ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

28 серпня 2024

Запрошення від ДПС з проханням зявитися для зясування або уточнення необхідної інформації може стривожити не тільки підприємців-початківців, а тих, хто багато років займаються бізнесом. Як діяти, коли ФОП надійшов виклик в податкову, зясуємо далі в статті.

ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

ФОП надійшов виклик в податкову

Податкова служба має право запрошувати платників податку у відділення для перевірки правильності нарахування та сплати податків, виконання податкових зобов’язань та інших причин, визначений п. 20.1.1. ПКУ.

Поширеною підставою для виклику є підозра податківців, у тому, що ФОП не задекларував весь отриманий дохід, що є порушенням чинного законодавства. Також викликати можуть для надання пояснень щодо роботи по комісійних договорах, через відсутність касового апарату тощо.

Саме запрошення має бути надіслане на адресу ФОП або в його Електронний кабінет не пізніше 10 днів до необхідної дати відвідування. В ньому вказується причина виклику, відповідно, підприємець може підготуватися до візиту.

Ігнорування виклику, створеного за всіма правилами та надісланого у відповідний термін, матиме для ФОП негативні наслідки.

Офіційне повідомлення повинно містити:

  • реквізити (назву відділення, дату видачі, номер);
  • ПІБ платника податків та його податковий номер;
  • адресу, куди потрібно з'явитися, дату та час;
  • причину виклику;
  • підпис спеціаліста, який створював повідомлення та печатку податкової.

На телефонний дзвінок або повідомлення, форма якого не відповідає вимогам до офіційного листа-запрошення, підприємець має право реагувати на свій розсуд.

Як діяти при отриманні повідомлення про виклик в податкову

Попри те, що в запрошенні вказується необхідність підприємцю з’явитися у відділення для з’ясування актуальних питань, механізму покарання за те, що ФОП особисто не прийшов, законом не передбачено. Важливо відреагувати на повідомлення та надати потрібні пояснення. Зробити це підприємець може наступним чином:

  • відвідати у вказаний день податкову та надати пояснення;
  • надати довіреність представнику, який від імені ФОП вирішить питання;
  • надіслати лист-відповідь, в якому надати необхідні роз’яснення.

Якщо податкова отримає відповідь на своє запрошення у формі листа, вона вже не може накласти штраф на платника податків за ігнорування запрошення.

У випадку, якщо на виклик не буде ніякої реакції зі сторони ФОП, це матиме наступні наслідки:

  • штраф;
  • податковий арешт.

Крім того, податкова має право надіслати у поліцію повідомлення про розшук особи.

Як не ускладнити ситуацію при перевірці

Щоб візит у податкову не ускладнив ситуацію, підприємцю варто дотримуватися наступних рекомендацій.

  1. Відповідати на «ризиковані» питання загальними фразами, повідомивши, що детальна інформація буде надана після уточнення у бухгалтера/юриста.
  2. Не писати пояснення у формі, яку надає спеціаліст податкової або «під диктовку» – це може мати непередбачувані наслідки для ФОП.
  3. Не розповідати про порушення, які не є темою обговорення, в надії випросити зниження розміру штрафу за «чесність» - податковий інспектор не може змінювати розміри штрафних санкцій, адже вони визначені ПКУ.
  4. Не треба нести всі фінансові документи, якщо в повідомленні немає такої вимоги. В них можуть бути виявлені порушення, які тільки погіршать ситуацію. Для того, щоб ідентифікувати ФОП, достатньо паспорту та податкового номеру.

При першому візиті в податкову на підставі виклику правильно буде у спеціаліста уточнити причини запрошення, дізнатися, які конкретно документи йому потрібні, щоб зняти підозри у скоєнні правопорушення, надати узагальнені пояснення. Це дасть змогу ґрунтовно підготуватися до наступного відвідування або письмової відповіді.

Часто причиною виклику є питання, які виникли у спеціаліста в ході камеральної перевірки. Підприємцю важливо знати, що на підставі ст.76.3 ПКУ, перевірка декларацій та уточнюючих розрахунків може бути проведена протягом 30 днів після граничного строку їх подання. Відповідно, якщо терміни перевірки порушені, то ФОП має право оскаржувати камеральну перевірку.

Вимагати надання первинних документів, в тому числі і виписки з банківських рахунків, згідно ст. 75.1.2., податківці мають право тільки при документальній перевірці.

Таким чином, при отриманні повідомлення про виклик в податкову, для того, щоб не ускладнити ситуацію, а максимально легко вирішити питання, потрібно підготуватися до візиту. При наданні відповіді важливо посилатися на норми закону та на актуальні роз’яснення щодо аналогічних питань з боку самих податківців. Якщо є потреба, то краще звернутися до юриста за податковою консультацією, який допоможе скласти аргументовану відповідь.

Які первинні документи повинні мати ФОП та яка відповідальність за їх відсутність

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки