рангу, розряду, звання, категорії та інші відомості.

Вказані  відомості подаються через вебпортал електронних послуг в ПФ України в електронній формі, у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення вказаних відомостей.

Для ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не оплачували страхові  внески в період  дії воєнного стану в Україні на підставі пунктів:

9-19 - 9-23 розділу 8 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, такий період включається до страхового стажу та вважається, що страхові суми було оплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

 

Верховна Рада України 19.10.22. підтримала в цілому Закон про Митний тариф, законопроект №7737 від 05.09.22.

« Проект закону про Митний тариф України».

Цей закон набере чинності з 01 січня 2023 року.

Прийняті зміни спрямовані на:

  • приведення товарної номенклатури у відповідність з вимогами ГС 2022 на виконання міжнародних зобов’язань, узятих у рамках Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, до якої приєдналася Україна; 
  • адаптацію статистичної системи України до міжнародних методів, стандартів та класифікації;
  • стандартизацію зовнішньоторговельної документації;
  • прискорення і спрощення процедури митного оформлення товарів під час здійснення зовнішньоторговельних операцій.                                                                           

При цьому ставки ввізного мита на товари залишаються незмінними.

 

Оновлено порядок надання мікрогрантів для бізнесу.

Постановою №1156 від 12.10.22. «Деякі питання фінансування підтримки малого та середнього бізнесу». Уряд врегулював деякі питання фінансування підтримки бізнесу.

Визначено механізм використання коштів з рахунку «Фонд підтримки малого та середнього бізнесу» та внесено зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Кошти, що надійшли на рахунок Мінекономіки «Фонд підтримки малого та середнього бізнесу», спрямовуються на надання безповоротної державної допомоги фізичним особам, суб’єктам господарювання у формі мікрогрантів.

У  Порядку надання мікрогрантів  визначено механізм надання безповоротної фінансової допомоги суб’єктам господарювання та її повернення у разі неможливості встановлення факту цільового використання  мікрогранту, невиконання обов’язкової  умови договору, невикористання отримувачем  коштів в повному обсязі протягом шести місяців з дати отримання.

05.10.22. ДПС України на офіційному вебпорталі опублікувала нові Довідники податкових пільг:

  • Довідник № 111/1   податкових пільг, що є втратами доходів бюджету
  • Довідник № 111/2   інших податкових пільг

 

Довідники починають діяти з 01.10.22.

У довідниках надано перелік пільг з податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

  

ПриватБанк включив подання фінансової звітності з М.Е.Дос

Корпоративні клієнти Приват Банку, які користуються для бізнесу популярною системою електронного документообігу М.Е.Дос, відтепер можуть подавати до банку фінансову звітність та інші документи для обслуговування клієнтських рахунків і кредитів із звичайного робочого середовища.

Про це повідомив ПриватБанк у Телеграм.

Інтеграція системи з банком дає можливість клієнтам ПриватБанку миттєво передавати фінансові, інші документи та підписувати їх ЕЦП.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки