Чи формувати Z-звіт, якщо не було продажів

05 травня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП 2-ї групи ЄП запитує: чи потрібно формувати нульові Z-звіти у дні, коли не було жодного продажу.

Чи формувати Z-звіт, якщо не було продажів

Коли формувати Z-звіт

Відповідно до закону фіскальний звітний чек, він же Z-звіт включає в себе інформацію про всі операції, які були перевірені з початку робочої зміни (п. 9 ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

Як це виглядає: на програмному та звичайному РРО фіскальний звітний чек створюється щодня в електронній формі при здійсненні розрахункових операцій або закритті робочої зміни. Онлайн-каналами він передається на фіскальний сервер податкової, а СПД отримує відповідне підтвердження від сервера, що звіт прийнятий.

Самі податківці нагадують, що Z-звіт можна і роздрукувати, а зберігати після передачі фіскального сервера можна за бажанням. 

Іншими словами, якщо були розрахункові операції, Z-звіт формувати потрібно, а якщо розрахункових операцій не було, він не формується.

Слід пам’ятати, якщо зміну на РРО ви відкрили, треба її закрити, сформувавши Z-звіт, навіть якщо продажів не було.

Як уникнути нульових Z-звітів

Якщо у вас такий бізнес, що продажі бувають не кожен день, краще відкривати зміну на РРО безпосередньо перед проведенням першого розрахунку з покупцем.

Але є один нюанс, продажів може не бути, а клієнт може прийти не за покупкою, а з поверненням, таку операцію також проводять через РРО, а це значить треба відкрити зміну, а потім закити її.

Зверніть увагу, що службове внесення і службова видача не є розрахунковими операціями (п.9 ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

ДПС моніторить нульові Z-звіти

Якщо часто формувати нульові Z-звіти, це сигнал для податківців, що ви, можливо, не проводите всі розрахунки через РРО, вони можуть трактувати це як порушення, що призведе до фактичної перевірки.

У вас можуть зробити контрольну закупівлю, зафіксувавши видаєте ви фіскальний чек чи ні. Під час перевірки перерахувати готівку в касі і проведені через РРО операції, щоб виявити неспівпадіння.

На практиці відомі випадки, коли підставою для перевірки ставали саме нульові Z-звіти.

Офлайн-режим ПРРО

Користувачам програмних РРО нагадаємо, що в період, коли немає зв'язку між ПРРО та фіскальним сервером ДПС, розрахункові операції можна проводити в офлайн-режимі, але не більше 36 годин поспіль або не більше 168 годин на календарний місяць.

У цей період ви створюєте розрахункові чеки, яким присвоюються фіскальні номери з діапазону зарезервованих, що сформовані фіскальним сервером.

Форма — Повідомлення про проведення розрахункових операцій в період відсутності зв'язку між програмним РРО та фіскальним сервером — J / F 1316901 (форма № 4-ПРРО).

Коли закінчиться час, відведений для офлайн-режиму роботи ПРРО, 36 годин поспіль або 168 годин протягом календарного місяця — розрахункові операції треба буде припинити.

Після відновлення зв'язку протягом години необхідно передати в податкову дані за створеними чеками.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки