Фізичні особи підприємці першої групи на єдиному податку та пропозиції Податкової служби

20 жовтня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці 1-2-га групи ЄП

За матеріалами БЗ 109.02

Фізичні особи підприємці першої групи на єдиному податку та пропозиції Податкової служби

Які можна зробити висновки з нового роз'яснення ДПСУ?

Для ФОП на єдиному податку першої групи у процесі продажу технічно складної побутової техніки, яка підпадає під гарантійний ремонт (ТСПТ), тепер обов'язково проводити облік у загальному плані ресурсів щодо наявної продукції. І тут важливо зрозуміти, що нам потрібно знати з такого роз'яснення. Це стосується фізичних осіб підприємців першої групи єдиного податку.Особливості праці позаштатних працівників

Облік ресурсів продукції

Давайте розберемося у предметі нашого обговорення. Ми говоримо про облік ресурсів продукції щодо положень пункту 12 статті 3 Закону про РРО.

Там зазначено, що підприємцю необхідно послідовно за часом вести облік фонду продукції, що ним реалізується, і вносити інформацію до Форми, яка знаходиться в додатку до документа Міністерства фінансів No496. Там мають бути зазначені реквізити документів, що підтверджують надходження та відправлення продукції.

Але у підприємця також у рамках законодавства є низка зобов'язань:

  1. Можна торгувати лише такою продукцією, яку ви враховуєте та вносите у Форму;
  2. Подавати до Податкової служби документацію, де зазначено перелік продукції, згідно з урахування, звідки вона з'явилася на території господарського об'єкта. Робити це важливо на старті перевірочних заходів.

Кому не обов'язково вести облік

Ті підприємці, кому немає потреби вести такий облік – це ФОП, зазначені у законодавстві. Якщо брати окремо, то це підприємці на єдиному податку, але вони:

  1. Не мають реєстрації як такі, що сплачують ПДВ;
  2. Не продають ТСПТ, вироби медичного призначення, медикаменти, ювелірні вироби та продукцію з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння.

Які права у ФОП першої групи на єдиному податку?

Раніше в Податковій службі запевняли, що облік резервів продукції підприємцям першої групи на єдиному податку не потребує. Це було прописано у вже застарілому роз'ясненні для категорії 109.02 БЗ. Там зазначалося, що вести облік «товарних запасів чи якогось іншого додаткового обліку з 1 січня 2022 року для ФОП – платників єдиного податку першої групи не передбачається». Роз'яснення припинило працювати з 1 липня 2024 року.

На даний момент дійсна порада фіскалів у тій же категорії вказує, що Порядок No496 не працює для платників єдиного податку ФОП на першій групі. Швидше за все, документ також буде оголошено застарілим, але він поки що діє.Чи є рахунки-фактури обов'язковими для ФОП на ЄП?

Але ось у чому питання. Фіскали не раз повторювали, що облік запасів важливий для підприємців із другої по четверту групи на єдиному податку. З їхніми аргументами можна ознайомитись тут і тут.

То чому ж виникла дана колізія?

У наших статтях нерідко наголошувалося, що для підприємців першої групи, що сплачують єдиний податок фіскали, часто роблять поблажки, які не враховуються законодавством. Тут важливо знати, наприклад, підприємець проводить торгівлю ТСПТ, отже, згідно із Законом про РРО йому обов'язково вести облік продукції.

Що змінилося щодо фіскалів

В черговий раз Податкова служба змінює точку зору на процеси, що відбуваються. І вона тепер кардинально інша, обернена до попередньої. У новому роз'ясненні йдеться про те, що:

  1. Підприємці першої групи на єдиному податку повинні вести облік продукції в рамках Порядку No496 лише у разі ТСПТ, на які поширюється ремонт за гарантією;
  2. Одночасно є деякі «обмеження щодо асортименту товарів, дозволених до продажу на першій групі ЄП».

Слід зауважити, таке трактування означає, що решта складної продукції, яка потребує обов'язкового обліку з числа дорогоцінних металів, медикаментів та іншого не може продаватися тими ФОП, хто стоїть на першій групі і сплачує єдиний податок. Адже тоді такого роду підприємці мають проводити облік ресурсів продукції лише за продажу ТСПТ.

Насправді, яка нас оточує, слід би керуватися іншими принципами. Адже, в рамках Закону про РРО, коли підприємець сплачує єдиний податок та веде продаж ТСПТ та інших товарів, включно з медикаментами та ін.(і тут немає різниці, до умов якої групи він належить, чи має місце порушення ним діяльності у межах наявності тієї чи іншої групи, чи інших правил), слід вести облік резервів що така продукції.Як правильно ФОП орендувати нерухомість та здавати її в оренду: ліміти, податки, заборони

Висновки:

  1. Позиція податківців щодо ФОП першої групи на єдиному податку, які торгують ТСПТ, часто змінюється і не завжди враховує норми законодавства.
  2. Попередня лояльніша позиція податківців більше не має місця і відповідно до закону слід вести облік резервів продукції з числа ТСПТ.
  3. Якщо ви є ФОП першої групи на єдиному податку, вам слід відновити процес обліку і далі проводити його в майбутньому.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки