ФОП 3 група: актуальна інформація для діяльності у 2024 році

18 червня 2024

Підприємці обирають 3 групу ФОП через її універсальність, адже діяльність на ній передбачає отримання платежів як від фізосіб, так і інших ФОП та юридичних осіб, в тому числі і іноземних компаній. Також на даній групі для «єдинників» значно ширший вибір видів діяльності, яким дозволяється займатися. Про актуальну інформацію для роботи ФОП на 3 групі у 2024 році читайте далі в статті.

ФОП 3 група: актуальна інформація для діяльності у 2024 році

ФОП 3 група: основні аспекти діяльності

На 2024 рік ліміт доходу для 3 групи становить 1167 «мінімалок» станом на 1 січня – 8 285 700 грн.

Сума доходу підприємця рахується по отриманих платежах. Варто мати на увазі, що якщо ФОП самостійно поповнює собі рахунок, сума перерахування також вважається доходом. Це потрібно враховувати, щоб не перевищити передбачений ліміт.

Обмежень щодо кількості найманих працівників для 3 групи немає, проте 8 працевлаштований спеціаліст повинен мати інвалідність. Недотримання цієї вимоги може обернутися для підприємця накладенням штрафу від 70 000 грн.

Податкова ставка для 3 групи може бути 5% або ж 3%+ПДВПодаток на додану вартість .

Розмір ЄСВЄдиний соціальний внесок з 1.04.2024 і до кінця року становить 1760 грн. На період воєнного стану звільняються від обов’язку сплачувати ЄСВ наступні категорії ФОП:

  • пенсіонери;
  • особи з інвалідністю;
  • працевлаштовані на ставку особи, за яких сплачує ЄСВ роботодавець.

Дозволені способи розрахунків – готівкові та безготівкові. Бартер, подарункові сертифікати, взаємозалік та інші негрошові форми розрахунків для ФОП 3 групи заборонені.

Обмеження на здачу нерухомості для 3 групи передбачені наступні:

  • для комерційної – 400 м2;
  • для житлової – 900 м2.

Автомобілі, як і нерухомість, можна здавати в оренду будь-кому.

Позбавити права займатися підприємницькою діяльністю на 3 групі можуть за:

  • перевищення граничної межі доходу;
  • отримання платежів по незареєстрованих КВЕДКласифікація видів економічної діяльності;
  • несплату податкового боргу на суму 3060 грн і більше протягом 6 місяців.

Види діяльності, якими заборонено займатися «єдинникам» на 3 групі, визначені ст. 291.5 ПКУ.

Найчастіше обирають дану групу підприємці, які надають послуги в IT-сфері, в креативній індустрій, маркетингу, оренді, перевезеннях тощо.

Реєстрація ФОП 3 групи

Підприємець після подання заяви на реєстрацію ФОП 3 групи відразу реєструється на спрощеній системі оподаткування. На відміну від реєстрації 1 чи 2 групи, яка передбачає так званий перехідний період від моменту подання заяви на реєстрацію до 1 числа наступного місяця, протягом якого ФОП працює на загальній системі.

Рекомендується після подання заявки на реєстрацію перевірити в Електронному кабінеті чи вона опрацьована і чи зареєстрований ФОП на 3 групі. Як правило, на опрацювання заявки податківцям потрібно кілька днів.

Після того, як ФОП офіційно зареєстровано, можна відкривати рахунок в банку і розпочинати підприємницьку діяльність.

При реєстрації важливо визначитися з видами діяльності, які буде здійснювати підприємство, та перерахувати відповідні КВЕД в формі заявки, вказавши один з них як головний.

КВЕД також можна додати через Електронний кабінет і після реєстрації ФОП на будь якому етапі діяльності.

Важливо, щоб підприємець отримував платежі виключно по зареєстрованих КВЕД, адже недотримання цієї вимоги може стати причиною переведення на загальну систему оподаткування.

Отримання платежів

Отримувати платежі «єдинники» 3 групи можуть як готівкові, так і безготівкові.

При отриманні готівки чи оплаті картою обов’язкове використання РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)./ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій .

Що стосується безготівкових розрахунків, то підприємець має право отримувати оплату як безпосередньо на рахунок, так і користуватися різними платіжними сервісами. Важливо відслідковувати, щоб платежі надходили по зареєстрованих КВЕД

Без касових апаратів можуть обійтися ті ФОП, які отримують платежі безпосередньо на свої IBAN-рахунки при наданні дистанційних послуг чи продажу товарів через інтернет, та через платіжні системи, наприклад, Payoneer.

Обмежень щодо кількості банківських рахунків ФОП не передбачено. Також підприємцю дозволено мати рахунки в іноземній валюті.

Звертаємо увагу, що на 3 групі ФОП, які не є платниками ПДВ, необхідно здійснювати облік доходів, щоправда форма обліку є довільною (це може бути як паперовий варіант, так і електронний). Якщо у ФОП рахунок відкритий лише один, то достатньо мати виписку з банку про отримані платежі за місяць.

Якщо ж ФОП отримує кошти на іноземні рахунки, то до кінця року він повинен їх перерахувати на рахунок в українському банку. Цей дохід включається до загального доходу підприємця.

Роз’яснення податківців щодо порядку відкриття іноземних рахунків, зокрема у системах PAYONEER та WISE, та вимоги до роботи з ними можна знайти на сервісі «Зір».

При цьому в звітності суми доходу, отримані на іноземні рахунки, зазначаються в гривнях по курсу Нацбанку на момент отримання платежу.

ФОП на 3 групі 3% +ПДВ

Підприємцям, серед клієнтів яких є платники ПДВ, вигідніше працювати на податковій ставці 3% та сплачувати ПДВ з отриманого доходу при цьому компенсувати ПДВ при купівлі товарів чи замовленні послуг у інших підприємств.

Найчастіше такий варіант обирають підприємства, які займаються вантажними, пасажирськими перевезеннями, будівельними роботами тощо.

Платники ПДВ повинні вести облік товарних запасів та облік доходів та витрат за затвердженою формою.

Ведення первинного обліку документів та податкова звітність

Обов’язково необхідно вести первинний облік документів підприємцям на 3 групі, які є платниками ПДВ. Також ця вимога поширюється на тих ФОП, які здійснюють продаж ризикових груп товарів.

Іншим надавачам послуг вести первинний облік документів необов’язково.

ФОП на 3 групі подають податкову звітність раз на квартал, тобто 4 рази на рік. До річного звіту має бути доданий додаток по ЄСВ у разі його сплати підприємцем.

Підприємці, які мають працевлаштованих спеціалістів, раз на квартал повинні подавати об’єднану звітність за найманих працівників та виплати фізособам і ФОП.

Платники ПДВ щомісяця зобов’язані подавати декларацію по ПДВ та реєстрації податкових накладних.

Договір та акт приймання/передачі виконаних робіт

Окрім безпосереднього надання IBAN-рахунку, на який клієнт здійснює переказ коштів, ФОП може з ним підписати договір, виставити рахунок та після отримання коштів надати акт приймання/передачі виконаних робіт.

Договір з клієнтом не є обов'язковим, проте саме ним можна визначити ключові аспекти співпраці, що може бути як в інтересах підприємця, так і в інтересах клієнта.

Якщо ж ФОП займається продажем товарів чи послуг через сайт, то на ньому повинен бути розміщений договір оферти та політика конфіденційності.

Податківці не висувають вимоги щодо обов’язкового підписання акту приймання/передачі виконаних робіт. Проте цей документ може знадобитися при проходженні фінансового моніторингу в банку для підтвердження прозорості діяльності ФОП або при розгляді справи у суді як факт надання підприємцем послуги клієнту, якщо останній стверджує протилежне.

Підводячи підсумки зауважимо, що діяльність на 3 групі на єдиному податку для ФОП має багато переваг. Проте важливо дотримуватися законодавчих вимог щодо роботи на даній групі, щоб неумисна помилка не стала причиною позбавлення права працювати на спрощеній системі оподаткування.

Як визначити ліміт доходу ФОП при зміні групи оподаткування?

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки